Πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες; – Ποια ημερομηνία προκρίνει ο Μητσοτάκης και ποιος ο ρόλος Ανδρουλάκη
Τις τελευταίες ώρες και μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, η ημερομηνία που φαντάζει ως πιο πιθανή είναι η...
Ο κύβος -τουλάχιστον για τον μήνα των εκλογών- ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μαΐο.
Σε ότι αφορά στην συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.
Ωστόσο τις τελευταίες ώρες και μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, η ημερομηνία που φαντάζει ως πιο πιθανή είναι η 28η Μαΐου και όχι η 21η Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποκάλυψε την στρατηγική του και επιχειρεί να εμφανιστεί ως η σταθερά για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή στις 21 ή στις 28 Μαΐου ή και στην δεύτερη εάν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι άνω του 10%, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία αυτή τη στιγμή εάν δεν είναι απίθανη είναι εξαιρετικά δύσκολη και την δεύτερη Κυριακή.
Γιατί η 28η Μαΐου είναι πιο κατάλληλη
Αρχικά η Βουλή θα είναι ανοιχτή μετά το Πάσχα για δύο εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και εξηγούμε. Ο Πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τον χρόνο προκειμένου να περάσει τις λεγόμενες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, όπως συμβαίνει πάντα, πριν την διεξαγωγή των εκλογών.
Επίσης αν και εφόσον χρειαστούν δεύτερες ή τρίτες κάλπες αυτές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουλίου και στις 27 Αυγούστου αντίστοιχα, ημερομηνίες που δεν πέφτουν μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Ολα αυτά βεβαίως είναι στη θεωρία καθώς οι ημερομηνίες κρίνονται και από το πόσο θα διαρκέσουν οι διερευνητικές εντολές. Κάθε αρχηγός κόμματος παίρνει την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μπορεί είτε να την παραδώσει άμεσα είτε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Πρόεδρος μπορεί να δώσει μέχρι τρεις εντολές, άρα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κι αν από τη διαδικασία δεν προκύψει κυβέρνηση, καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να καταβληθεί η τελευταία προσπάθεια. Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα, τότε διαλύεται η Βουλή ξανά και προκηρύσσονται εκλογές.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 οι εκλογές προκηρύχθηκαν στις 11 Απριλίου και διεξήχθησαν στις 6 Μαΐου. Καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, οι δεύτερες κάλπες στήθηκαν άμεσα, στις 17 Ιουνίου.
Ο ρόλος του «κανένα»
Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Έχοντας… σημαία το ότι «εμείς θα παλέψουμε προκειμένου να φύγει ο Μητσοτάκης από την εξουσία και να μην έρθει ο Τσίπρας» ο κ. Ανδρουλάκης καλεί τον κόσμο να δώσει στο ΠΑΣΟΚ διψήφιο νούμερο, αφού μόνο έτσι λέει πώς θα τα καταφέρει.
Ξεκάθαρη απάντηση
Άρα στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης υπό την προϋπόθεση πως θα έχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπορεί να διαπραγματευτεί, θα προτείνει συνεργασία μεν με το πρώτο κόμμα, αλλά με πρωθυπουργό ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ούτε το δικό του, ούτε του αρχηγού του πρώτου κόμματος. Την αντίστοιχη πρόταση θα κάνει και στο δεύτερο κόμμα.
Ποιανού; Κανείς δεν ξέρει. Η Χαριλάου Τρικούπη κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα που έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας δεχθούν να μην είναι αρχηγοί με την απάντηση να είναι ξεκάθαρη από σήμερα. «Όχι».
Η απάντηση της Ν.Δ στον «κανένα» και η σιγή του ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Λέει πως εάν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος «Χ». Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το γεγονός πως απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη δόθηκαν σε υψηλό επίπεδο από το στρατόπεδο της Πειραιώς, με τους Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Άκη Σκέρτσο να πρωτοστατούν, φούντωσε τη διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε -μάλλον στρατηγικά- να μείνει εκτός και δεν έδωσε καμία απάντηση και ούτε άσκησε την οποιαδήποτε κριτική.
Η αγωνία -τουλάχιστον στην πολιτική σκηνή- παραμένει με τα ενδεχόμενα να είναι όλα ανοιχτά.
Ωστόσο να αναφέρουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, βάζοντας τέλος στα σενάρια ότι ο ίδιος προωθεί λύση προσώπου εκτός πολιτικής.
Μάλιστα όπως είπε τα σενάρια για μη πολιτικό πρόσωπο τα πλάθει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο, όπως είπε, να ενοχοποιηθεί η πρότασή του.
Οψόμεθα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις