Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να μιλάμε «χωρίς στερεότυπα» και σε «επίπεδο ηγετών» για την οικονομία
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συμμετέχει ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο • Γιατί επιδιώκει συντονισμό με τις χώρες του Νότου • Παρέμβαση και για τα ενεργειακά δίκτυα.
Συζητήσεις σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και όχι εξάντληση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται σήμερα και αύριο για τη Σύνοδο Κορυφής των 27 και νωρίτερα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επί βελγικού εδάφους ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με το κλαμπ του ευρωπαϊκού Νότου, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη θέση, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι η συζήτηση για την οικονομία πρέπει να γίνεται «με στοιχεία», με πραγματικά δεδομένα δηλαδή.
Και πάντως όχι με βάση «στερεότυπα» που, όπως επισημαίνει, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα από τη στιγμή που όλες οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν αλλάξει θέση σε σχέση με την περίοδο της κρίσης χρέους. Εξ ου και κυβερνητικές πηγές, μιλούν για την ανάγκη να καθοριστούν αξιόπιστοι κανόνες που «εγγυώνται την απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα».
Με Λαγκάρντ και Ντόναχιου
Οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, όπως μεταφέρουν οι συνεργάτες του. Και επιπλέον δεν πρέπει να επαναληφθεί, όπως είναι η θέση του, η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος.
Στο μεταξύ αύριο (24 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος για το ευρώ σε διευρυμένη σύνθεση, με την παρουσία της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, με αιχμή την ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών. Εξ ου και ο Μητσοτάκης προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου Eurosummit.
Επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα
Στην ατζέντα της ενέργειας οι ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα «στην εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε παρέμβαση για το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων.
«Ο ευρωπαϊκός Νότος και η χώρα μας έχουν πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Παράλληλα, είναι η πύλη εισόδου της ενέργειας από την Αφρική» έλεγε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum. Και δείχνοντας προς την πρωθυπουργική παρέμβαση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός σχολίαζε ότι «για να έχει η ΕΕ ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, θα πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει την αναβάθμιση των διασυνδέσεων».
Συντονισμός και για το Μεταναστευτικό
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ατζέντα του Μεταναστευτικού έπειτα από τις αποφάσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι ευρωπαίοι συμφώνησαν μια στροφή σε πιο σκληρή «γλώσσα» με σαφείς αναφορές για πρώτη φορά στην κινητοποίηση πόρων της ΕΕ προς «ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας και του εξοπλισμού». Το θέμα «καίει» την Ελλάδα, που έχει συγκεκριμένες διεκδικήσεις, την Ιταλία κ.ά.
Και για αυτό το θέμα συντονίζονται η Αθήνα και η Ρώμη, με την Τζιόρτζια Μελόνι να έχει τηλεφωνική συζήτηση προχθές με την πρόεδρο της Κομισιόν. Η ιταλική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη για «ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». Το βράδυ της Τρίτης η Μελόνι επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Μητσοτάκη για συντονισμό ενόψει Συνόδου.
Γκουτέρες και Ζελένσκι
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί με συζήτηση σε γεύμα εργασίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με βασικό μενού γεωπολιτικά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις ενώ πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου είναι η Ουκρανία.
Κατά την έναρξη της Συνόδου αναμένεται η συμμετοχή μέσω βιντεοδιάσκεψης του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με προδιαγεγραμμένη την εκ νέου δέσμευση των 27 για στήριξη του Κιέβου. «Από την τελευταία μας σύνοδο τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία» αναφέρει ο Μισέλ, ενώ ο στόχος είναι η προμήθεια της Ουκρανίας με 1 εκατομμύριο φυσίγγια πυρομαχικών εντός των επόμενων 12 μηνών.
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση