Ρωσία: Εχθρική ενέργεια η παράδοση των MiG-29 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία
Η Ρωσία κατηγορεί τη Σλοβακία ότι η παράδοση των MiG-29 στην Ουκρανία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και αποτελεί εχθρική ενέργεια.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Η Ρωσία κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη Σλοβακία για αθέτηση σύμβασης, με αφορμή την παράδοση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/David W Cerny) στην Ουκρανία.
Δεσμευόταν
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια της Σλοβακίας που παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις κατηγορίες της Μόσχας, τις οποίες εξέφρασε επίσης η ρωσική πρεσβεία στην Μπρατισλάβα.
Η Σλοβακία παρέδωσε την Πέμπτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, και άλλα εννέα θα ακολουθήσουν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.
Παραδόσεις από τη Σοβιετική Ενωση
Τρία εκ των συνολικά 13 MiG-29 από τη Σλοβακία δεν είναι σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η πλειονότητα των μαχητικών αεροσκαφών αυτού του τύπου παραδόθηκαν από τη Σοβιετική Ενωση στην Τσεχοσλοβακία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Μετά τη διάλυση της χώρας, Τσεχία και Σλοβακία μοίρασαν τα αεροσκάφη, με την τελευταία να προμηθεύεται περισσότερα από τη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις