Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα και οι ημερομηνίες – κλειδιά μετά την απόφαση για κάλπες στις 21 Μαΐου
Πότε σταματά η Βουλή τις εργασίες της – Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές εντολές
Η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της οριστικής απόφασής του να στηθούν κάλπες στις 21 Μαΐου φέρνει στο προσκήνιο τις ημερομηνίες – κλειδιά του εκλογικού χρονοδιαγράμματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο της μέχρι τις αρχές της Μ. Εβδομάδας, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης.
Το πιθανότερο είναι ότι η Βουλή να κλείσει τις εργασίες της για το Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου, ενώ στο διάστημα 24-28 Απριλίου η Βουλή θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για το χρονικά περιθώρια προσφυγής στις κάλπες.
Πότε θα δοθούν οι πρώτες εντολές
Από τη στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.
Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συμφωνηθεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να μην διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τη διαδικασία ως κόρη οφθαλμού».
Η ολοκλήρωση της θητείας
Την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις