Τι σημαίνει η λογική «μίας κάλπης» και γιατί την θέλει το Μαξίμου στον προεκλογικό αγώνα
Οι συζητήσεις του Μητσοτάκη με τους υπουργούς του, αφότου ανακοινώθηκε η ημερομηνία της κάλπης – Με το σύνθημα «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά» η πορεία της ΝΔ προς τις κάλπες
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον Μάιο ως τον μήνα των εκλογών στην τηλεοπτική συνέντευξή του (Alpha) την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνοντας τότε τα σενάρια για καλοκαιρινή αφετηρία της αναμέτρησης, άρχισαν να πληθαίνουν οι εισηγήσεις να αποκαλύψει και την ακριβή ημερομηνία.
Ήδη αντιπολιτευόμενες φωνές είχαν αρχίσει να χρεώνουν στην κυβέρνηση ότι κρατά κρυφό τον εκλογικό χρόνο, ενώ και στους γαλάζιους κόλπους είχε ξεκινήσει εκ νέου μια… ημερομηνιολογία – με αιχμή τις δύο τελευταίες Κυριακές της άνοιξης.
Η απόφαση του Μητσοτάκη για την 21η Μαΐου, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν ελήφθη χθες. Ο ίδιος την είχε κυκλώσει εδώ και μέρες. Απλώς κρίθηκε ότι συνιστά θεσμική στάση η ανακοίνωση της ημερομηνίας κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της γαλάζιας διακυβέρνησης, κατόπιν τηλεφωνήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να καθαρίσει το τοπίο. Και να αρχίσει ουσιαστικά ο προεκλογικός αγώνας με πρώτο γαλάζιο μότο το «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά». Το σχετικό σινιάλο για επαναφορά σε μια προεκλογική κανονικότητα έδωσε άλλωστε στο κομματικό ακροατήριο από το προηγούμενο βράδυ στη Λαμία.
«Ενιαία διαδικασία»
Όπως ξεκαθαρίζει ο Μητσοτάκης (το έκανε εκ νέου χθες στο Μαξίμου), δίνοντας το δικό του σκεπτικό για την αναμέτρηση, η πρώτη κάλπη θα βγάλει κόμμα και πρωθυπουργό και η δεύτερη, που όπως φαίνεται θα υπάρξει, θα υποδείξει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Μια «ενιαία διαδικασία», σύμφωνα με τον ίδιο.
Αυτό ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ άλλων και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού, αφότου ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία της κάλπης. Τον λόγο πήραν περίπου οκτώ υπουργοί σε εκείνη την εκτός ατζέντας πολιτική συζήτηση και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επικρατήσει, να εμπεδωθεί στους πολίτες η λογική της «ενιαίας διαδικασίας». Ή, όπως φαίνεται να ειπώθηκε, η λογική της «μίας κάλπης».
Τι σημαίνει;
Όσο κι αν η ΝΔ διεκδικεί την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ποντάρουν στην πρώτη, το γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζει ως κομβική για την προοπτική της επόμενης μέρας το αποτέλεσμα από την απλή αναλογική. Η επίδοση στις 21 Μαΐου μπορεί να τη θέσει σε τροχιά αυτοδυναμίας ή να την πετάξει εκτός.
Πρώτη κάλπη «σαν τελική», έλεγε προ μηνών ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Και τώρα ζητάει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση να μεταφέρονται στους πολίτες «με καθαρά λόγια» οι γαλάζιες θέσεις αλλά και τα μεγάλα διακυβεύματα των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου. Και αυτό σε συνεχή αντιπαραβολή με «προτάσεις ακυβερνησίας» και «σενάρια παραλυσίας» που, όπως θεωρεί το Μαξίμου, προτάσσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Προτάξτε παραδείγματα»
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μετεκλογικό τοπίο, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικοί, κινούμενοι με αφήγημα «σταθερότητας» και «αυτοδυναμίας», επιμένουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν γνώση των επιδιώξεων των κομμάτων.
«Το δικό μας σύνθημα είναι: προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» είπε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς, δίνοντας εκ νέου σήμα για «συγκρίσεις» με τους πολιτικούς αντιπάλους του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει σωστά».
Με ρητορική περί «παγίδας ακυβερνησίας» για την απλή αναλογική, ο Μητσοτάκης παρότρυνε τα στελέχη του να παραπέμπουν σε παραδείγματα άλλων χωρών. «Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές. Οι πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια» σημείωσε.
Ο φόβος της χαλαρής αντιμετώπισης
Με βάση αυτά και με δεδομένο τον στρατηγικό στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση, πίσω από τη λογική της «μίας κάλπης», δηλαδή πίσω από τη διαρκή προβολή διακυβευμάτων, κινδύνων, διλημμάτων για την 21η Μαΐου, κρύβονται ουσιαστικά οι μεγαλύτερες εκλογικές αγωνίες των γαλάζιων.
Πρωτίστως, η πιθανότητα να δείξουν οι ψηφοφόροι μια χαλαρή αντιμετώπιση της καθοριστικής για τους συσχετισμούς της επόμενης μέρας πρώτης κάλπης. Πόσω μάλλον, το ενδεχόμενο να μεταφραστούν σε διαμαρτυρία και ενίσχυση του «αντι-» τα αρνητικά συναισθήματα της κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκαν σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Εξ ου και ο πρωθυπουργός σε μια φάση που είναι αναγκαία τόσο η μέγιστη γαλάζια συσπείρωση όσο και ο «επαναπατρισμός» απογοητευμένων με την κυβέρνηση ή σκεπτικών ψηφοφόρων ζητάει αυτοκριτική αλλά περισσότερο θετικό λόγο πλέον. Με βασικό μήνυμα ότι «επιπόλαιες επιλογές» ή «απερίσκεπτα μηνύματα», όπως έλεγε προχθές, «δεν διορθώνονται μετά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις