«Καμένα» σενάρια
Πίσω από την τακτική των αρχηγών να τοποθετούνται με στοχευμένα «καρφιά» και μελετημένα υπονοούμενα για τους αντιπάλους τους βρίσκονται ασφαλώς οι… αριθμοί
Ηταν αρκετές τρεις αρχηγικές συνεντεύξεις για να καθοριστούν τρεις διαφορετικές αφετηρίες του ίδιου προορισμού, της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο Μητσοτάκης έριξε εκ νέου το χαρτί της αυτοδυναμίας. Είχε τους λόγους του βεβαίως (βλέπε γκάλοπ) να… λειάνει ελαφρώς τις τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συζητήσεις αλλά στο τέλος πέταξε την μπάλα της ευθύνης για αδυναμία συνεννόησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Για να έρθει μάλιστα αργότερα ο κυβερνητικός πορτ παρόλ να πει ότι δεν είναι «πρόθεσή μας» να πάει η χώρα σε τρίτη κάλπη.
Ο Τσίπρας, παρότι υποστηρικτής της απλής αναλογικής, είπε ότι δεν πάει για κυβέρνηση ηττημένων αλλά επιδιώκει προοδευτική κυβέρνηση εφόσον το κόμμα του είναι πρώτη δύναμη.
Και ο Ανδρουλάκης σημείωσε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση αν δεν πάρει «ισχυρό διψήφιο» στην πρώτη κάλπη ενώ, κινούμενος στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», ξεκαθάρισε ότι θέλει για Πρωθυπουργό τρίτο «πολιτικό» πρόσωπο.
Στην πραγματικότητα είναι οι τόνοι και οι διατυπώσεις που αλλάζουν, όχι τόσο οι θέσεις τους. Πίσω από την τακτική των αρχηγών να τοποθετούνται με στοχευμένα «καρφιά» και μελετημένα υπονοούμενα για τους αντιπάλους τους βρίσκονται ασφαλώς οι… αριθμοί: αυτή η τάση ενίσχυσης της αντίληψης περί κυβερνήσεων συνεργασίας και οι δεδομένες κυβερνητικές απώλειες (μένει όμως να φανεί πώς θα παγιωθεί η εικόνα) αλλά και εκείνη η κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων, του «Κανένα» και των αναποφάσιστων, που πρέπει να μετρηθούν ξανά και ξανά για να προκύψουν εκτιμήσεις του πώς θα μεταφραστούν στην εκλογική συμπεριφορά.
Οσο οι προϋποθέσεις της κάθε πλευράς γίνονται συγκεκριμένες για το μετεκλογικό τοπίο, τόσο δείχνει να θολώνει. Ισως για την ώρα αυτός να είναι ο στόχος, έως και ένα σημείο στο οποίο συναντιούνται οι τακτικές των κομματικών επιτελείων: ο ένας να «καίει» τα σενάρια του άλλου για την επόμενη μέρα.
Γιατί να πιεστούν από τώρα, σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον και με μια πορεία 96 ημερών μπροστά τους μέχρι τις αναμενόμενες κάλπες του Ιουλίου, να βρουν τα (πιο δύσκολα) προγραμματικά λόγια προκειμένου να θωρακίσει το αφήγημά τους προς την κοινωνία; Μπορούν να το κάνουν απλώς τρομάζοντας τους ψηφοφόρους με την «καμένη» προοπτική των αντιπάλων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών