EFSA: «Όχι» στην απομόνωση των μοσχαριών
Τι συστήνουν οι επιστήμοες της EFSA
Οι μικρές ομάδες τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους αλλά και η επαφή με τη μητέρα τους βελτιώνει την καλή ευζωίας των μοσχαριών, σύμφωνα με τις συστάσεις, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Ειδικότερα, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι τα μοσχάρια με περιορισμένη επαφή με τη μητέρα τους συχνά υποφέρουν από στρες απομόνωσης και αδυναμία θηλασμού. Για να βελτιωθεί η καλή διαβίωση τους, τα νεαρά ζώα θα πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μία ημέρα, αν και συνιστάται μεγαλύτερη επαφή λόγω των οφελών καλής ευζωίας τόσο για το μοσχάρι όσο και για την αγελάδα.
Επίσης, για να βελτιωθεί η ευημερία των εκτρεφόμενων μόσχων, τα ζώα θα πρέπει να διατηρούνται σε μικρές ομάδες από δύο έως εφτά, με επαρκή χώρο για ανάπαυση, ενώ «πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατομικών χωρισμάτων».
Οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν επίσης, ότι τροφές όπως ο σανός, θα πρέπει να παρέχεται σε μόσχους από την ηλικία των δύο εβδομάδων και μετά και να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να «ο μηρυκασμός και να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο».
Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής, που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μόσχους και προσδιόρισαν τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα ζώα και τις σχετικές συνέπειες για την καλή διαβίωση τους. Η αξιολόγηση παρέχει επιστημονικές συμβουλές για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους νομοθέτες ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διαβίωση των ζώων . Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Οι καλές πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων όχι μόνο προάγουν την εγγενή ευημερία των ζώων αλλά βοηθούν επίσης να γίνουν τα ζώα πιο υγιή. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων, της υγείας των ζώων και των τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με τις αρχές του One Health.
Να σημειωθεί, ότι η επιστημονική αυτή έρευνα της EFSA, που αξιολογεί τους κινδύνους, στους οποίους τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στις κτηνοτροφικές μονάδες, θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας από την ΕΕ για την ευζωία των ζώων, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025