TikTok: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η δημοφιλής πλατφόρμα – Εξετάζονται κυρώσεις
Πού έχει απαγορευτεί το TikTok - Οι κατηγορίες για «δεσμούς» με την κινεζική κυβέρνηση
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Ένα νέο κύμα παράνοιας πυροδοτείται σχετικά με τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance.
Το TikTok, του οποίου η κινεζική έκδοση είναι γνωστή ως Douyin, είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων και η μοναδική εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στον κόσμο.
Εδώ και καιρό έχει υποστεί κατηγορίες ότι έχει «δεσμούς» με την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό κορυφώθηκε σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγκάσει την εταιρεία να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε ένα νέο κύμα μαζικής υστερίας, αμερικανικές υπηρεσίες όπως το FBI και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ζήτησαν την απαγόρευση του, χαρακτηρίζοντας το TikTok ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», ενώ διεξάγεται συζήτηση στην Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής για τα ενδεχόμενες κυρώσεις.
Οι νομοθέτες της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής απαιτούν λογοδοσία και διαφάνεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, Shou Chew, κατηγορώντας την εταιρεία ότι διατηρεί δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση και έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους, γράφουν οι New York Times.
Πού έχει απαγορευτεί το TikTok
-Βέλγιο
Το Βέλγιο απαγόρευσε προσωρινά το TikTok από συσκευές που ανήκουν ή πληρώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επικαλούμενο τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το απόρρητο και την παραπληροφόρηση.
-Καναδάς
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι οι συσκευές που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το TikTok, λέγοντας ότι παρουσιάζει «απαράδεκτο» κίνδυνο για το απόρρητο και την ασφάλεια.
-Δανία
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να έχουν το TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους, ζητώντας από το προσωπικό που το έχει εγκαταστήσει να αφαιρέσει την εφαρμογή από τις συσκευέςόσο το δυνατόν συντομότερα.
-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, τα τρία κύρια θεσμικά όργανα του μπλοκ των 27 μελών, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στο TikTok στις συσκευές προσωπικού. Σύμφωνα με την απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, οι νομοθέτες και το προσωπικό συμβουλεύτηκαν επίσης να αφαιρέσουν την εφαρμογή TikTok από τις προσωπικές τους συσκευές.
-Ινδία
Η Ινδία επέβαλε εθνική απαγόρευσηστο TikTok και σε δεκάδες άλλες κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, το 2020 για λόγους απορρήτου και ασφάλειας.
Η απαγόρευση ήρθε λίγο μετά από μια σύγκρουση μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων που στοίχισε τη ζωή σε 20 Ινδούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.
-Νέα Ζηλανδία
Βουλευτές της χώρας απαγόρευσε στο προσωπικό του κοινοβουλίου της χώρας να έχουν την εφαρμογή TikTok στα τηλέφωνα εργασίας τους, μετά από συμβουλές κυβερνητικών ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με την απαγόρευση, η οποία τίθεται σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, η εφαρμογή θα αφαιρεθεί από όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο.
-Νορβηγία
Το νορβηγικό κοινοβούλιο απαγόρευσε την Πέμπτη το Tiktokσε συσκευές εργασίας, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας προειδοποίησε ότι η εφαρμογή δεν πρέπει να εγκατασταθεί σε τηλέφωνα που εκδίδονται σε κρατικούς υπαλλήλους.
-Ηνωμένο Βασίλειο
Οι βρετανικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα Μαρτίου το TikTok από κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από υπουργούς της κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων. Αξιωματούχοι είπαν ότι η απαγόρευση ήταν μια «προληπτική κίνηση» για λόγους ασφαλείας και δεν ισχύει για προσωπικές συσκευές.
-ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου έδωσαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες 30 ημέρες για να διαγράψουν το TikTokαπό ομοσπονδιακές συσκευές και συστήματα σχετικά με ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για κυβερνητικές συσκευές, αν και ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση.
«Αντικινεζική υστερία»
Η πολιτικοποιημένη εμμονή με το TikTok είναι χαρακτηριστική της παράλογης αντικινεζικής υστερίας στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, γράφει η China Daily. Η εφαρμογή αντιτίθεται όχι βάσει οποιωνδήποτε αποδεικτικών στοιχείων, αλλά αποκλειστικά λόγω του γεγονότος ότι είναι κινέζικη.
Η πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή για την επίκλησή της στο δράμα, τη μαζική υστερία και τις υπερβολικές επιθέσεις στους χαρακτήρες ανθρώπων ή οργανώσεων ως άσκηση βαθμολόγησης. Ακόμη και πέρα από το πεδίο της Κίνας, οι πολιτικοί υποψήφιοι επιδίδονται τακτικά σε φουσκάλες κατηγορίες και επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου, συχνά χωρίς κανένα στοιχείο, που έχει συμβάλει στην αυξανόμενη πόλωση και αποσταθεροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ, γράφει το κινέζικο μέσο.
Γίνεται δικομματική προσπάθεια «να μας ρίξουν λάσπη». Ως εκ τούτου, η εξωτερική πολιτική μεταμορφώνεται στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθώς γίνεται εργαλείο πολιτικού κέρδους από τους πολιτικούς των ΗΠΑ, αναφέρεται στο άρθρο.
Ψηφιακός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας μάχονται για τον έλεγχο του αλγόριθμου που εξουσιοδοτεί το TikTok, με την εφαρμογή να βρίσκεται «παγιδευμένη» σε μια γεωπολιτική διελκυστίνδα για το μέλλον της, αναφέρουν οι Financial Times.
Η ByteDance, η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που κατέχει το TikTok, αντιμετώπισε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να πουληθεί η εφαρμογή για να διακόψει τους δεσμούς της με τη χώρα καταγωγής της, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει νομικά μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε εκποίηση χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Η κύριο ζήτημα της σύγκρουσης είναι ποια χώρα μπορεί να διεκδικήσει τον ισχυρό αλγόριθμο του TikTok.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να εμποδίσει την ByteDance να πουλήσει την τεχνολογία αλγορίθμων του TikTok, σύμφωνα με ειδικούς και εμπειρογνώμονες του TikTok. Το Πεκίνο εισήγαγε έναν νέο περιορισμό στις εξαγωγές για να καταργήσει οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς την έγκρισή του όταν η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις