Τυφλός ασθενής απέκτησε ξανά την όρασή του μέσω αυτομεταμόσχευσης που έγινε στο Τορίνο
Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Τεράστια επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον τομέα της οφθαλμολογίας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.
Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή.
Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί.
«Λόγω προβλημάτων του αμφιβληστροειδούς, ο ασθενής είχε χάσει ανεπανόρθωτα τη λειτουργικότητα του αριστερού του ματιού, ενώ το δεξί μάτι διατηρούσε δυνατότητες αποκατάστασης, οι οποίες όμως είχαν αποδειχθεί μάταιες με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις» δήλωσε ο καθηγητής Μικέλε Ρειμπάλντι.
«Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον καθηγητή Σαρνίκολα επειδή είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι έχει προτείνει και εφαρμόσει εναλλακτικές τεχνικές έναντι των παραδοσιακών μεταμοσχεύσεων», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος ο Σαρνίκολα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η πραγματική καινοτομία συνίσταται στην επέκταση της μεταμόσχευσης κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους συζευκτικούς-σκληροειδείς ιστούς, οι οποίοι παίζουν θεμελιώδη ρόλο για την επιτυχία της μεταμόσχευσης σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στην περίπτωση του ασθενούς μας. Ταυτόχρονα, ο αριστερός οφθαλμός ανακατασκευάστηκε με ιστό δότη μόνο για αισθητικούς σκοπούς».
Οι δύο γιατροί κατέληξαν λέγοντας ότι, «η επέμβαση ήταν εξαιρετική και ο ασθενής, σήμερα μετά από δύο εβδομάδες, έχει ανακτήσει την όρασή του και κινείται με αυτονομία. Είμαστε ενθουσιασμένοι και αναμένουμε η επιτυχία της μεταμόσχευσης να διαρκέσει στο δεξιό μάτι, επειδή έχει ανακατασκευαστεί με ιστό του ίδιου του ασθενούς και επομένως είναι δυνητικά προστατευμένο από τα προβλήματα απόρριψης που έχουν επηρεάσει προηγούμενες μεταμοσχεύσεις».
Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις