Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι εκλογές και οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά – Ο ρόλος της Ιταλίας

Οι εκλογές και οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά – Ο ρόλος της Ιταλίας

Το θέμα των αμυντικών συμβολαίων φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που η εικόνα στο Αιγαίο δείχνει ομαλή.

Η προοπτική των εκλογών δείχνει να σπρώχνει τις εκκρεμότητες των εξοπλιστικών λίγο πιο πίσω. Ενώ οι χαμηλοί τόνοι που επικρατούν πλέον στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δίνουν χώρο και χρόνο στην Αθήνα και στο θέμα των αμυντικών συμβολαίων.

Το ζήτημα της απόκτησης των νέων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ψηλά στην ατζέντα, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι μεταξύ δύο προτάσεων της ιταλικής και της γαλλικής.

Η επίσκεψη στην Αθήνα του ιταλού υπουργού Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, Τρίτη και οι συναντήσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο επανέφεραν το θέμα στην ατζέντα. Με πληροφορίες να θέλουν την Ιταλία να επανέρχεται με βελτιωμένη πρόταση.

Και εξοπλιστικά στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Κροσέτο, άλλωστε σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η ασφάλεια και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στις προκλήσεις αυτές, καθώς και στον τομέα της Άμυνας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει αξιολογήσει και τις δύο προτάσεις και έχει ενημερώσει ότι και τα δύο πλοία ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Με την απόφαση όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές να χαρακτηρίζεται πλέον πολιτική. Με τους περισσότερους να εκτιμούν πάντως ότι τις αποφάσεις θα λάβει μάλλον η επόμενη κυβέρνηση.

Όπως έχει επισημάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επανειλημμένα, οι δύο προτάσεις είναι εξαιρετικά κοντά και τελικά αναμένεται να κριθούν στις «λεπτομέρειες των λεπτομερειών».

Η σημασία μίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας

Ενώ η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ένα μνημόνιο κατανόησης, θα μπορούσε να βαρύνει ίσως υπέρ της ιταλικής πλευράς. Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία με την Αθήνα.

Σημαντικό για την Ελλάδα και το θέμα των ελληνικών ναυπηγείων και της συμμετοχής τους στο χτίσιμο των κορβετών.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών, σημειώνουν άλλωστε, ότι η υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας θα έλυνε τα χέρια της Αθήνας και σε επίπεδο διαδικασιών. Στην περίπτωση της Ιταλίας, για την με τη Γαλλία η σχετική συμφωνία υφίσταται. Προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα.

Για την Αθήνα το θέμα των εξοπλιστικών έχει αναδειχθεί σε διπλωματικό χαρτί, που επιχειρείται να αξιοποιηθεί και με συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στα εξοπλιστικά, σε σχέση με το ΑΕΠ της και έχει την πρώτη θέση, με τις δαπάνες της να φτάνουν το 3,54%, ξεπερνώντας σε αναλογία και τις ΗΠΑ που είναι στο 3,46%.

Οι σχέσεις Ρώμης – Άγκυρας και η Λιβύη

Η περίπτωση της Ιταλίας για την Ελλάδα παραμένει στόχος, αφού η Ρώμη έχει συνεργασία με την Άγκυρα στον τομέα των εξοπλιστικών και μάλιστα σημαντικές.

Η Ιταλία παίζει σημαντικό ρόλο και στη Λιβύη. Ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο η ιταλική ΕΝΙ, που κατέχει το 80% της παραγωγής φυσικού αερίου της Λιβύης, υπέγραψε συμφωνία οκτώ δις. δολαρίων με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της χώρας, για το φυσικό αέριο, κατά την επίσκεψη της ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι στην Τρίπολη.

Μία συμφωνία που προκάλεσε «δυσφορία» – σε διπλωματική γλώσσα – στην Αθήνα.

Στις ανακοινώσεις της η ΕΝΙ ανέφερε ότι ήταν το πρώτο μεγάλο έργο στη Λιβύη από τις αρχές του 2000 και αφορούσε την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σημείωνε ακόμα ότι «η συνδυασμένη παραγωγή φυσικού αερίου από τις δύο δομές θα ξεκινήσει το 2026 και θα φτάσει σε ένα μέγιστο επίπεδο 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών κανονικού αερίου την ημέρα».

«Η παραγωγή θα διασφαλιστεί μέσω δύο κύριων πλατφορμών που συνδέονται με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο συγκρότημα Mellitah», 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας» σημείωνε ο ιταλικός κολοσσός που τόνιζε ότι «το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στο Mellitah, επιτρέποντας σημαντική μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα».

Για την ελληνική πλευρά σημαντικό είναι η Λιβύη να προχωρήσει σε εκλογές, με στόχο την ανάδειξη μίας νέας κυβέρνησης, με την οποία η Αθήνα θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνομιλίες για τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Μεταναστευτικό

Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα και η συνεργασία με την Ιταλία στο ζήτημα του μεταναστευτικού καθώς και οι δύο είναι χώρες πρώτης υποδοχής και θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024