Κατάθλιψη: Επιτάχυνση της γήρανσης καταγράφει νέα μελέτη
Νέα μελέτη δείχνει ότι άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζουν δείκτες στο αίμα που μαρτυρούν ότι η βιολογική ηλικία τους είναι μεγαλύτερη από την πραγματική.
Τα άτομα με ιστορικό ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι αγχώδεις διαταραχές έχουν δείκτες στο αίμα οι οποίοι μαρτυρούν ότι είναι γηραιότερα από την πραγματική ηλικία τους. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής το οποίο έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 25 ως τις 28 Μαρτίου και δίνει μια εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες νόσους που σχετίζονται με το γήρας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Στο μικροσκόπιο 168 μεταβολίτες του αίματος
O δρ Τζούλιαν Ματζ και η καθηγήτρια Κάθριν Λιούις από το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα σχετικά με 168 διαφορετικούς μεταβολίτες στο αίμα που προέκυψαν από ανάλυση δειγμάτων 110.780 συμμετεχόντων της Βιοτράπεζας2 του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank2, μια μεγάλη τράπεζα που περιλαμβάνει βιοϊατρικά δεδομένα μισού εκατομμυρίου ατόμων στη Βρετανία). Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες σχετικά με το αν οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ψυχική νόσο είχαν προφίλ μεταβολιτών που παρέπεμπε σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με την πραγματική τους.
«Γηρασμένο» προφίλ μεταβολιτών
Παρουσιάζοντας τη μελέτη στο συνέδριο ο δρ Ματζ σημείωσε ότι «είναι πλέον δυνατόν να προβλέψουμε την ηλικία ενός ατόμου από τους μεταβολίτες στο αίμα του. Είδαμε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνιζαν προφίλ μεταβολιτών που έδειχνε ότι ήταν βιολογικώς γηραιότερα σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους. Για παράδειγμα ασθενείς με διπολική διαταραχή παρουσίαζαν δείκτες στο αίμα που μαρτυρούσαν ότι ήταν περί τα δύο έτη γηραιότεροι σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία τους».
10 χρόνια γηραιότεροι οι άνδρες και 7 οι γυναίκες σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και χειρότερη υγεία από τον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζουν συχνά τάση για ανάπτυξη νόσων όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης οι οποίες επιδεινώνονται με την ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του 2019 έδειξε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα με ψυχικές διαταραχές έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά περίπου 10 χρόνια για τους άνδρες και κατά 7 χρόνια για τις γυναίκες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Προς καλύτερες παρεμβάσεις για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές
Σύμφωνα με τον δρα Ματζ «τα νέα ευρήματα δεν εξηγούν όλες τις διαφορές σχετικά με την κατάσταση της υγείας και το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και του γενικού πληθυσμού αλλά δείχνουν ότι η επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης στα άτομα με ψυχικές νόσους αποτελεί πιθανότατα σημαντικό παράγοντα. Αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες που ανακαλύψαμε ότι συνδέονται με τη βιολογική γήρανση, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον παρακολουθούμε την υγεία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές αλλά και αυτόν με τον οποίον αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας των πασχόντων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις