Κοροναϊός: Η ομάδα αίματος που προστατεύει από νόσηση
Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η ομάδα αίματος ΑΒΟ έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικός παράγοντας που επηρεάζει τη λοίμωξη από τον κοροναϊό.
Ωστόσο, οι δημοσιευμένες μελέτες είχαν συμπεριλάβει μικρά δείγματα ασθενών, ο πληθυσμός ήταν επιλεγμένος και χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα εξετάσεων PCR.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Mélanie Deschasaux-Tanguy και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.
Τι έδειξε μελέτη
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος ΑΒΟ και της λοίμωξης από SARS-CoV- 2 με τη χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού (ανεξάρτητα από το αν τα άτομα είχαν συμπτώματα ή προέβησαν ασυμπτωματικοί σε εξετάσεις) σε ένα μεγάλο δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού.
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 67340 Γάλλους συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία. Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν με τη χρήση της τεχνικής ELISA (στοχεύοντας τις πρωτεΐνες της ακίδας – spike (S) και νουκλεοκαψιδίου – nucleocapsid (NP)), καθώς και ορο-εξουδετέρωσης (SN) σε αποξηραμένες κηλίδες αίματος που συλλέχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Μάιο έως Νοέμβριο του 2020.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ανιχνεύτηκαν 2964 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S και 678 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι τόσο της πρωτεΐνης S όσο και του νουκλεοκαψιδίου και της δοκιμασίας εξουδετέρωσης.
Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο. Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.
Επομένως, οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της λοίμωξης SARS-CoV-2, επισημαίνοντας υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις