Ακίνητα: «Φωτιά» οι τιμές για καινούργια σπίτια στην Αθήνα – Αύξηση 61% στην πενταετία
Κοντά στη «φούσκα» του 2007 οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στην Αθήνα – Άπιαστο όνειρο η απόκτηση καινούργιου σπιτιού
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Με την αγοραστική δύναμη στα τάρταρα (η Ελλάδα εμφανίζει την 3η χειρότερη επίδοση, μετά τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την Eurostat) και το κόστος του χρήματος ολοένα ακριβότερο, οι νέες αυξήσεις – σοκ στις τιμές των κατοικιών εξανεμίζουν τις ελπίδες της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι».
Ειδικά στα υπό κατασκευή διαμερίσματα στην Αττική οι τιμές έχουν ξεφύγει, ξεκινώντας για ένα τριάρι από 270 -300 χιλ. ευρώ και φτάνουν ακόμη και σε 520 χιλ. ευρώ, ανάλογα με το σημείο, την περιοχή και τις επιμέρους προδιαγραφές τού εκάστοτε ακινήτου.
Με βάση τον δείκτη τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, από το πρώτο τρίμηνο του 2018 και μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η συνολική αύξηση των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων στην Αττική αγγίζει το 61,1%.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ήταν 15,2% στην Αθήνα.
Πρόκειται για την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση τα τελευταία 20 τρίμηνα, ενώ ξεπερνά και τις (μεγάλες) αυξήσεις που καταγράφηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (+14,5% στη Θεσσαλονίκη, +10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και +6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας).
Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι οι δείκτες της ΤτΕ (τέταρτο τρίμηνο 2022) για τα νεόδμητα ακίνητα στην Αττική βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους από τα μέσα του 2010. Μάλιστα απέχουν μόλις 9,4% από το υψηλότερο σημείο της αγοράς, το 2007.
Πανελλαδικά, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των τιμών στα καινούργια ακίνητα ήταν 11,8% το 2022 από 8,2% το 2021.
Όχι και πως τα παλαιότερα διαμερίσματα (άνω των πέντε ετών) στην Αθήνα πάνε πίσω όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών.
Στην πενταετία, δηλαδή από τις αρχές του 2018 μέχρι το τέλος του 2022, οι τιμές έχουν ανέβει σε ποσοστό 58,2%, σύμφωνα με τους δείκτες της ΤτΕ.
Απλησίαστα τα καινούργια σπίτια
Για ένα υψηλού ορόφου νεόδμητο διαμέρισμα με τρία υπνοδωμάτια στην Καλλιθέα κάποιος πρέπει να δαπανήσει περί τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Στο Μοσχάτο, για ένα ανάλογο σπίτι οι τιμές κυμαίνονται από 3.700 έως 4.200, ανάλογα με τη θέα, ενώ στην περιοχή του Ζωγράφου, ένα νεόδμητο διαμέρισμα κοστίζει από 3.200 έως 4.200 ευρώ ανά τ.μ.
Στην περιοχή των Βριλησσίων οι τιμές για ένα νεόδμητο διαμέρισμα ενεργειακής κλάσης Α+ οι τιμές κυμαίνονται από 4.100 έως 5.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο Περιστέρι για ένα ίδιο σπίτι 1ου ορόφου, που χτίζεται τώρα, η ζητούμενη τιμή ξεκινάει από 2.600 ευρώ ανά τ.μ.
Τουλάχιστον 4.000 ευρώ ανά τ.μ. θα πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο σπίτι στον Χολαργό, ενώ στους Αμπελόκηπους η τιμή κυμαίνεται από 3.700 έως 4.100 ανά τ.μ. στις υπό κατασκευή πολυκατοικίες.
Γιατί απογειώθηκαν οι τιμές
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πριν από την πανδημία, ένα ενδεικτικό κόστος κατασκευής ήταν κοντά σε 1.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τώρα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.800 – 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση της τάξεως του 10,1%, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η χρηματιστηριακή τιμή του σιδήρου, που είναι βασικό συστατικό στοιχείο της οικοδομής, σημειώνει νέο ράλι παρά την αποκλιμάκωση που εμφανίζουν οι ενεργειακές τιμές.
Στην εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους προστίθενται οι ακριβότερες αγορές γης, καθώς η αναστολή του ΦΠΑ που θεσπίστηκε στις αρχές του 2020 είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές να σπεύσουν να αγοράσουν νέα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απότομη αύξηση των τιμών και των ποσοστών της αντιπαροχής.
Στη δύσκολη εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών λόγω και των ελλείψεων που καταγράφονται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αλλά και σε μηχανικούς.
Από τους περίπου 400.000 εργαζομένους σε 160 κλάδους σχετικούς με την οικοδομική δραστηριότητα πριν την οικονομική κρίση, έχει χαθεί πλέον τουλάχιστον το 50%, λένε οι εργολάβοι.
Κι όλα αυτά όταν η απότομη αύξηση στο κόστος του χρήματος, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, στοιχείο που επηρεάζει τη ζήτηση, άρα και τις τιμές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις