Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θεανώ Φωτίου: Ερωτήματα και ευθύνες για τη σεξουαλική εκμετάλλευση 14χρονης φιλοξενούμενης σε δημόσια δομή

Θεανώ Φωτίου: Ερωτήματα και ευθύνες για τη σεξουαλική εκμετάλλευση 14χρονης φιλοξενούμενης σε δημόσια δομή

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προτεραιότητα θα ήταν η άμεση εφαρμογή της επαγγελματικής αναδοχής, η οποία, «παρότι θεσπίστηκε το 2018 με τον νόμο 4538 για την αναδοχή και την υιοθεσία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου.

Μία σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 14χρονης κοπέλας, που φιλοξενείται σε δημόσια δομή στη Νέα Σμύρνη, θέτει η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη περίπτωση έχει δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες: η πρώτη είναι ότι «το παιδί βρισκόταν σε δημόσια δομή, δηλαδή υπό την άμεση ευθύνη και εποπτεία του κράτους, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστικά μοναδικότητας, επειδή φιλοξενεί αποκλειστικά κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, 12-18 ετών».

Και η δεύτερη σημαντική ιδιαιτερότητα, αναφέρει η κυρία Φωτίου, είναι ότι «η κακοποίηση προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και η δομή αδυνατεί να την αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Και εξηγεί, πως «δεν απέδωσε κάτι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπεύθυνος παιδικής προστασίας και δεν προκύπτει ότι ενημερώθηκε εγκαίρως το εποπτεύον υπουργείο».

«Προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας με τη δομή»

Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, επίσης, πως «παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι οι εργαζόμενοι υπερκαλύπτουν τις ανάγκες, γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων είχε προσληφθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω Covid ή μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας».

«Γι’ αυτό επιμένουμε ότι το προσωπικό πρέπει να έχει σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας με τη δομή», τονίζει η Θεανώ Φωτίου.

Και προσθέτει: «Γι’ αυτό απαιτήσαμε, με πρόσφατη ερώτησή μας στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου επικουρικού προσωπικού και την κάλυψη των θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.

»Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση αναδεικνύεται το γνωστό θέμα της αποϊδρυματοποίησης, το οποίο όμως εξαντλείται εδώ και 4 χρόνια σε διακηρύξεις  χωρίς αντίκρισμα, όταν δεν τίθεται χρονικός ορίζοντας μετατροπής όλων των κλειστών δομών σε ανοιχτές, ενώ αντίθετα ιδρύονται νέες ιδρυματικού τύπου δομές δυναμικότητας έως και 20 παιδιών.

»Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προτεραιότητα θα ήταν η άμεση εφαρμογή της επαγγελματικής αναδοχής, η οποία, παρότι θεσπίστηκε το 2018 με τον νόμο 4538 για την αναδοχή και την υιοθεσία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση, διότι φιλοξενούνται μόλις 10 παιδιά, αριθμός απόλυτα διαχειρίσιμος», τονίζει η κυρία Φωτίου.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «απουσία ενός εκτεταμένου δικτύου έγκαιρης και έγκυρης ανίχνευσης και διάγνωσης των περιστατικών κακοποίησης, με δομές στους δήμους που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση», κάτι που, όπως αναφέρει, «οδηγεί μοιραία στην αστυνομική και ποινική αντιμετώπισή τους – το ίδιο συνέβη και τώρα».

«Αποποίηση ευθυνών από την Μιχαηλίδου»

«Η αρμόδια υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου, χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε είχε λάβει γνώση της κατάστασης, έσπευσε να αποσείσει τις ευθύνες της», υποστηρίζει η Θεανώ Φωτίου.

Και σημειώνει πως «επανέλαβε τα λάθη που διέπραξε στην περίπτωση της 12χρονης του Κολωνού, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της δομής και εμφανιζόμενη με φόντο την εικόνα των κτιριακών της εγκαταστάσεων.

»Δήλωσε αναληθώς ότι όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον, υπονοώντας ότι το γεγονός αυτό προκαθορίζει ένα δυσοίωνο αντίστοιχο μέλλον.

»Η στοχοποίηση δομής και παιδιών στο σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον συνιστά αναμφίβολα δευτερογενή κακοποίηση.

»Υπεραμύνθηκε του ‘ανοικτού’ χαρακτήρα της δομής, συγχέοντας την πραγματική ανάγκη κοινωνικοποίησης των φιλοξενούμενων παιδιών με το έλλειμμα στον προσδιορισμό και έλεγχο των ορίων, τα οποία υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, προϋποθέτουν την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δεν μπορούν να απουσιάζουν από ένα δημόσιο φορέα παιδικής προστασίας», τονίζει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου.

Κατά τα άλλα, προσθέτει, «είναι σαφές ότι η δομή είναι κλειστής φροντίδας, δηλαδή τα παιδιά μένουν και κοιμούνται εκεί, σε αντίθεση με τις δομές ανοιχτής φροντίδας, όπου τα παιδιά προσέρχονται αλλά επιστρέφουν σπίτι τους.

»Ευτυχώς, αυτή τη φορά το παιδί θα καταθέσει στο Σπίτι του Παιδιού και όχι στην ΓΑΔΑ, σε εξειδικευμένους επιστήμονες και σε κατάλληλο, προστατευμένο περιβάλλον», επισημαίνει η Θεανώ Φωτίου.

Και εξηγεί πως «τα Σπίτια του Παιδιού ήταν μία μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως, «δυστυχώς, έξι χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, λειτουργούν μόνο δύο Σπίτια του Παιδιού, που καλύπτουν την Αθήνα και τον Πειραιά».

«Αναδεικνύεται ξανά η μεγάλη παθογένεια της παιδικής προστασίας»

Τέλος, η κυρία Φωτίου σημειώνει πως αυτή η υπόθεση «αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη μεγάλη παθογένεια της παιδικής προστασίας: Αντί να παρεμβαίνει προληπτικά, μέσω δράσεων στην κοινότητα, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους άθλησης, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται παιδιά, έρχεται εκ των υστέρων να επιχειρεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, που μοιραία ανακύπτουν όταν υστερεί ο τομέας της πρόληψης.

»Η αυξανόμενη συχνότητα, με την οποία τέτοια αποτρόπαια περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να οδηγήσει την κοινωνία να τα θεωρήσει ως μια νέα κανονικότητα.

»Χρειάζεται εγρήγορση και δέσμευση ότι δεν θα συνηθίσουμε αυτή την τερατώδη πραγματικότητα», καταλήγει η Θεανώ Φωτίου.

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο