Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Πυρά Ντομπρόβσκις κατά της κυβέρνησης – Ακόμη περιμένουμε εξηγήσεις

Υποκλοπές: Πυρά Ντομπρόβσκις κατά της κυβέρνησης – Ακόμη περιμένουμε εξηγήσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Νρομπρόβσκις αποκάλυψε ότι υπάρχει αίτημα από την Κομισιόν από τις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα των υποκλοπών εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και να αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, με το όνομα της χώρας να αναφέρεται σε σχετικές συζητήσεις στο ευρωκοινοβούλιο συνοδευόμενο από καθόλου κολακευτικά σχόλια. Αντιθέτως γίνονται παραλληλισμοί με χώρες που δεν φημίζονται για την ποιότητα της δημοκρατίας τους και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Την καταδίκη του για τις παρακολουθήσεις και τη χρήση του Predator εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλτις Ντομπρόβσκις, στηλιτεύοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ακόμη δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα που της έχει απευθύνει για το ζήτημα η Κομισιόν.

Δεν έχουμε πάρει απάντηση

Ειδικότερα, το σκάνδαλο των υποκλοπών, η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator και η εξαγωγή του από ελληνικό έδαφος συζητήθηκε και σήμερα, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

«Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην εισήγησή του, επικαλούμενος μάλιστα την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.

«Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι είναι τα συστήματα δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο που πρέπει να εξασφαλίζουν τη νόμιμη χρήση αυτών των λογισμικών.

Αίτημα χωρίς απάντηση

Και αποκάλυψε με έκδηλη την απογοήτευση του ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη, ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Από την πλευρά του και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Σε tweet της και η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι ιν’τ Βελντ, επιβεβαίωσε τα παραπάνω, κάνοντας λόγο για σιωπή ιχθύος.

«Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε διευκρινίσεις από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις εξαγωγές λογισμικών κατασκοπείας στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη. Καμία απάντηση μέχρι στιγμής» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της. Των παραπάνω προηγήθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου.

Η περίπτωση Σίφορντ

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 8 μέρες, η New York Times σε ένα άρθρο κόλαφο για την Ελλάδα και τη στάση της στο σκάνδαλο των υποκλοπών που έσκασε, αλλά δεν ερευνάται με τους ρυθμούς που επιβάλλεται για να λάμψει η αλήθεια, αποκάλυψε ότι στο στόχαστρο τόσο του παράνομου λογισμικού Predator, αλλά και της ΕΥΠ βρέθηκε βρέθηκε η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Meta και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ.

Το κινητό της προαναφερόμενης επιμολύνθηκε με Predator μέσω παραποιημένου sms από το emvolio.gov. Άγνοια για το ζήτημα είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό», είχε δηλώσει στην αμερικανική έγκυρη εφημερίδα η κ. Σίφορντ, το τέταρτο πρόσωπο που έχει γίνει γνωστό ότι έχει υποβάλει μήνυση στην Ελλάδα σε σχέση με το spyware, μετά από έναν ερευνητή δημοσιογράφο και δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024