Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Η σημαία της… Μεγάλης Ουγγαρίας βάζει φυτίλι στη μισή Ευρώπη!

Η σημαία της… Μεγάλης Ουγγαρίας βάζει φυτίλι στη μισή Ευρώπη!

Παρά τις αντιδράσεις οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί οργανισμοί επέτρεψαν σε αγώνες της την ανάρτηση σημαίας όπου η Ουγγαρία εμφανίζεται με σύνορα του… ουγγρικού βασιλείου από το 1920!

Στη μισή Ευρώπη μιλούν για σκάνδαλο, αλλά στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία. Τα ακροδεξιά στοιχεία, ο άκρατος εθνικός, ο επεκτατισμός και όλα τα συναφή είναι – δυστυχώς – εδώ και χρόνια σε πλήρη άνθιση.

Κι όμως η UEFA και η FARE (Football Against Racism in Europe/ Το ποδόσφαιρο κόντρα στο Ρατσισμό) επέτρεψαν στους Ούγγρους φιλάθλους να χρησιμοποιήσουν τη σημαία της «Μεγάλης Ουγγαρίας», στην οποία οι περιοχές γειτονικών χωρών, όπως της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, καθώς και περιοχές της Σερβίας και της Ουκρανίας, εμφανίζονται ως κομμάτια της Ουγγαρίας.

Η χρήση της σημαίας στις κερκίδες επετράπη για όλη τη διάρκεια των αγώνων της εθνικής τους ομάδας για τα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 στη Γερμανία. Αυτό το ανακοίνωσε η Ουγγρική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προκαλώντας την οργή όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Η Ουγγρική Ομοσπονδία αναφέρει ότι ρώτησαν την UEFA και τη FARE για τη χρήση της σημαίας, στην οποία, σύμφωνα με την Ουγγαρία, παρουσιάζονται «αρχαία εθνικά σύνορα».

Και οι δύο οργανώσεις λέγεται ότι έχουν αξιολογήσει ότι δεν είναι σύμβολο με πολιτικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου επιτρέπεται η επίδειξη μιας τέτοιας σημαίας στους αγώνες.

Όπως λένε και στη Βουδαπέστη, η έγκριση της UEFA και της FARE ισχύει μόνο για τη σημαία, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν ισχύει αυτόματα για τυχόν πρόσθετες επιγραφές και σύμβολα, καθώς και για τραγούδια και συνθήματα οπαδών.

Η σημαία έχει ζωγραφισμένο έναν χάρτη της αρχαίας Ουγγαρίας, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης περιοχές που σήμερα ανήκουν στη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Αυστρία ακόμη και τη Σλοβενία!

Αποδεχόμενοι τα επιχειρήματα της μαγυάρικης ομοσπονδίας, UEFA και FARE παραδέχτηκαν ότι τα χρώματα του ιστορικού χάρτη της Ουγγαρίας και της γραμμής Árpád από μόνα τους «δεν αντιπροσωπεύουν ρατσιστική συμπεριφορά» (η γραμμή Árpád είναι μια αμυντική οχύρωση που δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα των Καρπαθίων από τον ουγγρικό στρατό για να περιορίσει την προέλαση του «Κόκκινου Στρατού» την περίοδο από το 1943 έως το 1944).

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ελήφθη η εξής απόφαση: Να επιτραπεί η παρουσία της σημαίας ή πανό στο γήπεδο, υπό τους ακόλουθους όρους:

Μπορεί να απεικονισθεί μόνο ένας χάρτης της «Μεγάλης Ουγγαρίας» και όχι άλλα σύμβολα ή επιγραφές. Η σημαία/πανό μπορεί να είναι μόνο κόκκινη, λευκή και πράσινη (τα χρώματα της Ουγγαρίας) και να μην παραβιάζει τους κανόνες ασφαλείας και ομαλής διεξαγωγής του αγώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλείται πρόβλημα με αυτή την κίνηση.

Προ μηνών, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας με ένα κασκόλ που απεικονίζει την Ουγγαρία με ελαφρώς… «μετατοπισμένα» σύνορα.

Το κασκόλ είχε τον χάρτη/σημαία με τα διευρυμένα σύνορα της Ουγγαρίας του, περιοχές που μέχρι τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήκαν στο βασίλειο της Ουγγαρίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ούγγρος πρωθυπουργός «μοιράστηκε» δημοσίως έναν χάρτη της Μεγάλης Ουγγαρίας, καθώς έχει ήδη οικειοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ένα μεγάλο μέρος της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.

Τότε, η εμφάνιση αυτή του εθνικιστή Όρμπαν, ο οποίος παραπέμπει για ακόμα μία φορά σε οράματα για τη «μεγάλη Ουγγαρία», εξόργισε το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για «προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού».

Το 2019, το Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας της Ουγγρικής Κυβέρνησης δημοσίευσε έναν χάρτη της Ουγγαρίας στο προφίλ της στο Twitter, ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, θα πρέπει να περιλαμβάνει το σλοβένικο Prekmurje, αλλά και τμήματα της Κροατίας, όπως το Međimurje και το Kvarner.

Την ίδια χρονιά, οργανώθηκε στην Ουγγαρία μια συνεδρίαση της προεδρίας του δεξιού κόμματος Fidesz, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από έναν μεγάλο χάρτη της (κατά αυτούς) «ιστορικής Ουγγαρίας», στον οποίο, εκτός από το Prekmurje, ένα τεράστιο τμήμα της Κροατίας ήταν καλυμμένο, μέχρι τη Ριέκα και τη Δαλματία.

Την επόμενη χρονιά, ο Όρμπαν συνεχάρη τους αποφοίτους γυμνασίου που έδωσαν εξετάσεις ιστορίας εκείνη την ημέρα, και έδειξαν τη «Μεγάλη Ουγγαρία» σε μια υδρόγειο, η οποία περιλάμβανε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο μέρος της Κροατίας εκτός από μέρη των προαναφερόμενων χωρών.

Ο Όρμπαν εξόργισε και την κροατική κοινή γνώμη πέρυσι όταν υποστήριξε σε μια από τις συνεντεύξεις του γιατί αντιτίθεται στο κοινό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη κατηγόρησε την Κροατία ότι «έκλεψε» τη θάλασσα από την Ουγγαρία!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαγυάρος Πρωθυπουργός προκαλεί αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, αμφισβητεί τακτικά τη νομιμότητα της Συνθήκης του Τριανόν στις Βερσαλλίες, που υπογράφηκε μεταξύ της Ουγγαρίας και των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (4/6/1920) και σήμανε το τέλος της Αυστροουγγαρίας.

Συγκεκριμένα η Ουγγαρία έχασε τα ακόλουθα εδάφη: Την Κροατία και τη Σλοβενία που προσαρτήθηκαν στο νέο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, τη Σλοβακία και τη Ρουθηνία που παραχωρήθηκαν στη Τσεχοσλοβακία, την Τρανσυλβανία και το Βανάτο του Τέμεσβαρ που παραχωρήθηκαν στη Ρουμανία, αν και το Βανάτο το διεκδικούσε η Σερβία.

Ήδη η Ρουμανία έχει καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία για τη σημαία αυτή και την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Μετά από όλες αυτές τις πολιτικές προκλήσεις, είναι πολύ ενδιαφέρον που η UEFA και η FARE εκτίμησαν τελικά ότι η σημαία της Μεγάλης Ουγγαρίας δεν είναι σύμβολο με πολιτικό περιεχόμενο.

Είναι σαν να εμφανίσει η Τουρκία στα παιχνίδια της σημαία με χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024