Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Λευτεριά» στον Λευτέρη

«Λευτεριά» στον Λευτέρη

Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην επέτειο της ελληνικής επανάστασης για να «απελευθερωθεί» στο παρκέ ο Μαντζούκας

Αλήθεια χρειαζόταν να έρθει ο Χρηστος Σερέλης στον πάγκο του Παναθηναικου για να παίξει (επιτέλους) ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ;

Οι Πράσινοι είχαν επενδύσει – ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνα παίκτη που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια – πάνω στον Λευτέρη Μαντζούκα τον οποίο έκλεισαν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο στα τέλη εκείνου του Δεκέμβρη του 2020.

Δυόμιση χρόνια μετά  και ένας από τους πλέον ταλαντούχους παίκτες που έχει βγει από τη νέα γενιά του ελληνικού μπάσκετ (γαλουχημένος μάλιστα στην πρότυπη ακαδημία – και ομάδα – του Προμηθέα) αρχίζει να βρίσκει χώρο συμμετοχής σε έναν Παναθηναϊκό που ιδιαίτερα στην Ευρώπη δεν τον λες και πρωταγωνιστή την τελευταία τριετία.

Και είναι πραγματικά απορίας άξιον σε χαμένες (ευρωπαϊκά χρονιές) γιατί αυτό το παλικάρι δεν είχε σταθερά 20-25 λεπτά συμμετοχής. Τι θα άλλαζε δηλαδή από τη 15η-16η θέση που τερματίζει σταθερά ο Παναθηναϊκός την τελευταία τριετία στην Ευρωλίγκα;

Χθες κόντρα στην χρυσοποίκιλτη Μπαρτσελόνα ο Μαντζούκας έπαιξε 21 λεπτά αλλά το πιο σημαντικό χειροκρότημα από τον κόουτς Σερέλη το πήρε όταν αστόχησε σε τρίποντο… πέναλτι στο 67-73 για να βάλει «φωτιά» στο ματς. Όμως πήρε τη σωστή επιλογή και για αυτό δέχτηκε τα «μπράβο» από τον προπονητή του παρά την αστοχία τους.

Η ελληνική δύναμη πυρός

Ο Παναθηναϊκός στην κορυφαία ομάδα της ιστορίας του (το 2009 στο Βερολίνο) είχε mvp τον Βασίλη Σπανούλη και από πολύ κοντά τον Δημήτρη Διαμαντιδη όταν στο ρόστερ βρίσκονταν άσοι όπως ο – νυν προπονητής της Μπάρτσα – Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Ντρου Νίκολας, ο Μάικ Μπατίστ, ο Νικολα Πέκοβιτς.

Σπανούλης, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χατζηβρέτας και λιγότερο πια ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν όμως η πραγματική δύναμη του πυρός και με τον ελληνικό κορμό δυνατό το τριφύλλι είχε σαρώσει τους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Και ενώ τα τελευταία χρόνια – βλέποντας τον «αιώνιο» αντίπαλό του να έχει επενδύσει και αυτός στον ελληνικό κορμό και να συλλέγει τους καρπούς – άρχισε εκ νέου το…παιδομάζωμα ελληνικών ταλέντων, στο βωμό του αποτελέσματος είχε το πιο πολύτιμο πετράδι από αυτά τα νέα παιδιά να ξεσκονίζει τον πάγκο.

Αυτά τα 21 λεπτά χθες κόντρα στη Μπαρτσελόνα αποτελούν για τον Λευτέρη Μαντζούκα και για τον κάθε ανάλογο νεαρό παίκτη ταχύρυθμο φροντιστήριο μηνών και αλλάζει και το βαθμό εμπειρίας προς το καλύτερο.

Είναι μονόδρομος για τους Πράσινους, τόσο ο Μαντζούκας όσο και οι υπόλοιποι Έλληνες παίκτες να πάρουν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα εναπομείναντα τέσσερα παιχνίδια για την Ευρωλίγκα προκειμένου να εμφανιστούν πολύ πιο «μπαρουτοκαπνισμένοι» και έτοιμοι να βοηθήσουν ουσιαστικά στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος σε περίπου δυόμιση μήνες.

Θησαυρός

Ο Μαντζούκας – που αποτελεί τον θησαυρό του τριφυλλιού όσον αφορά τους νέους Έλληνες παίκτες – δεν έδειξε μόνο μέρος του πλούσιου ταλέντου του, αυτές τις δύο εβδομάδες με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο, αλλά και τη δυνατότητά του να είναι παίκτης πασπαρτού και να παίζει από «2» μέχρι και «5» ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και μάλιστα να το κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Ισως αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο σημαντικό (μαζί με τον Γιώργο Παπαγιάννη) εθνικό κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και για την άκρως ανταγωνιστική ομάδα που θέλουν να χτίσουν στους Πράσινους για τη νέα χρονιά.

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024