Ερλινγκ Χάαλαντ: Ξαναγράφει την Ιστορία του ποδοσφαίρου
Το φαινόμενο από τη Νορβηγία έφερε πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν τη μετά Μέσι και Ρονάλντο εποχή και είναι έτοιμος να συντρίψει τα ρεκόρ παραγωγικότητας άσων, όπως ο Φαν Νιστελρόι και ο Σαλάχ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Το «μέλλον του ποδοσφαίρου», όπως αποκαλούσαμε τη δυνάμει διάδοχη κατάσταση των Μέσι, Ρονάλντο, έφτασε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί.
Ο Ερλινγκ Χάαλαντ, αυτός ο «μικρομέγαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του σε νεαρή ηλικία λόγω του σωματότυπου του, δεν ανέβασε απλά τον πήχη, τον εκτόξευσε.
Οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα είναι ασύλληπτες. Διαλύει τα ρεκόρ με εντυπωσιακή άνεση και ταχύτητα και ξαναγράφει την ιστορία του ποδοσφαίρου ξεκινώντας από την πρώτη σελίδα.
Ο προστάτης Γκουαρντιόλα
Οταν μιλά για τον Χάαλαντ ο Πεπ Γκουαρντιόλα δείχνει να αστειεύεται, ωστόσο τα λόγια του πιθανόν να αποδειχτούν προφητικά. Δύο επισημάνσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πρώτη αφορά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Νορβηγός στο μέλλον όταν δεν θα σκοράρει με την ίδια ευκολία και συχνότητα, για τα δικά του δεδομένα. Ολοι θα περιμένουν να στέλνει την μπάλα δύο και τρεις φορές στα αντίπαλα δίχτυα και στην περίπτωση που δεν θα το καταφέρνει θα γίνεται στόχος σκληρής κριτικής.
Η δεύτερη επισήμανση έχει σχέση με το κίνητρο. Ο Γκουαρντιόλα τον αποσύρει στα δύο τρίτα του αγώνα, όταν ο Χάαλαντ έχει πετύχει ήδη περισσότερα από ένα γκολ. Στο παιχνίδι με τη Λειψία οι πιθανότητες να σημείωνε έξι και επτά τέρματα, επίδοση που δεν έχει προηγούμενο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν πάρα πολλές. Ο Καταλανός προτίμησε ωστόσο να τον αποσύρει μετά τα πέντε γκολ που πέτυχε γιατί όπως εξήγησε αργότερα γελώντας «στα 22 του θα γινόταν πολύ βαρετή η ζωή του». Κοινώς, το κίνητρο θα είχε εκδημήσει.
Το ίδιο συνέβη τέσσερις ημέρες αργότερα σε αγώνα Κυπέλλου με την Μπέρνλι όταν σε ρυθμούς προπόνησης πέτυχε ακόμα ένα χατ τρικ. Και ο Γκουαρντιόλα έσπευσε φυσικά να τον αποσύρει.
Οι συγκρίσεις
Οι ασύλληπτες επιδόσεις του Χάαλαντ τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα ιερά τέρατα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με τους αριθμολάγνους να σκαλίζουν το παρελθόν των μεγάλων σκόρερ. Και αυτά που ανακαλύπτουν προκαλούν δέος.
Ο Νορβηγός χρειάστηκε μόλις 25 παιχνίδια για να σπάσει το φράγμα των 30 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ όταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης Κριστιάνο Ρονάλντο χρειάστηκε τριπλάσιο αριθμό (74), ο Μέσι 48 και ο Κιλιάν Εμπαπέ 51. Είναι επίσης ο μοναδικός που στο ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε χατ τρικ σε ένα ημίχρονο.
Τοποθετώντας τον Χάαλαντ απέναντι στον Ρονάλντο στην Πρέμιερ Λιγκ, η εικόνα που αντικρίζουμε είναι σοκαριστική. Ο Νορβηγός χρειάστηκε ένα παιχνίδι για να πετύχει το πρώτο του γκολ ενώ ο Ρονάλντο εννέα. Ο Χάαλαντ πέτυχε σε οκτώ παιχνίδια τρία χατ τρικ ενώ ο Πορτογάλος χρειάστηκε 221. Στα πρώτα 193 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο, ο CR7 πέτυχε 37 γκολ έναντι 152 του Cyborg.
Στην τρέχουσα σεζόν ο Χάαλαντ έχει πετύχει 42 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοση του Ρονάλντο όταν αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ και χρειάζεται ακόμα τρία γκολ για να ξεπεράσει τα ρεκόρ των Σαλάχ και Φαν Νιστελρόι. Με τη διαφορά πως ο Νορβηγός έχει να δώσει ακόμα 11 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον τρία σε Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ που μπορούν να φτάσουν τα επτά και συνολικά 18, αν οι Πολίτες προκριθούν στους τελικούς.
Φουλ για τα +60 γκολ
Πόσο μακριά όμως μπορεί να φτάσει ο Χάαλαντ τη φετινή σεζόν; Η παραγωγικότητά του στην Πρέμιερ Λιγκ είναι 1,08 γκολ/αγώνα έχοντας σκοράρει 28 φορές σε 26 ματς. Τα ποσοστά του είναι ακόμα υψηλότερα σε όλες τις διοργανώσεις – 1,14 γκολ/αγώνα και 42 τέρματα σε 37 ματς.
Αν διατηρήσει αυτό τον ρυθμό μέχρι το τέλος της σεζόν θα ξεπεράσει τα 60 γκολ, ενώ θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που θα σπάσει το φράγμα των 40 τερμάτων. Το ρεκόρ κατέχει ο Σαλάχ με 32 γκολ σε πρωτάθλημα 38 αγώνων και ο Σίρερ με 34 γκολ σε 42 αγωνιστικές.
Για να πάρει δύο «άριστα» από την «Εκίπ» ο Μέσι χρειάστηκε 18 χρόνια καριέρας. Στα 22 του ο Χάαλαντ έχει ήδη δύο «δεκάρια» από την έγκυρη γαλλική εφημερίδα, ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πιάσει το ανώτατο όριο βαθμολόγησης δύο φορές σε μία σεζόν.
Ολα αυτά βεβαίως δεν επιτυγχάνονται αποκλειστικά λόγω ταλέντου ή τύχης. Ο Χάαλαντ δουλεύει πολύ, έχει αντιγράψει τη διατροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο και φροντίζει να κοιμάται καλά.
Οικογένεια αθλητών
Στο DNA του υπάρχει η κληρονομικότητα του πρωταθλητισμού. Εκτός από τον πατέρα του Αλφ-Ινγκε Χάαλαντ που ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στη Λιντς και τη Μάντσεστερ Σίτι, η μητέρα του Γκρι Μαρίτα Μπράουν ήταν πρωταθλήτρια στο έπταθλο τη δεκαετία του 1990 και ο παππούς του πρωταθλητής στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων.
Πριν αρχίσει να φορτώνει τα δίχτυα με γκολ ο Χάαλαντ είχε ασχοληθεί με πολλά ακόμα αθλήματα. Είχε δοκιμάσει στο χάντμπολ, τον στίβο και στο σκι αντοχής. Είναι γνωστό πως στα πέντε του χρόνια είχε ξεπεράσει τα 1.63 μέτρα στο άλμα σε ύψος, επίδοση που θεωρείται μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ. Ισως αυτό να εξηγεί και τη δεινότητά του να σκοράρει με το κεφάλι αλλά και την ταχύτητά του. Σε ένα παιχνίδι εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν ανέπτυξε ταχύτητα 36 χλμ./ώρα, η οποία ήταν αρκετή για να του δώσει το εισιτήριο για να αγωνιστεί στα 60 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου!
Ο εκλέκτορας της Εθνικής Νορβηγίας στο χάντμπολ του είχε προτείνει να ασχοληθεί με το άθλημα επαγγελματικά γιατί τον περίμενε μια σπουδαία καριέρα. Τα πράγματα ήρθαν όμως διαφορετικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις