Υπόθεση 14χρονης στη Νέα Σμύρνη: Είχε εξαφανιστεί τουλάχιστον 50 φορές μέσα σε 3 χρόνια
«Η υπόθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και υποστήριξη των παιδιών που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό φροντίδα και είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Με αφορμή την 14χρονη που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, το Χαμόγελο του Παιδιού με παρέμβασή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στην Ελλάδα εξαφανίζεται ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες ενώ η μικρή είχε εξαφανιστεί πάνω από 50 φορές σε τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η 14χρονη μαθήτρια φέρεται να έφευγε συνεχώς από το ίδρυμα στη Νέα Σμύρνη που φιλοξενείται και επέστρεφε μετά από μικρά χρονικά διαστήματα.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί του ιδρύματος, έχουν κάνει πολλαπλές δηλώσεις εξαφάνισης στην ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε με το κοριτσάκι. Τελευταία φορά, που το παιδί έφυγε από το ίδρυμα ήταν από τις 2:30 το μεσημέρι της Κυριακής και επέστρεψε στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας για να φύγει πάλι στις 8 το βράδυ χωρίς να επιστρέψει.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 50 δηλωμένες εξαφανίσεις της 14χρονης από τη δομή της Νέας Σμύρνης όπου φιλοξενείται, έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια σε υπηρεσίες της αστυνομίας. Επιπλέον αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι κάθε εξαφάνιση, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο με τρία ραντεβού που έκλειναν οι μαστροποί, με βιαστές της ανήλικης.
Συλλήψεις από την ΕΛΑΣ
Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των συλληφθέντων μετά από καταγγελία που έκανε η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος, μόλις ενημερώθηκε ότι η ανήλικη είχε γνωρίσει έναν άνδρα και βρισκόταν ερωτικά μαζί του. Ύστερα από συνεννόηση με τη 16χρονη αδελφή της, η οποία επίσης μένει στην ίδια δομή, ερευνήθηκε το κινητό της και έτσι κλείστηκε ραντεβού-παγίδα με τον 29χρονο για την περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Εκεί οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.
Η 14χρονη μαθήτρια επέστρεψε στη δομή φιλοξενίας το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ωστόσο, έχει εντοπιστεί και πλέον καταθέτει στις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, το ανήλικο κορίτσι αναμένεται να μιλήσει στις αρχές για την υπόθεση μαστροπείας σε βάρος της.
Το άτυχο παιδί φέρεται να έχει πέσει θύμα ενός 29χρονου ο οποίος και έχει συλληφθεί. Στο μεταξύ, συνελήφθησαν και δύο Έλληνες 24 και 25 ετών που κατηγορούνται ότι συνευρέθηκαν με την ανήλικη, ενώ αναζητείται ακόμα ένα άτομο. Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.
Παρέμβαση του Χαμόγελου του Παιδιού
Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, «αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αποτελεί σαφές σημάδι ότι είχε ανάγκη από φροντίδα και προσοχή. Το γεγονός ότι ομάδα ατόμων φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της είναι βαθιά ανησυχητικό και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλων ανησυχητικών μορφών εκμετάλλευσης».
«Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κατάσταση και κατάφερε να συλλάβει τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και υποστήριξη των παιδιών που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό φροντίδα και είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους» αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση.
Ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα για 14χρονη, από ίδρυμα στην Αθήνα, που έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης https://t.co/0pvPOfq4m6 pic.twitter.com/CXJHqcko3e
— Χαμόγελο του Παιδιού (@hamogelo) March 21, 2023
Μιχαηλίδου: Η δομή είχε ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία
«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας», δήλωσε νωρίτερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση της 14χρονης που διαμένει σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.
Στην ανακοίνωσή της η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «Με εισαγγελική παραγγελία, είχε πολύ πρόσφατα απομακρυνθεί από την κακοποιητική της οικογένεια και το κορίτσι αυτό τοποθετήθηκε σε μονάδα παιδικής προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, στη μονάδα παιδικής προστασίας ενημερωθήκαμε ότι έλαβε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς παιδικής προστασίας, όπως από κοινωνικό λειτουργό, από ψυχολόγο και από παιδοψυχίατρο.
»Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να μπορέσει ένα παιδί να βοηθηθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του και να βρει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες.».
Σημείωσε ακόμα ότι «Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία για τους ιδιαίτερους κινδύνους που ελλόχευαν ως προς το συγκεκριμένο κορίτσι. Και πράγματι, η σύλληψη των τριών δραστών κατέστη δυνατή, χάρη στις άμεσες ενέργειες της κοινωνικής επιμελήτριας και του υπεύθυνου παιδικής προστασίας της μονάδας, θεσμός που δεν υπήρχε και δημιουργήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.»
Η Δόμνα Μιχαηλίδου διευκρίνισε ακόμα ότι «Οι εργαζόμενοι στη δομή δεν έκρυψαν το πρόβλημα, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσει η αστυνομία με τη σειρά της να εκτελέσει το έργο της, όπως και έκανε.
»Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαία μας την αποϊδρυματοποίηση. Και αυτό, γιατί γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα παιδιά που είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα. Θυμίζω ότι τα παιδιά στις δομές έχουν γονείς. Είναι, όμως, είτε κακοποιημένα είτε παραμελημένα και, με εισαγγελικές εντολές, απομακρύνονται από τις βιολογικές οικογένειές τους. Βρίσκονται ξαφνικά, λοιπόν, σε ένα ίδρυμα. Όπως έχω ξαναπεί, όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν είναι οικογένεια.
»Γι’ αυτό, δίνουμε έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση, γι’ αυτό καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα και γι’ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι και επιμένουμε στους κανόνες και στις προδιαγραφές στα ιδρύματα. Όσο καλά και να είναι στελεχωμένα τα ιδρύματα, γιατί το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι πιο στελεχωμένο απ’ ό,τι ήταν τα τελευταία 15 χρόνια, όσο καλά και να είναι κτιριολογικά και στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχουν γίνει μεγάλες κτιριολογικές αλλαγές, όσο και να υπάρχει πλέον υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε όλα τα ιδρύματα, μία οικογένεια είναι το ζητούμενο. Γι’ αυτό, ζητούμε και τη βοήθεια όλων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις