Αλεύρι από κάστανο: Το «μυστικό» της Κορσικής για τις πιο λαχταριστές συνταγές
Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη E.
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Η Μάρθα Στιούαρτ λέει ότι έχασε την παρθενιά της από τον «επιθετικό» σύζυγό της στα 19 της: «Μου άρεσε»
- Λέσβος: Ποινές φυλάκισης για τις επιθέσεις του 2020 ενάντια σε πρόσφυγες
- Στο «μικροσκόπιο» 6 άτομα για την εξαφάνιση της 75χρονης στα Χανιά - Τι υποστηρίζει μάρτυρας
Τα κάστανα ή τα «βελανίδια του Δία», όπως τα αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι οι καρποί του φθινοπώρου, που εκτός από νόστιμοι χρησιμοποιούνται και σε πολλές παρασκευές είτε αλμυρές, είτε γλυκές.
Πριν έρθει στην Ευρώπη από την Αμερική η πατάτα και το καλαμπόκι, τα κάστανα ήταν μία από τις σημαντικότερες πηγές τροφής.
Μάλιστα, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου έφτιαχναν -και συνεχίζουν να φτιάχνουν μέχρι και σήμερα- αλεύρι από κάστανα.
Ο λόγος για το Farine de Châtaigne Corse, το αλεύρι από κάστανα που καλλιεργούνται στο νησί της Κορσικής.
Εγκωμιάζεται για την έντονα γλυκιά του γεύση και τα πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων κάστανων και φρούτων, μπισκότου, μπαχαρικών και γαλακτοκομικών. Είναι λεπτοαλεσμένο, ενώ το χρώμα του κυμαίνεται από κρεμώδες λευκό έως καστανοκόκκινο.
Άλλη ποικιλία από αυτό το αλεύρι που φτιάχνεται από καβουρδισμένα κάστανα έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και πιο έντονη γεύση που θυμίζει μπισκότα.
Πως παρασκευάζεται
Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι καστανιές, τουλάχιστον δέκα ετών, είναι ψηλά δέντρα και οι καρποί συλλέγονται από το έδαφος όταν πέφτουν. Επίσης, πρέπει να είναι από το είδος Castanea sativa Mill.
Η συγκομιδή διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ακολουθεί η ξήρανση, για τουλάχιστον 18 ημέρες, σε παραδοσιακά στεγνωτήρια που τροφοδοτούνται με ξύλα από τοπικά δέντρα.
Στη συνέχεια, τα κάστανα ξεφλουδίζονται, ταξινομούνται, προαιρετικά ψήνονται και αλέθονται σε ψιλό αλεύρι με μυλόπετρες από γρανίτη, σχιστόλιθο ή πυριτόλιθο.
Το αλεύρι του κάστανου είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη E.
Επίσης, είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε άτομα που είναι υποχρεωμένα να αποκλείουν αυτή την ουσία από τη δίαιτά τους, ενώ το ίδιο το κάστανο με την πάροδο του χρόνου από φτωχική τροφή έχει μετατραπεί σε ένα εκλεκτό, εκλεπτυσμένο και ευρέως γνωστό έδεσμα.
Στην Κορσική αποτελεί συστατικό κάθε συνταγής, με τα μπενιέ να είναι ξακουστά. Πρόκειται για φρεσκοτηγανισμένα ντόνατς σε καυτό λίπος, πασπαλισμένα με ζάχαρη, γεμιστά με τυρί Μπρουτσέ ή κρέμα σοκολάτας ή αρωματισμένα με λεμόνι, πορτοκάλι, γλυκάνισο ή και απόσταγμα φρούτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις