Μακελειό στο Νάσβιλ: Η ταυτότητα του δράστη το καθιστά «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο»
Γιατί διαφέρει σχεδόν από όλους τους προηγούμενους δράστες και με ποιον τρόπο ενδέχεται να εργαλειοποιήσει την επίθεση η Ακροδεξιά
Οι φονικές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο για τα αμερικανικά σχολεία. Για την ακρίβεια, είναι τόσο συνηθισμένες, ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή τους μέσα από ασκήσεις ανάλογες με εκείνες που πραγματοποιούνται για τα ενδεχόμενα σεισμού ή πυρκαγιάς. Όμως το πρόσφατο μακελειό σε χριστιανικό σχολείο του Νάσβιλ του Τενεσί, που στέρησε τη ζωή σε τρία παιδιά εννέα ετών και τρεις ενήλικες, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο από μία τουλάχιστον άποψη, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Guardian.
Αμέσως μετά την επίθεση, η αστυνομία περιέγραψε το πρόσωπο που διέπραξε τη μαζική δολοφονία ως έφηβο κορίτσι. Λίγες ώρες αργότερα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μια 28χρονη γυναίκα. Όμως λίγο αργότερα, οι αρχές θα επικαιροποιούσαν εκ νέου την ενημέρωσή τους, αφού, όπως προέκυψε από τις έρευνες, το πρόσωπο που ταυτοποιήθηκε ως «Όντρεϊ Χέιλ» προσφάτως άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται σε κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του επαγγελματικού του προφίλ στο LinkedIn ως τρανς άνδρας.
Το 97% των επιθέσεων διαπράττεται από άνδρες
Όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια τη συγκεκριμένη επίθεση. Μια από τις αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες για τις μαζικές δολοφονίες που μαστίζουν τις ΗΠΑ είναι ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, διαπράττονται από cis άνδρες. Για την ακρίβεια, το Violence Project (TVP), μια υπερκομματική ερευνητική ομάδα, αναφέρει πως περισσότεροι από το 97% των δραστών αυτού του είδους των επιθέσεων ήταν άνδρες.
Η TVP ερευνά τις μαζικές δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί σε δημόσιους χώρους των ΗΠΑ από το 1966 και έπειτα. Η βάση δεδομένων της, ορίζει αυτές τις επιθέσεις ως περιστατικά στη διάρκεια των οποίων τέσσερα ή περισσότερα άτομα δολοφονήθηκαν σε δημόσιους χώρους με πυροβόλο όπλο.
Βάσει αυτού του ορισμού διαπιστώνει ότι τα τελευταία 57 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν βιώσει 190 τέτοιες τραγωδίες, στις 185 εκ των οποίων στους δράστες είχε αποδοθεί ανδρικό φύλο κατά τη γέννηση. Μόνο σε πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Χέιλ, είχε αποδοθεί γυναικείο φύλο κατά τη γέννηση, ενώ ανάμεσα σε αυτά τα πέντε άτομα τα δυο συμμετείχαν σε δολοφονικές επιθέσεις από κοινού με τους άρρενες συντρόφους τους.
Μοναδικό περιστατικό
«Οι άνδρες διαπράττουν πάνω από το 90% των δολοφονιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στον Guardian η Τζίλιαν Πίτερσον της TVP. «Οι αιτίες αυτού του φαινομένου εντοπίζονται σε μια σειρά από βιολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως οι κοινωνικές προσδοκίες και οι έμφυλοι ρόλοι. Στην περίπτωση των μαζικών δολοφονιών, οι δράστες συχνά αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σε προηγούμενους δράστες και ταυτίζονται με εκείνους, γεγονός που ενδεχομένως συμβάλλει σε επιθέσεις-αντιγραφές».
Το FBI ορίζει τα «περιστατικά ενεργού ενόπλου» ελαφρώς πιο χαλαρά, εστιάζοντας στην ύπαρξη ανθρώπων που δολοφονούν ή αποπειρώνται να δολοφονήσουν σε μια περιορισμένη πολυπληθή περιοχή. Η βάση δεδομένων του καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών – 277 μόνο για το διάστημα μεταξύ 2000 και 2018 – όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των ατόμων που είχαν χαρακτηριστεί κορίτσια κατά τη γέννηση είναι εξαιρετικά περιορισμένος: 12 άτομα ή μόλις το 4% επί του συνόλου.
Ο αριθμός των δραστών που αυτοπροσδιορίζονταν ως τρανς ή ως gender noncomforming (σ.σ. μη συμμορφούμενους με τα φύλα, άτομο που δεν ταυτίζεται με κανένα διαθέσιμο φύλο) είναι ακόμη μικρότερος, καθιστώντας τον Χέιλ σχεδόν μοναδική περίπτωση. Το μοναδικό άτομο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην ίδια «κατηγορία» είναι το 22χρονο πρόσωπο που δολοφόνησε πέντε άτομα σε γκέι μπαρ στο Κολοράντο Σπρινγκς πέρσι το Νοέμβριο το οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής του, είναι non-binary (δηλαδή δεν εντάσσεται στο δίπολο άνδρας-γυναίκα).
Φύση ή κοινωνία;
Ο Δρ. Τζέισον Σίλβα, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο William Paterson και ένας εκ των συγγραφέων μιας από τις ελάχιστες έρευνες για τον μικρό αριθμό δραστών μαζικών δολοφονιών που είχαν χαρακτηριστεί κορίτσια κατά τη γέννησή τους, επεσήμανε ότι εξακολουθούμε να μην κατανοούμε πλήρως τους λόγους που η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών ήταν cis άνδρες.
«Μπορούμε να αναλογιστούμε το δίπολο φύση-κοινωνία – οδηγούνται οι άνδρες στη βία κυρίως βιολογικά, εξαιτίας της τεστοστερόνης ή ανατρέφονται με τρόπους που τους καθιστούν πιο βίαιους από την κουλτούρα και την κοινωνία μας; Δεν έχουμε σίγουρες απαντήσεις, αλλά και τα δυο ενδεχόμενα ακούγονται πιθανά».
Culture wars
Το γεγονός ότι οι δράστες που δεν είναι cis άνδρες αποτελούν εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, δεν πρόκειται να εμποδίσει τους ακροδεξιούς από το να εργαλειοποιήσουν την τρανς ταυτότητα του Χέιλ ως μέσο για την προώθηση του λεγόμενου «πολιτισμικού πολέμου» (culture war), παρατηρεί ο Guardian. Μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, ο Τσάρλι Κερκ, ένας εξτρεμιστής που διατηρεί δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, ζητούσε την απαγόρευση «των υπηρεσιών επαναπροσδιορισμού φύλου για τα παιδιά».
Αυτού του είδους οι τοξικές αντιδράσεις στο μακελειό δεν αποκλείεται να βρουν γόνιμο έδαφος και σε τμήματα της κοινωνίας του Τενεσί που θρηνεί για τους νεκρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η ρεπουμπλικανική ηγεσία της πολιτείας βρίσκεται, άλλωστε, στην πρώτη γραμμή του κινήματος υπέρ της ψήφισης καταπιεστικών νόμων κατά των τρανς ατόμων, το οποίο έχει βρει πολλούς υποστηρικτές στις ΗΠΑ.
Στις αρχές του μήνα, το Τενεσί έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε τα drag shows. Η νομοθεσία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τουλάχιστον 16 ακόμη πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία, που συζητούν αντιστοίχως δρακόντεια μέτρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις