Γατόπαρδοι γεννήθηκαν στην Ινδία 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους
Είκοσι τσιτάχ μεταφέρθηκαν από την Αφρική σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επανεισαγωγή του είδους.
Η ινδική κυβέρνηση χαιρέτισε την Τετάρτη τη γέννηση των πρώτων τεσσάρων γατόπαρδων μετά την εξαφάνισή του είδους από τη χώρα το 1952.
Οκτώ τσιτάχ από την Ναμίμπια μεταφέρθηκαν τον περυσινό Σεπτέμβριο στο Εθνικό Πάρκο Κούνο της κεντρικής Ινδίας και ακόμα 12 κατέφτασαν τον επόμενο μήνα από τη Νότια Αφρική, τη μόνη χώρα όπου ο πληθυσμός του είδους αυξάνεται.
Η άφιξη των αιλουροειδών –των ταχύτερων χερσαίων ζώων του πλανήτη με μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα- ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας 13 ετών για την επανεισαγωγή του είδους.
Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ένα μεγάλο αιλουροειδές μεταφέρεται σε διαφορετική ήπειρο.
Τα γεννητούρια ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπέντερ Γιάνταβ, ο οποίος έκανε λόγο για «μνημειώδη» επιτυχία.
Congratulations 🇮🇳
A momentous event in our wildlife conservation history during Amrit Kaal!
I am delighted to share that four cubs have been born to one of the cheetahs translocated to India on 17th September 2022, under the visionary leadership of PM Shri @narendramodi ji. pic.twitter.com/a1YXqi7kTt
— Bhupender Yadav (@byadavbjp) March 29, 2023
Τα τέσσερα γατοπαρδάκια, παιδιά ενός θηλυκού από τη Ναμίμπια, εκτιμάται ότι γεννήθηκαν πριν από πέντε ημέρες, εντοπίστηκαν όμως από τους υπεύθυνους του πάρκου μόλις την Τετάρτη.
Η γέννησή τους αντισταθμίζει τη θλίψη για τον θάνατο ενός άλλου τσιτάχ από τη Ναμίμπια λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Ασιατικό παρελθόν
Λιγότεροι από 7.000 γατόπαρδοι απομένουν σήμερα στη φύση, σχεδόν όλοι σε τρεις αφρικανικές χώρες –Νότια Αφρική, Ναμίμπια και Μποτσουάνα.
Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το είδος με την Αφρική, η λέξη «τσιτάχ» προέρχεται από το σανσκριτικό «τσιτράκα», που σημαίνει «αυτός που φέρει βούλες».
Το ασιατικό υποείδος Acinonyx jubatus venaticus ζούσε κάποτε στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και όλη την Ινδία. Στην εποχή της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, εξημερωμένοι γατόπαρδοι χρησιμοποιούνταν για κυνήγι.
Σήμερα, μόνο 12 ασιατικά τσιτάχ επιζούν σε άγρια κατάσταση, όλα στο Ιράν.
Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν τώρα ότι ο χώρος του Κούνα δεν επαρκεί, παρά το φιλόδοξο σχέδιο εκκένωσης χωριών και απαλλοτρίωσης καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων αρκεί για να συντηρήσει 6-11 τίγρεις ή 10 με 40 λιοντάρια, αλλά μόνο ένα τσίτα.
Το 2021, η Ινδία ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα του ΟΗΕ υποσχόμενη να θέσει σε καθεστώς προστασίας το ένα τρίτο της έκτασής της. Σήμερα όμως οι προστατευόμενες περιοχές δεν ξεπερνούν το 6%.
- Hμερίδα για την εταιρική σχέση Μαρόκου-Αυστρίας
- Δεν υπάρχει κατάρα του Έλβις Πρίσλεϊ, μόνο τραγωδίες: Η εγγονή & κληρονόμος της δυναστείας Ράιλι Κίου ξεκαθαρίζει
- Live: Ανοίγουν τα χαρτιά του οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτο debate πριν τις εκλογές
- Press Release by Olympiacos FC
- Λίαμ Πέιν: Το τελευταίο αντίο στον τραγουδιστή – Συγκινεί το στεφάνι που έστειλε ο γιος του
- LIVE: Ολυμπιακός ONEX – Γκίζεν