Μηνύματα Μητσοτάκη για… τέσσερις: Η «ευρυχωρία» του μπλε και της αυτοδυναμίας
Σε ποιους απευθύνθηκε και πως ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετά τα Τέμπη πολιτική ομιλία του στη Λαμία – Αφήγημα σταθερότητας μέσω ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές – Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Το αφήγημα της σταθερότητας μέσω της ανάδειξης αυτοδύναμης αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματικής κυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής επανάφερε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε αυτό θα επιμείνει σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Με βολές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το μετεκλογικό τοπίο των πιθανών συνεργασιών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μηνύματα προς τέσσερις κατευθύνσεις με την πρώτη μετά την τραγωδία των Τεμπών πολιτική ομιλία του από τη Λαμία.
Οι προεκλογικοί ρυθμοί της σκληρής αντιπαράθεσης επέστρεψαν, ενώ νέα μηνύματα σε ό,τι αφορά το διακύβευμα του «εκσυγχρονισμού του κράτους» αναμένονται από τον πρωθυπουργό σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του – εκτός απροόπτου – τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Οι 4 παραλήπτες
Οι αναφορές Μητσοτάκη από την έδρα της Φθιώτιδας χθες το βράδυ πήγαιναν συγκεκριμένα προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ιδίως εκείνους που είχαν εμπιστευθεί τη ΝΔ το 2019 αλλά έχουν πάρει αποστάσεις, καθώς και στη γαλάζια βάση, όπου ζητείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση.
Η στρατηγική επιδίωξη της αυτοδυναμίας παραμένει και φάνηκε από την επιστροφή του μότο «αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ». Ωστόσο ήταν μία συγκεκριμένη λέξη, η «ευρυχωρία», αυτή που έδειξε το σκεπτικό του πρωθυπουργού, προκαλώντας την αντίδραση Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ο Μητσοτάκης είπε πως το «μπλε» είναι «ευρύχωρο» χρώμα αλλά και ότι η αυτοδυναμία είναι «ευρυχωρία», εμφανίζοντας εαυτόν για άλλη μία φορά ως θιασώτη των ισχυρών κυβερνήσεων ενός κόμματος που μπορεί να ενσωματώνει στελέχη και ιδέες από άλλους πολιτικούς χώρους.
Αυτό το σινιάλο διεύρυνσης προκάλεσε την «έκρηξη» της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, που είδε πίσω από τις δηλώσεις επιχείρηση προσεταιρισμού βουλευτών. «Το 2023 δεν είναι 1965, ο λαός θα δεν ανεχτεί τέτοιες μεθοδεύσεις» επεσήμαναν από το πράσινο στρατόπεδο. Για «κυβερνήσεις – κουρελού» στη λογική του «παίρνω βουλευτές από εδώ και από εκεί» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είναι σοβαρά» όσα λέει το ΠΑΣΟΚ
Ο Μητσοτάκης για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην πρόταση του Ανδρουλάκη για «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, σχολιάζοντας ότι αυτά «δεν είναι σοβαρά πράγματα». Κινούμενος στη γραμμή ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν στα τυφλά για κάποιον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, ο ίδιος προσπάθησε να ενισχύσει τη δική του θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από «καθαρές λύσεις».
Όπως επανέλαβε, η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα δείξει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσουν τη χώρα και η δεύτερη κάλπη θα υποδείξει το πως. «Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν θα ξέρεις τι θα προκύψει αύριο;», είπε.
Ο Μητσοτάκης θέλει να αποδομήσει τα αφηγήματα των πολιτικών αντιπάλων του, επισείοντας τον κίνδυνο αστάθειας. Εξ ου και οι βολές του για προτάσεις δήθεν συνεργασίας που «ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία».
Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ οι τόνοι υψώθηκαν και σε ό,τι αφορά το διακύβευμα του εκσυγχρονισμού του κράτους. «Επειδή ακούω πολλά για το ποιος έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, με τις συντεχνίες, με τις ΔΕΚΟ», είπε ο Μητσοτάκης, «για να θυμηθούμε λίγο ποιος έκανε ένα παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό; Ποιος έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς; Εγώ δε θυμάμαι στελέχη της ΝΔ, αλλά τον αρχηγό τότε του ΠΑΣΟΚ να είναι στα κάγκελα του ΟΛΠ και να μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης. Θα μας μιλήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα για κρατισμό, που δίδαξε κρατισμό στην Ελλάδα;»
Συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (και) σε επίπεδο προσώπων
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι επιδιώκει συγκρίσεις και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού – των προσώπων δηλαδή. Είναι ενδεικτικοί οι χαρακτηρισμοί «αδιόρθωτοι» και «θλιβεροί πρωταγωνιστές» που απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στον δρόμο για τις κάλπες θα αναμετρηθούμε με αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι. Ιδιοι είναι. Από την μια ο τραμπούκος κ. Πολάκης και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος κ. Παππάς» είπε.
Και επιπλέον διερωτήθηκε αιχμηρά τι θα πει στους πολίτες η αντιπολίτευση: «Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;».
Προς αναποφάσιστους: «Όχι σε επιπόλαιες επιλογές»
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διεκδικεί τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη βαρύτητα της πρώτης κάλπης που θα δείξει, ως γνωστό, τις δυναμικές για τη δεύτερη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενιαία διαδικασία στην οποία «δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας».
Εξάλλου αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι μερίδα πολιτών που ψήφισε ΝΔ το 2019 έχει απομακρυνθεί και ζυγίζει άλλες επιλογές, απογοητευμένη από την κυβέρνηση ή έστω σκεπτική, ο πρωθυπουργός (τούς) είπε ότι «μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δε σας προδώσαμε και όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».
Σήμα αυτοπεποίθησης στους γαλάζιους
Αναμενόμενο ήταν το πρωθυπουργικό σήμα αυτοπεποίθησης στους γαλάζιους, με αιχμή τον ρεαλιστικό, κατά την κυβέρνηση, στόχο της αυτοδυναμίας. «Δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα» είπε και κάλεσε τα στελέχη της κομματικής βάσης ως… μπροστάρηδες στην επικοινωνία των γαλάζιων θέσεων στους πολίτες.
«Να γίνετε πρωταγωνιστές, εξηγώντας με στοιχεία και επιχειρήματα τις θέσεις μας σε κάθε συμπολίτη μας, απαντώντας με πειθώ στις απορίες, στις ενστάσεις τους, με αποφασιστικότητα» τούς είπε. Και επιπλέον ζήτησε αποστάσεις του κόμματος από την έπαρση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις