Ο Νάγκελσμαν και το «χτύπημα» στη νέα γενιά των προπονητών
Ισως ο σπόρος να έπεσε από τον Πεπ, τον άνθρωπο που βγήκε από τα σπλάχνα της Μπαρτσελόνα, εξελίχθηκε και δημιούργησε δική του σχολή.
Το τέλος της συνεργασίας Μπάγερν – Νάγκελσμαν, ενός γάμου που πομπωδώς είχε διαφημιστεί όταν αυτός ανακοινώθηκε, προφανώς και φέρνει πολλά παραπόμενα. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις σκέψεις των ομάδων, των παραγόντων ειδικότερα για τις γενιές της προπονητικής. Ο Νάγκελσμαν για τη Μπάγερν υπήρξε ένα στοίχημα. Εδωσαν στο Μόναχο τα κλειδιά σε έναν 33χρονο και περίμεναν αποτελέσματα.
Δεν ήταν πως απέτυχε ο Γερμανός. Αλλωστε, εκείνη η τάση, να εμπιστεύεσαι δηλαδή κόουτς κοντά στα 35 έως 40 έτη, είναι κάτι σαν μόδα στη Γερμανία και συχνά πυκνά παρατηρείται. Ισως ο σπόρος να έπεσε από τον Πεπ, τον άνθρωπο που βγήκε από τα σπλάχνα της Μπαρτσελόνα, εξελίχθηκε και δημιούργησε δική του σχολή.
Ηταν η όλη στροφή της κοινωνίας του ποδοσφαίρου προς τα εκεί. Αλλωστε, ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι ένας από τους πρώτους που έκαναν …μεταγραφή σε πάγκο, ήταν ο Αντρέ Βίλας Μπόας. Στα 33 του κι αυτός, τότε ευρωπαϊκό με την Πόρτο, αργότερα από το πουγγί η Τσέλσι έβγαλε κοντά στα 15 εκατ. ευρώ και τώρα ο Βίλας Μπόας, χρόνια μετά, απέχει από το παιδί –θαύμα της προπονητικής και έχει χάσει τη λάμψη του.
Η απόλυση του Νάγκελσμαν από τη Μπάγερν και τα ηνία που κρατά πλέον ο πολύπειρος Τούχελ, ίσως να αποτελούν στοιχεία που σηματοδοτούν πως μπαίνει ένα φρένο στη λευκή επιταγή στους άπειρους προπονητές. Ναι, έχουν την τάση να αναλύουν καλύτερα την τεχνολογία, είναι αυτή σύμμαχός τους στην προπονητική, μπορούν να αξιοποιούν σε υπέρτερο βαθμό τα πλεονεκτήματά της και εν τέλει να πείθουν τους ποδοσφαιριστές για το σωστό της μεθοδολογίας τους.
Το κάνουν, όμως, στο ακέραιο; Τους εμπνέουν; ‘Η είναι δύσκολο να σταθούν οι μικρότερης ηλικίας στα ενίοτε σκληρά αποδυτήρια και κάποιες φορές τους …καταπίνουν οι ποδοσφαιριστές με τα ηχηρά ονόματα;
Υπό αυτές τις συνθήκες και κάτω από το συγκεκριμένο πρίσμα, η φυγή-απόλυση του Νάγκελσμαν από τη Μπάγερν συνιστά μεγαλύτερη είδηση από την προφανή. Εχει να κάνει με το αν το παράδειγμα των Βαυαρών ακολουθήσουν ξανά άλλοι και πάμε στην παραδοσιακή συνταγή για τους προπονητές. Αυτή που θέλει γαλόνια, παραστάσεις και εμπειρίες.
Μέχρι την ώρα, ωστόσο, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καλό είναι να δούμε το πώς θα ελεξίσσεται η δουλειά του Γερμανοϊταλού Ντομένικο Τεντέσκο (37 ετών) στην εθνική Βελγίου, το πού θα φτάσει και αν κρατήσει την πρωτιά στη Μπουντεσλίγκα ο Γερμανοκροάτης Εντιν Τέρζιτς (40) με τη Ντόρτμουντ, αν ο Ολε Βέρνερ συνεχίσει την συνετή δουλειά στη Βρέμη μολονότι είναι μόλις 34 ετών και κυρίως, τι θα συμβεί με την όλη προσπάθεια του Μίκελ Αρτέτα στο Λονδίνο.
Θα διατηρήσει την πρωτοπορεία στην Πρέμιερ Λιγκ η Αρσεναλ έως το φινάλε; Η σκυτάλη της …ομάδας με τον τίτλο «νέα γενιά» είναι πλέον στα χέρια (κυρίως) των ανωτέρω: έχουν τον λόγο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις