Federal Reserve: Με 0,25% αύξηση απαντά στη δύσκολη εξίσωση της νομισματικής πολιτικής
Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος -και της προσπάθειας για περιορισμό του πληθωρισμού.
Του Γιώργου Κανελλόπουλου
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος από 4,75% έως 5% πλέον, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος -που διέρχεται κρίση μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και τον αναγκαστικό γάμο της Credit Suisse με τη UBS -και της προσπάθειας για περιορισμό του πληθωρισμού.
Στο ανακοινωθέν της η FED σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό. Ανέφερε επίσης ότι η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων των πρόσφατων τραπεζικών προβλημάτων δημιουργεί αβεβαιότητα. «Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», ανέφερε η FED.
Federal Open Market Committee statement: https://t.co/SijJJjwuQV #FOMC
— Federal Reserve (@federalreserve) March 22, 2023
Ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της ειδικής επιτροπής καθορισμού νομισματικής πολιτικής (FOMC) ξεκίνησαν τη διήμερη συνεδρίασή τους χθες Τρίτη με το αποτέλεσμα αυτή τη φορά να μην είναι προβλέψιμο από πριν για τις αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια κρίση στις τράπεζες.
Οι προσδοκίες για νέες μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη FED μεταξύ των επενδυτών και των οικονομολόγων είχαν μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν μέσω της κατάρρευσης τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και της αναγκαστικής όπως αποδείχτηκε εξαγοράς της ελβετικής Credit Suisse Group από την UBS. Έως ότου ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή, οι αξιωματούχοι της FED αναμενόταν να συνεχίσουν -ή ακόμη κι ενδεχομένως να εντείνουν- την εκστρατεία τους για την αύξηση των επιτοκίων και τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών. «Το δύσκολο για την FOMC σε αυτή τη συνάντηση θα είναι η ένταση (που θα υπάρχει για τις αποφάσεις) μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού και (της αντιμετώπισης) των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο Jonathan Millar, ανώτερος οικονομολόγος της Barclays Plc στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με το Bloomberg.
Προκλήσεις και για την ΕΚΤ
Στην ίδια δύσκολη θέση λόγω των εξελίξεων βρίσκεται και η ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υιοθετήσει μια «στιβαρή», όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους πληθωρισμού, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν εμφανιστούν απειλές, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε μιλώντας από τη Φρανκφούρτη. «Θα το πράξουμε ακολουθώντας μια ισχυρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν δημιουργεί συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο».
Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε για υποστήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν χρειαστεί, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθεί σταθερά τους κινδύνους των τιμών καταναλωτή για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν δείξει ακόμη σημάδια εξάλειψης εν μέσω πρόσφατης αναταραχής στην παγκόσμια αγορά. «Δεν βλέπουμε ξεκάθαρα στοιχεία ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει πτωτική τάση», είπε. Αν και «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει έναν βασικό μοχλό» τέτοιων πιέσεων, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «η αύξηση των εγχώριων πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η πορεία των επιτοκίων εξαρτάται από τα δεδομένα. «Αυτό σημαίνει ότι ούτε δεσμευόμαστε να αυξήσουμε περαιτέρω ούτε τελειώσαμε με τις αυξήσεις. Πράγματι, εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στις πιο πρόσφατες προβλέψεις μας, θα έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξαλειφθούν».
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις