Απεργίες στην Γαλλία: Συνεχίζεται η μάχη στους δρόμους
Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη στην Γαλλία, η οποία φλέγεται λόγω του συνταξιοδοτικού.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στην Γαλλία συνεχίζονται ακάθεκτες. Ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες είναι η μεταρρύθμιση που πέρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες της Τρίτης κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που προέβη σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Βίαια επεισόδια στο Παρίσι
Σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Νάντη ξέσπασαν βίαια επεισόδια με συμμορίες να εμπλέκονται σε μάχες με την αστυνομία. «Ριζοσπαστικά στοιχεία από την Αριστερά και την Άκρα -αριστερά θέλουν να καταλάβουν τις πορείες των συνδικάτων», δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
«Στόχος τους είναι να φέρουν φωτιά και αίμα στη Γαλλία’, πρόσθεσε, λέγοντας ότι κινητοποιήθηκαν 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 μόνο στο Παρίσι. Τους υποστήριζαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, κανόνια νερού και στρατιωτικές μονάδες σε εφεδρεία. Δεκάδες φωτιές άναψαν γύρω από την πλατεία Έθνους στο Παρίσι, αφού μια εγκεκριμένη πορεία ολοκληρώθηκε το απόγευμα.
Οι παραστρατιωτικές μονάδες απάντησαν με σφαίρες δακρυγόνων και καδρόνια, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν μια τεράστια ομάδα. Η πιο επίφοβη ομάδα ήταν το Μαύρο Μπλοκ – μια συμμαχία αναρχικών από όλη την Ευρώπη.
Άκυρη και η επίσκεψη του Καρόλου
Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος, επρόκειτο να βρεθούν την Τρίτη στο Μπορντό, στο πλαίσιο τετραήμερης κρατικής επίσκεψης στη Γαλλία, αλλά αυτή διακόπηκε δραματικά την Παρασκευή. Οι επιθέσεις περιλάμβαναν μια απόπειρα να πυρποληθεί το δημαρχείο της νοτιοδυτικής πόλης, όπου συνδικάτα είχαν δεσμευτεί να στρατοπεδεύσουν το βασιλικό ζεύγος.
Το κίνημα διαμαρτυρίας είναι η μεγαλύτερη εγχώρια κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με τις απεργίες της Τρίτης να επηρεάζουν επίσης τα διυλιστήρια, τη συλλογή απορριμμάτων, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα αεροπορικά ταξίδια και τα σχολεία.
Πότε εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες
Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αποκλείστηκε από τους απεργούς, ενώ συνεχίστηκαν οι απεργιακές περιφρουρήσεις σε αποθήκες καυσίμων και αποτεφρωτήρια απορριμμάτων, ιδίως γύρω από την πρωτεύουσα, όπου εξακολουθούν να συσσωρεύονται 10.000 τόνοι σκουπιδιών. Αλλά ο Laurent Berger, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει στροφή.
Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν, σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά, και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να αναγκάσει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν επιπλέον δύο χρόνια έως τα 64. Αλλά η δημόσια απογοήτευση έχει εξελιχθεί σε ευρύτερο αντι-Μακρόν συναίσθημα.
Οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί από τότε που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις συντάξεις πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, φέρνοντας σκηνές χάους που θυμίζουν τις ταραχές των υποστηρικτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν ως προέδρου.
Μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Παρίσι
Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι από σήμερα, Τετάρτη, η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων αναστέλλεται.
«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα των απορριμμάτων και της καθαριότητας της πόλης του Παρισιού ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία, καθώς πλέον δεν έχουμε απεργούς», παραδέχθηκε σε δελτίο Τύπου το συνδικάτο CGT-FTDNEEA στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, εργάτες υπονόμων, οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας.
Σήμερα, 23η ημέρα της κινητοποίησης, η συλλογή των κάδων απορριμμάτων γινόταν με πολλά προβλήματα στο Παρίσι, με τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους να είναι 7.000 τόνοι.
Πώς ο Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο
Η επίκληση του άρθρου 49.3 του συντάγματος θεωρείται ευρέως ως επικίνδυνη κίνηση για την κυβέρνηση, καθώς επιτρέπει στους βουλευτές να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών και κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει τα κινήματα διαμαρτυρίας στη Γαλλία. Τα συνδικάτα έχουν ήδη δείξει μεγάλη ενότητα και ηγούνται σχεδόν εβδομαδιαίων πορειών και απεργιών, βγάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ενώ το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η χρήση του θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως αντιδημοκρατική στη Γαλλία εν μέσω κοινωνικών εντάσεων και της αυξανόμενης δυσπιστίας προς τους πολιτικούς.
«Η χρήση της διαδικασίας 49,3 από την κυβέρνηση αντικατοπτρίζει την αποτυχία αυτής της προεδρικής μειονότητας», είπε ο Charles de Courson, ένας μακροχρόνιος ανεξάρτητος νομοθέτης, στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV. «Δεν είναι απλώς μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, είναι μειοψηφία σε ολόκληρη τη χώρα. Η άρνηση της δημοκρατίας συνεχίζεται», είπε. Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο Frédéric Dabi, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP, είπε ότι οι απόψεις σχετικά με την επίκληση του άρθρου 49.3 – σε αντίθεση με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο – είναι «ριζικά διαφορετικές».
«Οι δημόσιες απόψεις σχετικά με το άρθρο 49.3 έχουν αλλάξει… θεωρείται ως εργαλείο βίας για την Εθνοσυνέλευση: θεωρείται πλέον ως αυταρχικό και όχι απλώς εξουσιαστικό. Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία σήμερα», είπε. Αλλά η επίδειξη δύναμης εκθέτει επίσης έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο, ο οποίος αφού έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και εν μέσω χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας, δεν μπόρεσε να αλλάξει το ρεύμα της κοινής γνώμης στη Γαλλία.
Όρθια η κυβέρνηση από τις προτάσεις μομφής
Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να μην ναυαγήσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – η μία ξεκάθαρα, η άλλη οριακά.
Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, δεν είχε εξαρχής καμία ελπίδα. Συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει. Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, συνολικά 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονταν για την απόλυτη πλειοψηφία, υπερψήφισαν τη «διακομματική» πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot, και είχε συνυπογράψει η Nupes, η συμμαχία της Αριστεράς.
Βέβαια, δεν παύει να είναι πύρρειος η νίκη του Μακρόν καθώς δύο στους τρεις Γάλλους, ποσοστό 68%, δήλωναν στους δημοσκόπους πως νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3, και πως ήθελαν να περάσει μία πρόταση μομφής, ώστε να πέσει η κυβέρνηση Μπορν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις