Εξιλέωση στη Γερμανία
Τα Λιοντάρια ευελπιστούν ότι στα γήπεδα της μεγάλης τους αντιπάλου θα βρουν την Ιθάκη τους.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Εδώ και δεκαετίες το περίφημο τραγούδι «It’s coming home» συνοδεύει τους Άγγλους παίκτες σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Με τους φιλάθλους τους να το τραγουδούν ελπίζοντας πως θα φτάσει η στιγμή μετά από το 1966 για να σηκώσει η Αγγλία και πάλι ένα μεγάλο τρόπαιο εθνικών ομάδων, το Παγκόσμιο Κύπελλο ή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Με δύο σημαντικές νίκες (2-1 εκτός έδρας την κάτοχο του τίτλου Ιταλία και 2-0 εντός την Ουκρανία) στην πρεμιέρα των προκριματικών για το Euro 2024 η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ουσιαστικά έχει αγκαλιάσει (και ας είναι τόσο νωρίς) την πρόκριση για τα γήπεδα της Γερμανίας καθώς προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες σε έναν όμιλο που συμπληρώνουν επίσης η Βόρεια Μακεδονία («Δήμιος» της Ιταλίας στα μπαράζ για το Μουντιάλ του 2022) και η Μάλτα που θα παίξει το ρόλο του…σάκου του μποξ στο γκρουπ.
Οι Άγγλοι με 4/4 κόντρα σε Μάλτα και Βόρεια Μακεδονία θα χρειάζονται απλά ένα βαθμό κόντρα σε Ιταλία (εντός) ή Ουκρανία (εκτός) για να «σφραγίσουν» και μαθηματικά την πρόκριση.
Το παιχνίδι με την Ουκρανία ήταν ξεχωριστό που αποτέλεσε και μια διαδήλωση ειρήνης με τις δύο ομάδες να κρατούν ένα πανό με τη λέξη «Ειρήνη» καθώς στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ υπήρχαν χιλιάδες Ουκρανοί φίλαθλοι με την ομοσπονδία της Αγγλίας μάλιστα να έχει αφήσει στις θέσεις τους πριν τον αγώνα 4500 σημαίες της Ουκρανίας.
Όμορφες στιγμές όπου δείχνουν πως το ποδόσφαιρο (και ο αθλητισμός γενικότερα) έχει αυτή την ικανότητα να ενώνει.
Η Αγγλία «καθάρισε» τη μπουγάδα με γκολ των Χάρι Κέιν και του Μπουκάγιο Σάκα και είναι σαν να τους παίζει παιχνίδι η μοίρα, καθώς από τα δικά τους πόδια μπήκε…τέρμα στις μεγάλες φιλοδοξίες της Αγγλίας στις δύο τελευταίες διοργανώσεις.
Στο Γουέμπλει το καλοκαίρι του 2021, ο Πίκφορντ μόλις είχε αποκρούσει το πέναλτι του Ζορζίνιο και η Αγγλία είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει την Ιταλία σε 3-3 στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 και να μείνει ολοζώντανη στη διεκδίκηση του πρώτου της μεγάλου τροπαίου μετά το Μουντιάλ του 1966.
Ο Ντοναρούμα σταμάτησε τον Σάκα και η Ιταλία κατέκτησε το Euro (με 3-2 στα πέναλτι, 1-1 κανονικός αγώνας και παράταση) για 2η φορά στην ιστορία της μετά το 1968.
Η Αγγλία δεν το έχει καταφέρει ποτέ βλέποντας εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις (Γερμανία και Ισπανία από 3 Euro, Ιταλία και Γαλλία από 2, Σοβιετική Ενωση και Ολλανδία από 1) να έχουν κατακτήσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έστω 1 φορά η Τσεχοσλοβακία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Δανία!
Στο Μουντιάλ του Κατάρ, στο μοναδικό παιχνίδι που η Γαλλία τα βρήκε σκούρα (πριν τον τελικό) ήταν ο προημιτελικός με την Αγγλία. Οι Βρετανοί ήταν καλύτεροι αλλά δεν είχαν ουσία. Ο Χάρι Κέιν που είχε ισοφαρίσει με πέναλτι είχε την ευκαιρία να το ξανακάνει και να περάσει και στην κορυφή των αρχισκόρερ των Αγγλων όλων των εποχών αλλά έστειλε τη μπάλα στα περιστέρια (83’) και τα Λιοντάρια σπίτια τους ηττημένα με 2-1.
Ο Κέιν σκόραρε με πέναλτι – νικητήριο με την Ιταλία πριν απο λίγες μέρες αλλά το πουλάκι είχε ήδη πετάξει.
Όπως το 2000 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας και του Βελγίου όπου οι Άγγλοι νίκησαν (επιτέλους) σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωση τους Γερμανούς (1-0) για πρώτη φορά μετά το 1966 και ήθελαν μια ισοπαλία με τους Ρουμάνους για την πρόκριση στους «8». Τελικά αν και προηγήθηκαν 2-1 έχασαν 3-2 με πέναλτι στο 89’ και αποκλείστηκαν μαζί με τη μεγάλη αντίπαλό τους ενώ πέρασαν από τον όμιλο Πορτογαλία και Ρουμανία !
Η Αγγλια ομολογουμένως έχει μια από τις καλύτερες γενιές της την τελευταία πενταετια αλλά πληρώνει για μια ακόμα φορά ακριβά τα…πέναλτι. Που είχαν στοιχίσει ακριβά και σε μια άλλη μεγάλη φουρνιά της δεκαετίας του 1990, με τους αποκλεισμούς στα πέναλτι από τους Γερμανούς στα ημιτελικό τόσο στο Μουντιάλ της Ιταλίας (1990) όσο και στο δικό του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αγγλία (1996). Όπως άλλες δύο φορές τους σταμάτησε στα πέναλτι η Πορτογαλία (Euro 2004, Mουντιάλ 2006)
Όλοι στο νησί θέλουν να πιστεύουν ότι του χρόνου θα έρθει πλέον η ώρα να γίνει πραγματικότητα το «It’s coming home» και θα είναι ιδανικό να συμβεί στα γήπεδα της Γερμανίας, αρκεί να μην χρειαστούν και πάλι τα πέναλτι για να κριθεί κάποια πρόκριση ή τίτλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις