Συντάξεις: Γιατί οι Γαλλίδες νιώθουν περισσότερο αδικημένες από τους Γάλλους από τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν
«Η μεταρρύθμιση δεν δείχνει κανένα σεβασμό για τις γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις εργασίας με χαμηλές αμοιβές ή μερικής απασχόλησης»
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η Γαλλία έχει τυλιχτεί στις φλόγες για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά οι γυναίκες της χώρας είναι εκείνες που βγαίνουν μπροστά και φωνάζουν “no pasaran”.
Στη μεγάλη πορεία της Πέμπτης, αρκετή από την διεθνή προσοχή έκλεψαν, όπως γράφει ο Guardian, οι «Les Rosies», που έχουν πάρει το όνομα τους από την Rosie the Riveter (την Ρόζι που βάζει πριτσίνια), το σύμβολο όλων των εργαζομένων γυναικών σε κάθε γωνιά της γης.
Τραγουδώντας μια δική τους παράφραση του γνωστού τραγουδιού «Freed from Desire» του 1990, οι γυναίκες αυτές χόρευαν στο κέντρο των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν ειρηνικά το πρωί για να καταλήξουν σε ντροπιαστικά για τη Γαλλία επεισόδια μόλις έπεσε το σκοτάδι, διεκδικώντας να ακουστούν από την κυβέρνηση και τον κόσμο ολόκληρο.
Γαλλίδες vs Γάλλοι
Γιατί ο νέος νόμος που έχει βαλθεί σώνει και καλά να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος, με τον οποίο θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, πλήττει ιδιαίτερα τις Γαλλίδες στις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας και στην μερική απασχόληση, απαιτώντας από εκείνες όχι μόνο να εργάζονται περισσότερο, αλλά να καταλήξουν να παίρνουν και μικρότερη σύνταξη από τους άνδρες συναδέλφους τους.
«Γυναίκες στις Φλόγες! Η κυβέρνηση απογοητεύει τις Γυναίκες στις Φλόγες! Δίνουμε μάχη… NaNaNa NaNa Na Na. Και θα σας σταματήσουμε… NaNaNa NaNa Na Na», ήταν το τραγούδι σύνθημα των διαμαρτυριών τους, που δεν πρόκειται να τελειώσουν άμεσα ούτε εύκολα.
«Αν είσαι γυναίκα στη Γαλλία, θα πρέπει να βγεις στους δρόμους να διαμαρτυρηθείς», λέει η Φαμπιέν Ουντάρτ, 56 ετών, καλλιτέχνης στο επάγγελμα που συμμετείχε στην πορεία της Πέμπτης στο Παρίσι.
«Ήδη κερδίζουμε λιγότερα από τους άνδρες και αυτό σημαίνει χαμηλότερες συντάξεις. Η μεταρρύθμιση δεν δείχνει κανένα σεβασμό για τις γυναίκες, που εργάζονται σε θέσεις εργασίας με χαμηλές αμοιβές ή μερικής απασχόλησης», συνέχισε η ίδια.
Η Πιερέτ Γκομπινότ, 49 ετών, βοηθός νοσοκόμα συμφωνεί και επαυξάνει. «Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι διπλά επιβαρυντική για εμάς», τονίζει στη βρετανική εφημερίδα.
«Ακόμα και σήμερα πολλές γυναίκες σταματάμε να εργαζόμαστε για να φροντίσουμε τα παιδιά μας, πράγμα που σημαίνει ότι διακόπτουμε την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, με αποτέλεσμα συχνά να λείπουν πέντε ή έξι χρόνια εισφορών. Πρέπει να εργαστούμε ακόμα περισσότερο για να αναπληρώσουμε το κενό, προκειμένου να πάρουμε πλήρη σύνταξη, και επειδή οι μισθοί μας είναι χαμηλότεροι, και οι συντάξεις μας είναι τελικά πιο χαμηλές».
Τι λέει ο νόμος του Μακρόν
Η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν επιμένει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι απαραίτητη για την διατήρηση του και στο μέλλον, καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει και ζει ολοένα και περισσότερο. Στη Γαλλία, οι εισφορές που καταβάλλουν αυτοί που εργάζονται πληρώνουν τις συντάξεις αυτών που έχουν αποσυρθεί.
Ο νέος νόμος δεν σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόλις συμπληρώσουν το 64ο έτος της ηλικίας τους, καθώς θα απαιτούνται 43 χρόνια εισφορών για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Συνεπώς οι γυναίκες, που σταματούν να εργάζονται για να κάνουν οικογένεια και των οποίων οι μισθοί είναι ήδη 22% χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους των ανδρών συναδέλφων τους, θα καταλήξουν να έχουν σύνταξη 40% μικρότερη, όπως πιστοποιεί έκθεση του της στατιστικής υπηρεσίας Insee.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έκθεση του συμβουλίου Pensions Policy Council του περασμένου χρόνου, διαπίστωσε ότι η φτώχεια μεταξύ αυτών που είναι άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από το 2016 και μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των γυναικών, οι οποίες παίρνουν μισθό κατά μέσο όρο 967 ευρώ το μήνα, ενώ οι άνδρες 1.617 ευρώ…Η
Λίγη… τιμωρία
Η αδικία αυτή επισημάνθηκε ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε η κυβέρνηση παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο μαζί με μια συνοδευτική έκθεση 112 σελίδων για τους στόχους και τα αποτελέσματά του. Σε αυτήν γινόταν ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οι γυναίκες για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη θα έπρεπε να περιμένουν εννέα μήνες περισσότερους από τους άνδρες.
Όπως είχε σχολιάσει τότε ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο της Γαλλίας, Φρανκ Ρίστερ, «η αλήθεια είναι ότι ο νόμος τιμωρεί ‘’λίγο’’ τις γυναίκες. Μάλλον γι’ αυτό πρόσφατη δημοσκόπηση του Elabe έδειξε ότι αντίθετο με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το 74% των Γαλλίδων και το 67% των Γάλλων…
Όπως λέει και η 38χρονη Κριστέλ Πινκ, από τις Les Rosies, «oι πολιτικοί μπορεί να θέλουν να εργάζονται μέχρι τα 64, αλλά οι δουλειές τους δεν είναι καθόλου επίπονες. Αυξάνουν συνεχώς το όριο συνταξιοδότησης.
Το 60ο έτος της ηλικίας είναι ήδη πολύ μεγάλο όριο για όσους κάνουν σκληρές, κακοπληρωμένες, χειρωνακτικές εργασίες. Στο τέλος θα μας υποχρεώσουν να δουλεύουμε μέχρι να πέσουμε κάτω. Οι γυναίκες είναι θυμωμένες. Όλοι είναι θυμωμένοι»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις