«Χωρίς οικογένεια» στην Ισπανία τρία αδέλφια ξεψαχνίζουν το… εγκληματικό παρελθόν τους
Η Ελβίρα και τα δύο αδέλφια της εγκαταλείφθηκαν σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Ισπανίας χωρίς όνομα και καμιά μνήμη. Η συνέχεια καθηλώνει…
Υπάρχουν κάποιες εκπληκτικές ιστορίες χωρίς τέλος. Εξάλλου, αυτό είναι μια αμφίσημη λέξη που μπορεί να «διαβαστεί» και ως μια νέα αρχή.
Η 41χρονη Ελβίρα, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής της ακροβατούσε μεταξύ δύο πολύ γνωστών παιδικών βιβλίων, του «Χωρίς Οικογένεια» και «Με Οικογένεια» δεν τοποθετείται επί του θέματος. Σήμερα πιο κατασταλαγμένη από ποτέ, αλλά όχι απόλυτη, ξέρει καλά ότι οι δεσμοί καρδιάς είναι ανώτεροι του αίματος, που όμως «τρέχει» μέσα μας για να συμπληρώσει την ταυτότητα μας.
Ήταν 22 Απριλίου του 1984, όταν ένα κατάξανθο κορίτσι, μόλις 2 ετών, μαζί με τα αδέλφια της Ρικάρντ και Ραμόν, 4 και 5 ετών αντίστοιχα, στέκονταν με δέος μπροστά τον εκπληκτικό σιδηροδρομικό σταθμό Estación de Francia της Βαρκελώνης προσελκύοντας τα μάτια των περαστικών. Είχαν φτάσει εκεί με μια κάτασπρη πολύ γρήγορη Mercedes-Benz, την οποία οδηγούσε ο φίλος του πατέρας τους, ο Ντένις. Εκείνος ήταν που ζήτησε στη συνέχεια και από τους τρεις τους να κάτσουν ήσυχοι σε ένα μοντέρνο στασίδι του μέχρι να επιστρέψει να τους γυρίσει σπίτι.
Η εγκατάλειψη
Ο Ντένις δεν εμφανίστηκε ποτέ και όταν η Ελβίρα έβαλε τα κλάματα ο σταθμάρχης αποφάσισε να επιληφθεί της κατάστασης, γράφει ο Guardian, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας την ξεχωριστή περιπέτεια των τριών αδελφών. Η αστυνομία έφτασε άμεσα αλλά κανένα από τα παιδιά, παρότι μιλούσαν εξίσου γαλλικά και ισπανικά, δεν ήξερε να πει ποιο είναι το επώνυμο τους, πέρα από το ότι μέχρι τότε ζούσαν μετά βεβαιότητας στο Παρίσι. Παρότι είναι σπάνιο για ένα παιδί να μην ξέρει το οικογενειακό όνομα, οι αρχές δεν προβληματίστηκαν ιδιαίτερα και περίμεναν καρτερικά τον πατέρα ή τη μητέρα τους να τα δηλώσει αγνοούμενα.
Όταν αυτό δεν συνέβη, οδήγησε τα τρία «καλοντυμένα» παιδιά, όπως τα αποκαλούσαν τότε και θυμούνται μέχρι σήμερα πολύ καλά και οι τρεις τους, σε ένα ορφανοτροφείο της Βαρκελώνης. Αργότερα πήγαν σε ένα σπίτι για ευάλωτα παιδιά από όπου τα πήραν οι ανάδοχοι γονείς τους, η εκπαιδευτική ψυχολόγος Μαρίσα Μανέρα και ο δάσκαλος σύζυγος της Λιούις Μοράλ. Η ζωή άρχισε να κυλά φυσιολογικά, γι’ αυτή τη νέα οικογένεια των 5 με ταξίδια στην εξοχή, πολλά βιβλία και μπόλικο παιχνίδι. Πέρα από μια φορά που η Ελβίρα είδε μια άσπρη Mercedes-Benz και φώναξε «να! το αμάξι του μπαμπά» τα τρία αδέλφια δεν αναφέρθηκαν ποτέ στο παρελθόν τους και όλοι απέδωσαν την απώλεια της μνήμης τους σε ψυχολογικό σοκ.
Η σωτηρία
Το ζευγάρι υιοθέτησε τελικά την Ελβίρα και τα αγόρια και όπως λένε σήμερα και οι τρεις τους με μια φωνή «υπήρξαμε πραγματικά πολύ τυχεροί. Πιάσαμε το τζακ ποτ και μεγαλώσαμε με πολύ αγάπη». Η Ελβίρα, μάλιστα που είχε μια αδυναμία στον θετό της πατέρα έγινε δασκάλα για κωφάλαλους ακριβώς όπως εκείνος διατρανώνοντας μέχρι και σήμερα ότι στο ζήτημα της διαμόρφωσης ενός χαρακτήρα το περιβάλλον υπερισχύει της φύσης.
Three abandoned children, two missing parents and a 40-year mystery https://t.co/OvZobY1kQv
— The Guardian (@guardian) March 28, 2023
Αργότερα, το 2014, όταν απέκτησε τον πρώτο της γιο από το Ιταλό σχεδιαστή γυαλιών, Μάρκο, άρχισε να αναρωτιέται για την καταγωγή της. Δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι γεννημένη Γαλλίδα, αλλά άρχισαν να την απασχολούν ερωτήματα, όπως αν τη θήλασε η μητέρα της ή αν είχε γεννηθεί την ημερομηνία που ήξερε ή μήπως κάποια άλλη που θα άλλαζε το ζώδιο της και πολλά από όσα πίστευε μέχρι τότε για τον εαυτό της.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση των βιολογικών της γονιών με την ενεργό συμμετοχή του Ραμόν και του Ρικάρντ και τη συμπαράσταση της Μαρίσα. Ο Λιούις είχε πεθάνει λίγο πριν η Ελίβα γιορτάσει τα 18της γενέθλια. Σε μια από τις οικογενειακές συναντήσεις η Μαρίσα τους έδωσε το ξεθωριασμένο απόκομμα μιας εφημερίδας που περιέγραφε την πλούσια ζωή και την κακή κατάληξη του Γάλλου μαφιόζου, Ρέιμοντ Βακαριζί από τη Λιόν, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Αντουανέτ, πρώην ιερόδουλη. Όπως τους εξήγησε το είχε κρατήσει γιατί ο μαφιόζος είχε το ίδιο πρώτο όνομα με τον Ραμόν και γιατί όσο μεγάλωναν οι διάσπαρτες αναμνήσεις που μοιράζονταν μαζί της έδειχναν ότι η οικογένεια τους ζούσε μέσα στον πλούτο αλλά μάλλον και στο έγκλημα.
Η αλήθεια
Τα παιδιά συγκλονίστηκαν από τον φόβο της θετής μητέρας τους ότι οι γκάγκστερ μπορεί να έρχονταν στο σπίτι τους να τα πάρουν και ακόμα χειρότερα να τους κάνουν κακό, αλλά είχαν επιτέλους ένα στοιχείο να κυνηγήσουν. Η Ελβίρα βγήκε και πάλι μπροστά και με θάρρος μίλησε για την ιστορία τους στην εκπομπή μιας φίλης της στον σταθμό RAC-1 της Καταλονίας, αφού πρώτα η επιλογή της ύπνωσης είχε απορριφθεί από όλους τους λόγω αβέβαιων αποτελεσμάτων. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική, απλά πολλές φορές μπέρδευε την πορεία τους προς την αλήθεια μέχρις ότου βρήκαν μέσα από ένα DNA τεστ με ποιους θα μπορούσαν να έχουν συγγενική σχέση.
Η ιστορία για τρία παιδιά που χάθηκαν που είχε ακούσει αλλά δεν ήταν σίγουρος ότι συνέβη ένας από αυτούς οδήγησε τα τρία αδέλφια σε μια ντουζίνα από ξαδέλφια και θείους εκεί στην Ισπανία. Η φωτογραφία της γιαγιάς τους που τους έδειξαν έπεισε όλους για τη συγγένεια, αφού ήταν η γυναίκα που θυμούνταν ότι τους κυνηγούσε για να πιούν γάλα. Η Ελβίρα, ο Ραμόν και ο Ρικάρντ έμαθαν ότι ο πατέρας τους Ραμον Μάρτος Σάντσεζ ήταν ένας πολύ γοητευτικός ληστής και η μητέρα τους Ροζάριο Κουέτος Κρουζ μια πανέμορφη μελαχρινή γυναίκα που δεν του χαλούσε χατίρι.
Βουτηγμένοι στο έγκλημα έφυγαν από την Ισπανία για τη Γαλλία, όπου γέννησαν τα παιδιά τους, και κάποια στιγμή χάθηκαν και δεν επικοινώνησαν ποτέ ξανά με την οικογένεια τους. Εξαφανίστηκαν από προσώπου γης; Δολοφονήθηκαν από άλλους εγκληματίες; Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει η Ελβίρα και τα αδέλφια της. Αλλά μαζί με τη Μαρίζα και όλα τα νέα μέλη της πολύ μεγάλης πια «εναλλακτικής» οικογένειας τους χαίρονται για το μεγάλο «ταξίδι» που έκαναν και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ολόκληρη η αλήθεια θα έρθει να αποκαλυφθεί μπροστά τους γρήγορα ή αργά.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»