Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο κοροναϊού: Οι παρενέργειες και τα «θύματα» του εμβολίου

Εμβόλιο κοροναϊού: Οι παρενέργειες και τα «θύματα» του εμβολίου

Σοβαρές παρενέργειες εμφανίζουν κάποιοι από τους εμβολιασθέντες κατά του κοροναϊού. Δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν και ζητούν να τους πάρουμε στα σοβαρά. Ορισμένοι απειλούν με αγωγές.

Tον Μάρτιο του 2021 ο Σάσα Σβαρτς ανυπομονούσε να κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Ήταν η εποχή που τα κομμωτήρια άνοιγαν ξανά, αν και τα κρούσματα της πανδημίας είχαν αρχίσει να αυξάνονται, ενώ η εμβολιαστική καμπάνια φαινόταν να παραπαίει. Αλλά ο εμβολιασμός ήταν μία υπόσχεση ελευθερίας και αποδέσμευσης από τους καναταγκασμούς των υγειονομικών μέτρων. Μόλις 30 ετών ήταν την εποχή εκείνη ο Σάσα Σβαρτς. Περιγράφει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο δραστήριο, ευδιάθετο, με αθλητικές δραστηριότητες και ποικίλα ενδιαφέροντα.

Όμως στις 25 Μαρτίου του 2021 ο Σάσα Σβαρτς έκανε το εμβόλιο της Astra Zeneca και από τότε, όπως λέει, όλα έχουν αλλάξει. «Ποτέ δεν αισθανόμουν τόσο άπραγος και τόσο αβοήθητος. Ήταν σαν μία ομίχλη στον εγκέφαλο, ήταν μία αίσθηση ανυπαρξίας», λέει σήμερα. Στην αρχή αισθανόταν πυρετό, ζάλη και πονοκέφαλο. Αργότερα κατέγραψε σε μία λίστα 96 διαφορετικά συμπτώματα. Το χειρότερο ήταν η αίσθηση απραξίας και ακινησίας. Ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί για να διαβάσει ένα βιβλίο.

Δυσκολίες στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας

Τον Ιούνιο του 2021 έκανε μία δεύτερη δόση, αυτή τη φορά με BionTech, ελπίζοντας να βελτιωθεί η κατάστασή του, η οποία όμως μάλλον επιδεινώθηκε. Μια μέρα έχασε τις αισθήσεις του, ενώ εργαζόταν. Από τότε παραμένει στο σπίτι του με αναρρωτική άδεια, κλινήρης και εντελώς εξαντλημένος. «Πέρασαν έξι μήνες για να βρω έναν ανοσολόγο, που θα με πάρει στα σοβαρά, εμένα και τα συμπτώματά μου. Θυμάμαι ότι είχα ξεσπάσει σε κλάματα στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου», λέει. «Προηγουμένως όλοι οι γιατροί μου έλεγαν ότι πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία αποκλείεται να οφείλονται στο εμβόλιο».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι ένα από τα θύματα των παρενεργειών του εμβολίου για τον κοροναϊό. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ανοσολογίας Paul Ehrlich, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, από την αρχή της εμβολιαστικής καμπάνιας έχουν εντοπιστεί 333.492 κρούσματα πιθανών παρενεργειών και 50.833 ενδεχόμενα κρούσματα «σοβαρών παρενεργειών». Με τη γλώσσα της στατιστικής δηλαδή το 1,78 στα 1.000 σκευάσματα προκαλεί παρενέργειες, ενώ 0,27 στα 1.000 σκευάσματα εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες.

Τελικά ο Σάσα Σβαρτς απευθύνθηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μάρμπουργκ, η οποία έχει συστήσει ειδικό τμήμα για την παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών του εμβολίου. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ως συνέπεια του εμβολιασμού. Ο Σβαρτς αισθάνθηκε να απαλλάσσεται επιτέλους από τον στιγματισμό της ψυχοσωματικής διαταραχής. Αλλά θεραπεία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος δεν δίστασε να εισαχθεί για τρεις μήνες σε ψυχιατρική κλινική, ελπίζοντας να βελτιωθεί η κατάστασή του, κάτι που όμως δεν συνέβη. «Τελευταία κάνω παράξενα πράγματα», λέει, «για παράδειγμα μπήκα με το ποδήλατο στο σούπερ-μάρκετ πρόσφατα. Στις χειρότερες φάσεις απλώς ακινητοποιούμαι στο κρεβάτι μου και κοιτάω το ταβάνι, δεν μπορώ να κάνω ο,τιδήποτε. Τώρα ξεκίνησα μαθήματα γαλλικών, μία φορά την εβδομάδα, αλλά μετά το πρώτο μάθημα αισθάνομαι εξαντλημένος».

Ομάδα αυτοβοήθειας για τις παρενέργειες

Ό,τι και να συμβαίνει, ο Σάσα Σβαρτς δεν θέλει να αφεθεί στη μοίρα του. Γι αυτό ίδρυσε μία ομάδα αυτοβοήθειας στην περιοχή της Κολωνίας, στην οποία συμμετέχουν 70 άνθρωποι που υποφέρουν από τις παρενέργειες του εμβολιασμού. Συναντώνται μία φορά τον μήνα και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Πολλοί βέβαια δεν μπορούν να έρθουν, γιατί, όπως λένε, δεν αισθάνονται ικανοί να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Αλλά δεν είναι και εύκολο να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. «Όταν ποστάρουμε κάτι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις περισσότερες φορές δεχόμαστε απαξιωτικά και υβριστικά σχόλια» λέει ο ιδρυτής της ‘ομάδας αυτοβοήθειας’. «Άλλοι μας λένε ότι τα θέλαμε και τα πάθαμε που πήγαμε να εμβολιαστούμε, άλλοι μας κατατάσσουν αυτομάτως στους οπαδούς της συνωμοσιολογίας, κάτι που απλώς δεν ισχύει».

Όλα αυτά έχουν και οικονομικό αντίκτυπο. Για ένα διάστημα ο Σάσα Σβαρτς εισέπραττε επίδομα ασθενείας, αλλά σε λίγες ημέρες θα πρέπει να κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας. Από το κράτος δεν έχει λάβει αποζημίωση. Καθώς ο εμβολιασμός είχε γίνει μέσω του εργοδότη του, παραμένει σε επαφή με τα αρμόδια επαγγελματικά επιμελητήρια, ελπίζοντας ότι θα εκταμιεύσουν κάποια βοήθεια. Σε δύο χρόνια έχει συσσωρεύσει χρέη 4.000 ευρώ. Ο γιατρός του είχε «συστήσει» αιμοκάθαρση, αλλά το ταμείο του αρνείται να καλύψει τα έξοδα, τα οποία θα έφταναν τα 15.000 ευρώ.

Δικαστική προσφυγή ή …υπομονή;

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δηλώνει τώρα ότι πρέπει να «αναγνωριστούν» το συντομότερο δυνατόν οι πιθανές παρενέργειες στην περίοδο μετά τον εμβολιασμό (post vac) και εξαγγέλλει ένα νέο κρατικό πρόγραμμα, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται με μεγαλύτερη αξιοπιστία και θα δέχονται την ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια.

Πολλοί δεν θέλουν να περιμένουν τα αποτελέσματα της κρατικής μέριμνας και εμπιστεύονται περισσότερο τα …δικαστήρια. Ο Τομπίας Ούλμπριχ, δικηγόρος στο Ντίσελντορφ, εκπροσωπεί ήδη 750 ανθρώπους που λένε ότι έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής έχει καταθέσει 130 αγωγές. Στις 28 Απριλίου εκδικάζεται στη Φρανκφούρτη η πρώτη αγωγή αποζημίωσης κατά της BionTech, ενώ ακολουθούν παρόμοιες υποθέσεις στο Ντίσελντορφ, το Μόναχο και το Φράνκενταλ.

Ο Τομπίας Ούλμπριχ λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κάνει πάνω από 3.000 ραντεβού με πιθανούς ενάγοντες. Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες στον υπουργό Υγείας λέγοντας ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζε τον εμβολιασμό ως μία διαδικασία χωρίς παρενέργειες. Εμείς πάντως προετοιμάζουμε με ιδιαίτερη επιμέλεια την κάθε προσφυγή μας, γι αυτό ελπίζω ότι τα δικαστήρια θα μας δικαιώσουν».

Όλιβερ Πίπερ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024