Βαγγέλης Παπαθανασίου: «Οι δρόμοι της φωτιάς» που έφεραν το χρυσό αγαλματίδιο
Το πολυπόθητο βραβείο μόνο που ο ίδιος δεν βρέθηκε ποτέ στη βραδιά απονομής για να το παραλάβει, καθώς όπως είπε αργότερα, τον είχε πάρει ο ύπνος.
Στις 29 Μαρτίου 1982, ανήμερα των γενεθλίων του Βαγγέλη Παπαθανασίου εκτός από ημέρα γιορτής για τον σπουδαίο συνθέτη είναι μια ημέρα η οποία εκτοξεύει την καριέρα του. Στην 54η Τελετή των Βραβείων Όσκαρ οι «Δρόμοι της Φωτιάς» κατακτούν τέσσερα αγαλματίδια από επτά συνολικά υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο βραβείο της βραδιάς, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, αλλά και αυτό της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης με νικητή φυσικά, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κατά κόσμον «Vangelis».
Οι Δρόμοι της Φωτιάς
Η ταινία, σε σκηνοθεσία Hugh Hudson, είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων που έχουν βάλει στόχο, να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι στο τρέξιμο 100 μέτρων και που το κατάφεραν. Η μουσική του Παπαθανασίου ξεχωρίζει και γίνεται σύνθεση σταθμός στην καριέρα του. Χαρακτηρίστηκε μεγαλοπρεπής, διεγερτική και επιβλητική. «Ο Δρόμοι της Φωτιάς» περνούν στην ιστορία, ως μια από τις καλύτερες ταινίες εκείνης της χρονιάς, μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του βρετανικού σινεμά και μια από τις πιο αξιομνημόνευτές αθλητικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το Όσκαρ που ποτέ δεν τον ξάφνιασε
Σε συνέντευξη που είχε δώσει μετά τη βράβευση είχε πει «Δεν ξαφνιάστηκα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το περίμενα. Η προηγούμενη βραδιά μου πέρασε όπως όλες τις βραδιές, χωρίς καμία ιδιαίτερη αγωνία, γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι συνήθως δεν είμαι από τους μουσικούς που βραβεύονται, αφού η δουλειά μου δεν είναι γραμμένη με προδιαγραφές βραβείων. Γράφω χωρίς ποτέ να υπολογίζω ότι αυτό που κάνω μπορεί να έχει και κάτι άλλο εκτός από την προσωπική μου επαφή με τη μουσική. Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή μου, θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος, θα έχω τις ίδιες συνήθειες, θα ζω στο ίδιο σπίτι μόνο που θα έχω και ένα Όσκαρ.
Ο μουσικός του διαστήματος
Και δεν είναι η μοναδική τέτοιου επιπέδου επιτυχία του, καθώς το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της, 2001 Οδύσσεια στον Άρη. Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν ήταν μόνο ένας οικουμενικός δημιουργός. Ήταν και μεγάλος φιλάνθρωπος που βοηθούσε ανώνυμα πολλές οικογένειες. Αλλά δεν ζητούσε και ποτέ χρήματα από τους συμπατριώτες του για το μουσικό του έργο.
«Όχι μόνο μού έγραψε δωρεάν μουσική στις 2 ταινίες.. Ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος, βοηθούσε πολλούς ανθρώπους κι όσοι ευεργετήθηκαν δεν το ήξεραν» είχε δηλώσει λίγο μετά το θάνατο του ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)