Μύκονος: Αυτοψία για αυθαιρεσίες στη Μύκονο – Σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το κλιμάκιο
Σε «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» στους Κάτω Μύλους βρέθηκε κλιμάκιο της Πολεοδομίας και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών για «αυτοψία» έπειτα από καταγγελίες για αυθαιρεσίες.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε ένα από τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» στη Μύκονο για το οποίο έχουν υπάρξει καταγγελίες για αυθαιρεσίες, τις οποίες αποκάλυψε το in, βρέθηκε σήμερα, Τρίτη κλιμάκιο της Πολεοδομίας και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών.
Πέραν της Πολεοδομίας, εκπρόσωποι των αρχαιολόγων και άλλων συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη «μαφιόζικου τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πραγματοποιούν αυτοψίες σε διάφορες περιοχές του νησιού των Κυκλάδων.
Όπως βλέπετε στα βίντεο του in, το κλιμάκιο βρέθηκε στους χώρους του Sea Satin, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις εργασίες που γίνονταν χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την επέκταση του «ημιυπαίθριου χώρου».
Μετά το Sea Satin, το κλιμάκιο Πολεοδομίας και άλλων υπηρεσιών πραγματοποίησε αυτοψία και στο Principote, όπως βλέπετε και στο βίντεο του in.
Προηγουμένως, το μικτό κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκε στον Πάνορμο για περίπου τρεις ώρες. Ειδικότερα, έκαναν αυτοψία στο χώρο της παραλίας, όπου έχουν καταγγελθεί αρκετές παρανομίες, προκειμένου να καταγράψουν με ακρίβεια τι έχει συμβεί.
Οι αυθαιρεσίες – Επέκταση «ημιυπαίθριου» σε διατηρητέο μνημείο
Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων. Δηλαδή, το ποια μορφή θα πάρει οποιοδήποτε κτίσμα εκεί θα επηρεάσει την εικόνα που σχηματίζουν όσοι προσεγγίζουν αυτό το διατηρητέο μνημείο, αλλά και τη θέα που θα έχουν από αυτό προς τη Χώρα.
Στο σημείο δραστηριοποιούνταν για χρόνια το καφέ – εστιατόριο «Sea Satin», σε κτίσμα που προϋπήρχε του ρυμοτομικού σχεδίου και περιβάλλοντα χώρο που γίνεται προσπάθεια να γίνει «ημιυπαίθριος» ή και στην πράξη στεγασμένος.
Για τη λειτουργία χρειάζονταν φυσικά ειδικές άδειες και από την Πολεοδομία και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εν προκειμένω την αρμόδια Εφορεία Κυκλάδων. Μάλιστα, στο παρελθόν θα υπάρξει ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο κατάστημα να συμμορφωθεί με την πολεοδομική νομοθεσία και τη νομοθεσία για την αρχαιολογική προστασία. Μάλιστα, το 2019 αναγκάστηκε να γκρεμίσει αυθαίρετες κατασκευές για να μπορέσει να πάρει ξανά άδεια.
Εργασίες πριν εκδοθεί η άδεια
Στις 4/11/2022 το συγκεκριμένο οικόπεδο και το κτίσμα εντός του εκμισθώθηκε στην «Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ», η οποία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν στον οποίο λειτουργούσε το Sea Satin μέχρι πέρσι, χώρο που καταλαμβάνει και τον αιγιαλό και την παραλία της περιοχής. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το in, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν λάβει η επιχείρηση την άδεια.
Στις 23 Ιανουαρίου 2023 έλαβαν από την πολεοδομία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όμως ήδη πραγματοποιούσαν εργασίες και μάλιστα στον κοινόχρηστο αιγιαλό.
Τρεις μέρες πριν την άδεια της πολεοδομίας, στις 20/01/2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε στείλει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου σήμα για διακοπή εργασιών «απόρριψης ογκωδών λίθων και επίστρωσης με αμμοχάλικο που εκτελούνται στον αιγιαλό χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη θέση “Αρώνια” της Χώρας Μυκόνου», υπογραμμίζοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ότι βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων, εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.
Το σήμα αυτό ήταν τεκμηριωμένο με φωτογραφίες που έδειχναν ακριβώς τις εργασίες που γίνονταν χωρίς άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Η επιχείρηση κατέθεσε τελικά τον Φεβρουάριο νέα αίτηση για άδεια εργασιών που αφορούσε κυρίως τον ακάλυπτο χώρο: ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε νέα πέργκολα έκτασης 391 τμ., σκαλάκια και διάστρωση του ακάλυπτου χώρου με ξύλινο ντεκ και βότσαλο. Βεβαίως μια ματιά στις τρισδιάστατες απεικονίσεις του σχεδίου δείχνει μια αρκετά πιο «εντυπωσιακή» κατασκευή, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί απλώς μια «μικρής κλίμακας παρέμβαση».
Παρότι η επιχείρηση είχε καταθέσει αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στις 13/02/2023 για «Διαμορφώσεις ακαλύπτου χώρου, επισκευές και μικροτροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση σε υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», και παρά το πρώτο σήμα διακοπής, οι κατασκευές συνεχίστηκαν χωρίς καμία άδεια.
Τελικά επιλήφθηκε και πάλι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έστειλε δεύτερο σήμα διακοπής εργασιών στις 7 Μαρτίου 2023, για εργασίες οικοδομικές μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Και πάλι το σήμα συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό που τεκμηρίωνε την «υλοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων στον χώρο». Παραθέτουμε μέρος αυτού του φωτογραφικού υλικού, που είχε φέρει στο φως το in.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις