Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γκόρντον Μουρ: Πέθανε ο συνιδρυτής της Intel

Γκόρντον Μουρ: Πέθανε ο συνιδρυτής της Intel

Το 1968 συνίδρυσε την Intel, η οποία εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο Γκόρντον Μουρ, συνιδρυτής της Intel του οποίου η θεωρία για την ανάπτυξη τσιπ υπολογιστών έγινε το κριτήριο για την πρόοδο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Μουρ πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του στη Χαβάη την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Γκόρντον και Μπέτι Μουρ.

Ιδρυτής της πρωτοπόρου της βιομηχανίας Fairchild Semiconductor, ο Μουρ το 1968 συνίδρυσε την Intel, η οποία εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο.Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια προμηθεύει περίπου το 80% των προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο με το πιο σημαντικό μέρος τους, τον μικροεπεξεργαστή. Ο Moυρ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος από το 1975 έως το 1987.

Ο γιος του Σερίφη

Ο Γκόρντον Ερλ Μουρ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1929 στο Σαν Φρανσίσκο και μεγάλωσε στο Πεσκαντέρο της Καλιφόρνια. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Redwood City της Καλιφόρνια, όταν ήταν 10 ετών. Ο πατέρας του, Walter, ήταν αναπληρωτής σερίφης. Η μητέρα του, Florence Almira Williamson, είχε ένα μικρό κατάστημα. Ο Μουρ είδε ένα σετ χημείας στο σπίτι ενός γείτονα και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει χημικός.

 Σπούδασε χημεία στο San Jose State University. Εκεί, γνώρισε τη σύζυγό του, την Betty Whittaker. Ο Μουρ μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και, το 1950, έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που αποφοίτησε από το κολέγιο. Το 1954 έλαβε διδακτορικό στη φυσική και τη χημεία από το Caltech.

Έπιασε δουλειά ως ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ. Ο William Shockley, ο οποίος είχε δημιουργήσει το τρανζίστορ στα Bell Telephone Laboratories, και ο οποίος θα μοιραζόταν το Νόμπελ Φυσικής του 1956, στρατολόγησε τον Moυρ στο εργαστήριό του Shockley Semiconductor κοντά στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

Ο Μουρ και επτά συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Νόις, έφυγαν για να ιδρύσουν το Fairchild το 1957 με 3.500 δολάρια από τα δικά τους χρήματα και επένδυση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων από την Fairchild Camera and Instrument Corp. Ο Σόκλεϊ τους ονόμασε «Προδοτικούς Οκτώ». Ο Nόις, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, βοήθησε στην εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος, τη βάση όλων των σχεδίων τσιπ μέχρι σήμερα. 

Η δημιουργιά της Intel

Ο Nόις και ο Moυρ δημιούργησαν την Intel, σε ένα πρώην εργοστάσιο Union Carbide στο Mountain View, την καρδιά του τι θα βοηθούσαν να χτιστεί στη Silicon Valley. Ο πρώτος τίτλος του Μουρ ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ο Andy Grove, ένας άλλος υπάλληλος της Fairchild, προσχώρησε σύντομα μαζί τους. Το 1971, η Intel παρουσίασε τον πρώτο της μικροεπεξεργαστή, με περισσότερα από 2.000 τρανζίστορ. Ο μικροεπεξεργαστής 8080 ήταν στον Altair 8800, που παρουσιάστηκε το 1975 και θεωρείται ευρέως ο πρώτος επιτυχημένος προσωπικός υπολογιστής. Το 1981, η IBM επέλεξε τον μικροεπεξεργαστή 8088 της Intel για να τροφοδοτήσει τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή.

Ο Μουρ έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 1975, στη συνέχεια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 1979. Ο Γκρόουβ τον διαδέχθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος το 1987 και ο Μουρ αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Intel το 2001 σε ηλικία 72 ετών, σύμφωνα με την υποχρεωτική πολιτική ηλικίας συνταξιοδότησης που θέσπισε. Ο Μουρ «δεν καυχιέται, αν και το ρεκόρ επιτευγμάτων του προσφέρει πολλά για να καυχηθεί», έγραψε ο Ρίτσαρντ Τέντλοου στη βιογραφία του για το Γκρόουβ το 2006.

«Φαίνεται να είναι, δηλαδή, απλά ένας κανονικός άνθρωπος». Ο Τέντλοου ανέφερε ότι ο Γκρόουβ αποκάλεσε τον Μουρ «έναν έξυπνο τύπο χωρίς αέρα». Σε αντίθεση με τους επόμενους ηγέτες της Intel που διέψευσαν τις προβλέψεις για τον θάνατο του νόμου του Μουρ, ο Μουρ προέβλεψε την ασχετοσύνη του. «Κάποτε πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μουρ σε μια εκδήλωση το 2015 για τον εορτασμό της 50ής επετείου του νόμου του. «Κανένα εκθετικό πράγμα όπως αυτό δεν συνεχίζεται για πάντα». Ο Μουρ άφησε πίσω του την Μπέτι Αϊρίν Γουίτακερ, την οποία παντρεύτηκε το 1950, καθώς και τους γιους Κένεθ και Στίβεν και τέσσερα εγγόνια.

O νόμος του Moυρ

Η Intel και άλλοι κατασκευαστές ημιαγωγών εξακολουθούν να αναπτύσσουν προϊόντα σύμφωνα με μια έκδοση του νόμου του Moυρ, την παρατήρηση του 1965 του επιστήμονα ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ υπολογιστή – που καθορίζει την ταχύτητα, τη μνήμη και τις δυνατότητες μιας ηλεκτρονικής συσκευής – διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Ο νόμος, τον οποίο αναθεώρησε ο Moore το 1975, παραμένει ένα μέτρο για την πρόοδο τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας τσιπ, παρόλο που η συνεχιζόμενη εφαρμογή του αποτελεί θέμα συζήτησης.

Η παρατήρηση του Moυρ ήταν θεμελιώδης για την ανάδειξη της Intel. Η εταιρεία διοχέτευσε αυξανόμενα χρηματικά ποσά για την κατασκευή των μικροσκοπικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές της. Ο τρομερός ρυθμός προόδου έκανε την τεχνολογία της Intel την καρδιά του υλικού της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών, στη συνέχεια της επανάστασης του Διαδικτύου, μέχρι που οι Ασιάτες αντίπαλοι της εταιρείας αμφισβήτησαν την ηγεσία της.

Ο «νονός» του νόμου του Μουρ

Ο Κάρβερ Μιντ, καθηγητής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, επινόησε το όνομα Νόμος του Μουρ. Ο ίδιος ο Μουρ εξέφρασε την έκπληξή του για την επιρροή και τη μακροζωία του και προτίμησε να το υποβαθμίσει.

«Ήθελα να μάθω, εδώ είναι μια ιδέα όπου η τεχνολογία θα εξελιχθεί γρήγορα και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος των ηλεκτρονικών», θυμάται ο Μουρ για ένα βίντεο που παρήγαγε το Chemical Heritage Foundation. «Αυτό ήταν το κύριο σημείο που προσπαθούσα να καταλάβω, ότι αυτός θα ήταν ο δρόμος προς τα ηλεκτρονικά χαμηλού κόστους».

Ο Μουρ ήταν διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στο Fairchild όταν έκανε τη διάσημη προβολή του σε ένα άρθρο, «Σωρεύοντας περισσότερα εξαρτήματα σε ολοκληρωμένα κυκλώματα», για την έκδοση 19 Απριλίου 1965 του περιοδικού Electronics. Σημειώνοντας ότι το πιο οικονομικό κύκλωμα εκείνη την εποχή είχε 50 τρανζίστορ, προέβλεψε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαζόταν περίπου κάθε χρόνο σε 65.000.

Οι σύγχρονοι μικροεπεξεργαστές έχουν δισεκατομμύρια κυκλώματα. Στο ίδιο άρθρο έγραψε: «Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα οδηγήσουν σε τέτοια θαύματα όπως οικιακούς υπολογιστές, ή τουλάχιστον τερματικά συνδεδεμένα με έναν κεντρικό υπολογιστή, αυτόματα χειριστήρια για αυτοκίνητα και προσωπικό φορητό εξοπλισμό επικοινωνιών».

Αναθεώρηση του νόμου Μουρ το 1975

Αναθεωρώντας τον νόμο του το 1975, ο Μουρ είπε ότι τα στοιχεία ανά τσιπ θα αυξάνονταν κατά το ήμισυ το ίδιο γρήγορα, διπλασιάζοντας κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο. Ένας συνάδελφος της Intel, ο David House, κατέληξε στο συχνά αναφερόμενο συμπέρασμα ότι η απόδοση ενός τσιπ, τόσο λόγω του αριθμού όσο και της ποιότητας των κυκλωμάτων, θα διπλασιαζόταν κάθε 18 μήνες.

Η βασική αρχή του νόμου του Moore συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις

Σήμερα, οι περισσότεροι ηγέτες και παρατηρητές της βιομηχανίας τσιπ θα υποστήριζαν ότι ο νόμος του Moore δεν ισχύει πλέον. Ορισμένα από τα στρώματα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών έχουν πάχος μόνο ενός ατόμου, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συρρικνωθούν περαιτέρω. Σε τέτοιες μικροσκοπικές γεωμετρίες διασπώνται οι ιδιότητες εκείνων των υλικών που τα καθιστούν ημιαγωγούς. Αυτό καταστρέφει τη χρησιμότητά τους ως μικροσκοπικοί διακόπτες που χρησιμοποιούνται για να αντιπροσωπεύουν την πιο βασική μορφή ηλεκτρονικής πληροφορίας.

«Η Intel θα είναι ο διαχειριστής του νόμου του Moore για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2022. Είπε ότι ο νόμος «είναι ζωντανός και θα τον διατηρήσουμε πολύ καλά».

Φόρος τιμής

Στελέχη εταιρειών τεχνολογίας από όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στον Μουρ.

«Ο κόσμος έχασε έναν γίγαντα, τον Γκόρντον Μουρ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Silicon Valley και ένας αληθινός οραματιστής που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την τεχνολογική επανάσταση», ανέφερε σε tweet ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ. «Όλοι εμείς που ακολουθήσαμε του οφείλουμε ευγνωμοσύνη».

Πολλοί πήραν τον θάνατο του Μουρ προσωπικά, μια απόδειξη του διασυνδεδεμένου κόσμου της τεχνολογίας. «Το όραμά του ενέπνευσε τόσους πολλούς από εμάς να ακολουθήσουμε την τεχνολογία, ήταν έμπνευση για μένα», έγραψε στο Twitter ο CEO της AlphabetSundar Pichai.

«Είμαι πολύ λυπημένος από την είδηση ​​του θανάτου του Γκόρντον», δήλωσε ο Morris Chang, ιδρυτής της κατασκευάστριας chip Taiwan Semiconductor Manufacturing, σε ένα σχόλιο που εστάλη μέσω email στο Bloomberg News. «Ήταν ένας σπουδαίος και σεβαστός φίλος για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Με τη φυγή του Γκόρντον, έχουν φύγει σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου στην πρώτη γενιά ημιαγωγών», συμπλήρωσε.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024