Ο κανονισμός που υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται!
Τα «έξι δευτερόλεπτα» που μπορεί να κρατά ένας τερματοφύλακας την μπάλα με τα χέρια τιμωρείται με έμμεσο φάουλ. Τι, όχι;
Σε όλο τον κόσμο οι διαμαρτυρίες πολλές. Πολλοί οι κανονισμοί, διαφορετικές και οι ερμηνείες.
Παρά την είσοδο του VAR στη ζωή μας οι διαιτητές εξακολουθούν να αποφασίζουν την τύχη ενός αγώνα ποδόσφαιρου. Τελευταία, «ανακαλύφθηκε» ένας ακόμη κανονισμός που υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. Σε πάνω από 200 σελίδες στον κανονισμό αγώνων προβλέπονται (;) τα πάντα.
Μεταξύ όλων των κατευθυντήριων γραμμών που πρέπει να συμμορφώνονται οι παίκτες σε έναν αγώνα, υπάρχει μια που παραβιάζεται συνεχώς και που πολύ σπάνια τιμωρείται από τους διαιτητές.
Αυτός είναι γνωστός ως ο κανόνας των έξι δευτερολέπτων. Ένας κανόνας που εμποδίζει τους τερματοφύλακες να κρατούν την μπάλα με τα χέρια τους για περισσότερο από αυτό το διάστημα:
«Έμμεσο λάκτισμα θα δοθεί εάν ένας τερματοφύλακας διαπράξει ένα από τα ακόλουθα παραπτώματα εντός της περιοχής του: κρατώντας τη μπάλα με τα χέρια ή τους βραχίονες του για περισσότερα από έξι δευτερόλεπτα πριν την επαναφέρει», εξηγεί το σημείο 4.4 του άρθρου 12 των διεθνών κανονισμών. Είναι ανάμεσα στις αποφάσεις/ερμηνείες/οδηγίες του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου και της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τους κανονισμούς παιδιάς.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση παραβιάζεται συνεχώς σε κάθε αγώνα. Κάτι που προκαλεί πολλές αμφιβολίες σε ομάδες και οπαδούς. Γιατί δεν τον τιμωρούν οι διαιτητές; Γιατί είναι ένας κανόνας που ούτε τηρείται ούτε τιμωρείται; Ποιος είναι ο σκοπός του, αν δεν εφαρμόζεται;
Απορίες χωρίς απαντήσεις.
«Με αυτόν τον κανόνα, έγινε μια προσπάθεια ο τερματοφύλακας να μην καθυστερεί όταν πρόκειται να βάλει την μπάλα στο παιχνίδι και είναι αλήθεια ότι η μη εφαρμογή του είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν φάσεις επαναφοράς που διαρκούν 15 ή 20 δευτερόλεπτα» αναφέρουν διαιτητικές πηγές σε Ιταλία και Ισπανία.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι τερματοφύλακες κρατούν την μπάλα τρεις φορές πάνω από τον επιτρεπόμενο χρόνο ή και περισσότερο.
Οι διαιτητές ενεργούν μόνο με κίτρινη κάρτα όταν γίνεται κατάχρηση στις καθυστερήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτελεστεί αυτός ο κανόνας κατά γράμμα.
Το ποδόσφαιρο δεν είναι το NFL ή το μπάσκετ όπου ο χρόνος ελέγχεται στο χιλιοστό του δευτερολέπτου. Πρέπει να επιβάλλουμε στους διαιτητές να μετρούν με τα δάκτυλά τους τα δευτερόλεπτα που ο κάθε τερματοφύλακας έχει την μπάλα;
Δεν είναι λίγες οι απορίες σε κάθε συνέδριο διαιτησίας.
Στην ΦΙΦΑ θεωρούν ότι αν δώσεις ένα έμμεσο λάκτισμα στην περιοχή των γκολκίπερς για παράβαση των έξι δευτερολέπτων, ο αντίκτυπος στους αγώνες θα ήταν πολύ μεγάλος.
Η συμβουλή τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα όσο και στην Ευρώπη είναι να τιμωρούνται οι ξεκάθαρες περιπτώσεις. Αν τιμωρήσουμε με 6,5 δευτερόλεπτα ή με 7 ή 8, θα το δεχόταν ο κόσμος και οι ομάδες;
Πρoκύπτει έμμεσο φάουλ και η πιθανότητα γκολ είναι μεγάλη. Και τότε γιατί υπάρχει; Για δεν τον καταργούν;
Στο μπάσκετ υπάρχουν τα οκτώ δευτερόλεπτα για να περάσεις τη σέντρα ή τα τρία δευτερόλεπτα του επιθετικού στην αντίπαλη ρακέτα. Υπάρχει ίνσταντ ριπλεϊ που μετράνε τα πάντα. Εδώ όμως είναι ποδόσφαιρο. Να μπει το VAR και σε αυτή τη διαδικασία; Προφανώς, όχι.
Η ομάδα διαιτησίας της FIFA επισημαίνει ότι είναι ένας πολύπλοκος κανόνας και επισημαίνουν ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει και να περιοριστεί: «Η IFAB μελετά πώς να αυξήσει τον ωφέλιμο χρόνο στους αγώνες. Θα δουλέψει πάνω σε αυτόν τον κανόνα, αλλά είναι περίπλοκος».
Εν τω μεταξύ, οι τερματοφύλακες θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα έξι δευτερόλεπτα κατοχής της μπάλας με τα χέρια, δίχως να τιμωρούνται με έμμεσο. Ο κανονισμός υπάρχει, αλλά προφανώς πολλούς μπελάδες έχουν στο κεφάλι τους οι διαιτητές. Γιατί να βάλουν έναν ακόμη;
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
- Συρία: Πού είναι τα χρήματα του Άσαντ;
- Megasports: Από Ισλανδία… πάει Ιταλία
- ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Αθλιότητες Μακρόν στη Μαγιότ: «Αν δεν ήταν η Γαλλία θα ήσασταν 10.000 φορές μες στα σκ@τά»