Προσέγγιση Αθήνας – Αγκυρας με το Κυπριακό στην άκρη
Μπορεί τα τουρκικά μηνύματα προσέγγισης με την Ελλάδα να μην αναφέρονται στην Κύπρο, αλλά οτιδήποτε επηρεάζει θετικά την Αθήνα το ίδιο θετικά επηρεάζει και τη Λευκωσία
Ισως να είναι η πρώτη φορά που Αθήνα και Λευκωσία δεν θα ευθυγραμμισθούν σε ψηφοφορία διεθνούς οργανισμού. Μάλιστα η Κύπρος θα ψηφίσει εντελώς διαφορετικά από αυτό που θα ψηφίσει η Ελλάδα. Η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την Τουρκία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό – ΙΜΟ αποτέλεσε ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε σχέση με την Κύπρο.
Η Λευκωσία δείχνει να κατανοεί την κίνηση της Ελλάδας να στηρίξει την Τουρκία στον ΙΜΟ λαμβάνοντας από την Αγκυρα στήριξη για την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025-26.
Από την άλλη όμως είναι ξεκάθαρο για την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν τίθεται θέμα σύμπλευσης με την Ελλάδα στον ΙΜΟ από την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει το εμπάργκο κατά των κυπριακών πλοίων.
Η Κύπρος, λένε διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, δεν μπορεί να ψηφίσει την Τουρκία στον ΙΜΟ τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει το 75% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν τούτου στο 25% που αναγνωρίζει η Αγκυρα θεωρεί ότι έχουν ισότιμο λόγο και οι Τουρκοκύπριοι.
Παράλληλα, εκτός από την κατοχή και την παράνομη δημιουργία της «ΤΔΒΚ», ενός τουρκικού προτεκτοράτου, η Αγκυρα διεξάγει σήμερα έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Κύπρου σε διάφορα επίπεδα. Εκτός από τον εποικισμό, τη συστηματική προσπάθεια διαγραφής των δεδομένων που μαρτυρούν την επί αιώνων ελληνική παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ενθαρρύνει και στηρίζει την είσοδο χιλιάδων προσώπων από τρίτες χώρες στις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές.
Ενημέρωση
Ετσι η Κύπρος κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει την Κένυα στον ΙΜΟ, που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί την ώρα που η Ελλάδα θα ψηφίζει Τουρκία.
Η νέα υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη κυπριακή κυβέρνηση είχε ενημερωθεί. Ναι, μεν η Αθήνα λέει ότι ενημέρωσε τους Κυπρίους για την απόφασή της (μάλιστα είχε ενημερώσει και τον προηγούμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη), αλλά δεν ζητήθηκε η γνώμη της: Αλλο ενημέρωση για μια μονομερή απόφαση και άλλο συναπόφαση, η λήψη απόφασης από κοινού, διαμηνύει η Λευκωσία.
Αλλωστε η Αθήνα, λένε οι ίδιες πηγές στη Λευκωσία, δεν είχε ανάγκη την Τουρκία στην υποψηφιότητά της για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει καλή προετοιμασία την προηγούμενη περίοδο και κατά πιθανότητα η Ελλάδα θα είχε εκλεγεί με περισσότερες ψήφους από τις ψήφους που έλαβε την προηγούμενη φορά όταν εκλέχτηκε μη μόνιμο μέλος. Η κίνηση αυτή, εκτιμά όμως η Λευκωσία, έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα για τη μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες και για τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν ο παράγοντας Κυπριακό μένει απέξω στη νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ή θα έχει παίξει τον δικό του ρόλο;
Οσοι παρατήρησαν προσεκτικά τις επιστολές που έστειλαν τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ευημερία του ελληνικού λαού με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, της επετείου δηλαδή της αποτίναξης του οθωμανικού (τουρκικού) ζυγού, όσο και ο Μεσούτ Τσαβούσογλου για συνεργασία των δύο χωρών, δεν γίνεται καμία αναφορά στο Κυπριακό, το οποίο παραμένει κλειδί στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επηρεάζει τις αποφάσεις αλλά και επηρεάζεται από τις εξελίξεις.
Η προσέγγιση
Ωστόσο για τη νέα κυπριακή κυβέρνηση η προσέγγιση που επιχειρείται (ενόψει εκλογών της 14ης Μαΐου) από την Τουρκία στην Αθήνα εκτιμάται από τη Λευκωσία ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενεργό ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Μπορεί τα τουρκικά μηνύματα προσέγγισης με την Ελλάδα να μην αναφέρονται στην Κύπρο, αλλά οτιδήποτε επηρεάζει θετικά την Αθήνα το ίδιο θετικά επηρεάζει και τη Λευκωσία.
Με δυο λόγια η δημιουργία θετικού κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα βοηθήσει, πιστεύει η Λευκωσία, και στο Κυπριακό. Και τούτο, όπως σχολιάζουν τα κυπριακά ΜΜΕ, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλές ανάλογες επιθέσεις φιλίας εκατέρωθεν αλλά χωρίς να αντέξουν στην πάροδο του χρόνου.
Ούτε και παραγνωρίζεται από κυπριακής πλευράς ότι αρκετές από αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με τις προσεχείς εκλογές αλλά και τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που έπληξαν τη χώρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης