Πρώτο ναι μεν αλλά από την αντιπολίτευση για αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης Ερντογάν - αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μπει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ενόψει των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαΐου, καθώς από τη μία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη μετατροπή του μνημείου σε ταζμί σαν επιτυχία και από την άλλη η αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά ώστε να μετατραπεί ξανά εν μέρει σε μουσείο.
Μάλιστα η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προέρχεται από τον ισλαμιστή της συμμαχίας των «έξι» και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Κόμματος της Ευημερίας, Τεμέλ Καραμολάογλου, ο οποίος ανέφερε ότι όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έρθουν στην εξουσία ενδεχομένως μέρος της «να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες», δηλαδή μέρος της να ξαναγίνει μουσείο, μια ενδιάμεση λύση που οι ισλαμιστές δεν θέλουν, γι’ αυτό τα φιλοκυβερνητικά μέσα του επιτέθηκαν.
«Όταν έρθουμε στην εξουσία, η Αγία Σοφία θα ανοίξει με πραγματικούς όρους. Θα ξαναβρεί την ψυχή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καραμολάογλου σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ayasofya fethin sembolüyse Fatih’in sembolü de adalettir. İktidara geldiğimizde Ayasofya gerçek manada açılmış olacak. Kendi ruhuna kavuşacaktır.
— Temel Karamollaoğlu (@T_Karamollaoglu) March 21, 2023
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκπομπής στην Karar TV, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας, μετά και από τη διάσταση που πήραν οι αντιδράσεις σε συνέχεια της ανάρτησής του, επισήμανε δε ότι «πέρα από τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως τζαμί (σ.σ. για θρησκευτικούς λόγους), τα υπόλοιπα μπορούν να ανοίξουν για τη χρήση των τουριστών», καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικοδόμημα.
Έντονες αντιδράσεις στον κομματικό τύπο
Η πρόταση του Τεμέλ Καραμολάογλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που χαρακτηρίστηκε την πρόταση ως «παράξενη», καθώς όπως επισημαίνεται το τέμενος της Αγίας Σοφίας, αποδόθηκε στη θρησκευτική λατρεία το 2020 μετά από 86 χρόνια, γεγονός που «ανέμενε ο μουσουλμανικός κόσμος».
Κάποιες αντιδράσεις είναι ενδεικτικές
Sabah: «Παράξενη πρόταση Καραμολάογλου: Τμήμα της Αγίας Σοφίας μπορεί να ανοίξει για τους τουρίστες»
Εn son haber: «Δήλωση για την «Αγία Σοφία» από τον Τεμέλ Καραμολάογλου.: Μπορούμε να ανοίξουμε τμήμα της στους τουρίστες».
Milliyet: «Η Αγία Σοφία του Τεμέλ Καραμολάογλου».
Hurriyet: «Δήλωση Καραμολάογλου: Ορισμένα τμήματα της Αγίας Σοφίας να ανοίξουν για τους τουρίστες»
Cnnturk: «Η Αγία Σοφία του Καραμολάογλου».
Yeniakit: «Ο Καραμολάογλου.είπε το πρώτο ‘αλλά’ για την Αγία Σοφία»
Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται επίσης ότι ο κ. Καραμολάογλου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει στις προθέσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ούτε κανενός άλλου η ιδέα της εκ νέου μετατροπής του τεμένους σε κάτι διαφορετικό. Απλά το μέγεθος του οικοδομήματος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση μέρους του ως μουσείου».
Για προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποίησε την Αγία Σοφία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί για να δείξει την… ανάπτυξη της Τουρκίας.
«Που ήταν η χώρα που φτάσαμε. Δείτε την Αγία Σοφία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το όραμά μας είναι η κόκκινη μηλιά» σημείωσε.
«Όλο αναφέρω που ήταν η χώρα και που φτάσαμε. Εξηγώντας τα όσα κάναμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Εγώ σε κάποιους λέω «Αγία Σοφία», αυτοί καταλαβαίνουν… Όμως όταν λέω «Αγία Σοφία» κάποιοι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Εμείς προχωράμε μαζί με όσους καταλαβαίνουν όταν λέμε «Αγία Σοφία» και όταν λέμε «Καραμπάχ»» υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις