Σεισμός στην Τουρκία: Διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση
Διεθνείς φορείς από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την Τουρκία για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.
Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου άφησε πάνω από 46.000 νεκρούς και 214.000 διαλυμένα κτήρια στο διάβα του. Όλα αυτά σε μία αρκετά περίπλοκη στιγμή για την Άγκυρα, κυρίως λόγω των εκλογών, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Παρόλα αυτά, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευαισθητοποιήθηκαν και άρχισαν να συγκεντρώνουν πόρους προκειμένου να βοηθήσουν το κράτος να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες της ανοικοδόμησης του.
Γεμίζει ο «κουμπαράς» της Τουρκίας
Μετά την 6η Φεβρουαρίου και τους φονικούς σεισμούς που ταρακούνησαν την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία και ένα επιπλέον πακέτο 108 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Πέρα όμως από την Ευρώπη, διεθνείς χορηγοί συνεδρίασαν για τους πόρους που θα δώσουν στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει άμεσα η ανοικοδόμηση. Δεσμεύτηκαν λοιπόν να χορηγήσουν 7 δισ. ευρώ στην Τουρκία και στην Συρία προκειμένου να επιδιορθώσουν τις ζημίες.
«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι θα δούμε σημαντική πρόσθετη στήριξη. Οι δεσμεύσεις σήμερα ανέρχονται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Κρίστερσον, η χώρα του οποίου ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο τέλος μιας διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση πόρων για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η διάσκεψη για συγκέντρωση πόρων «πέτυχε τον στόχο της». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε από την πλευρά της τις δεσμεύσεις αυτές. «Σας ευχαριστούμε πολύ που δείξατε στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας ότι δεν είναι μόνοι, ότι νοιαζόμαστε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», είπε.
Στο ζενίθ το κόστος των ζημιών από τους φονικούς σεισμούς
«Είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.
«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που παρουσιάστηκε κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Νέοι κανονισμοί ανοικοδόμησης κτηρίων
Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω διατάγματος, επέβαλε νέους κανονισμούς για τις εργασίες ανοικοδόμησης λόγω σεισμού στην περιοχή της που επλήγη από τους δύο δίδυμους σεισμούς. Σύμφωνα με το διάταγμα, άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί θα μπορούν να χτίσουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα δωρηθούν στο υπουργείο αστικοποίησης και αργότερα θα διανεμηθούν σε άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό.
Η άνυδρη γη και η μη δασική γη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικοδομές, λέει ο κανονισμός, προσθέτοντας ότι οι συνήθεις διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των ειδοποιήσεων κτιρίων και των αντιρρήσεων δεν θα απαιτούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σχεδιασμού και υποδιαίρεσης γης.
Οι περιοχές προσωρινής ή μόνιμης επανεγκατάστασης θα καθοριστούν από το υπουργείο αστικοποίησης ανάλογα με την απόσταση της περιοχής από τη γραμμή του σεισμού, την καταλληλότητα του εδάφους και την εγγύτητά του με το κέντρο οικισμού, ανέφερε επίσης ο κανονισμός. Θα ληφθούν περιβαλλοντικές προφυλάξεις κατά τη διάθεση των απορριμμάτων κατεδάφισης, τα οποία μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις υποδομής, ανέφερε.
Τέλος, μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολιτικούς και γεωλόγους μηχανικούς από το Τμήμα Κατασκευών της Μηχανικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ραιδεστού Ναμίκ Κεμάλ Τσορλού μετέβη στο Αντίγιαμαν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν τα κτήρια που κατέρρευσαν και πήραν δείγματα και παρουσίασαν την έκθεση που ετοίμασαν στην Γενική Εισαγγελία του Bakırköy και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι υποσχέσεις Ερντογάν στους σεισμόπληκτους
Τέλος, ο Ερντογάν σημείωσε πως το ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες και σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν. Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν. Επίσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», προσέθεσε. Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε πάλι τάζοντας έχοντας προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις