Μπλακ άουτ: Η χαμηλή ζήτηση και οι πολλές ΑΠΕ απειλούν την ηλεκτροδότηση
Συνέρχεται αύριο η ομάδα διαχείρισης κρίσεων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η πρόσφατη δημόσια προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ για απειλή μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκάλεσε συναγερμό στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική επιστολή στον Ρυθμιστή με πιο ήπιους τόνους έχει στείλει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος περιγράφει το νέο κίνδυνο για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας
Μπλακ άουτ
Ο νέος κίνδυνος μπλακ άουτ, δεν έχει να κάνει με την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή με τη μειωμένη παραγωγή.
Το αντίθετο. Προέρχεται από τη χαμηλή κατανάλωση και την υπερπαραγωγή ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Η τελευταία προέρχεται από την πληθώρα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Βάσει των κανόνων λειτουργείας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, όταν υπάρχουν προσφορές από συστήματα ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) για ένταξη στο σύστημα ηλεκτρισμού, αυτά έχουν και προτεραιότητα στην ημερήσια παραγωγή, έναντι των θερμικών μονάδων (εργοστάσια φυσικού αερίου και λιγνίτη). Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τις ΑΠΕ.
Έτσι οι θερμικές μονάδες, δεν έχουν χώρο για να ενταχθούν στο σύστημα. Όσες μπαίνουν λειτουργούν σε τεχνικά ελάχιστα όρια παραγωγής, ενώ υπάρχουν και μονάδες που παραμένουν σβηστές.
Την ίδια στιγμή, όμως η ζήτηση λόγω της κρίσης, είναι χαμηλή, ενώ το γεγονός πως οι ΑΠΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή εντός της ημέρας να μην είναι διαθέσιμες για παραγωγή ρεύματος δημιουργούν συνθήκες αστάθειας στο σύστημα ηλεκτρισμού.
Οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από τη λεγόμενη «στοχαστικότητα». Δηλαδή μία ξαφνική συννεφιά ή απότομη πτώση των ανέμων θέτουν εκτός λειτουργίας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αντίστοιχα με αποτέλεσμα να χάνεται παραγωγή ρεύματος.
Μία θερμική μονάδα για να λειτουργήσει και να καλύψει το κενό χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον μίας ώρας.
Περικοπές φορτίων
Ο ΑΔΜΗΕ όπως πρόσφατα έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάργαρης αναγκάζεται να προχωρά σε χειρισμούς ώστε να αποτραπεί ένα μπλακ άουτ.
Οι χειρισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την περικοπή φορτίων από μονάδες ΑΠΕ.
Ωστόσο αυτές που μπορεί να κόψει ο Διαχειριστής είναι από την υψηλή τάση. Μεγάλη πλειονότητα της πράσινης ενέργειας, όμως προέρχεται από διάσπαρτες ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι εφικτό να προχωρά σε αντίστοιχους χειρισμούς.
Το Πάσχα
Η ανησυχία όλων για έναν κίνδυνο στην ηλεκτροδότηση εστιάζεται στις μέρες του Πάσχα.
Όπως αναφέρουν πηγές, παραδοσιακά η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα χαρακτηρίζονται από χαμηλή ζήτηση ρεύματος.
Άρα η πιθανότητα πρόκλησης αστάθειας στο σύστημα είναι αυξημένη.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων
Αύριο ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων Δημήτρης Φούρλαρης συγκαλεί εκτάκτως τα μέλη της προκειμένου να εξετάσει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η ΡΑΕ αναμένεται να καλέσει τον ΑΔΜΗΕ και για εξηγήσεις μετά και τη δημόσια τοποθέτηση του αντιπρόεδρου του Διαχειριστή Γιάννη Μάργαρη.
Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει πως απαιτούνται εργαλεία για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Ένα από αυτά είναι η θέσπιση της συναίνεσης των παραγωγών ΑΠΕ για περικοπές φορτίων, όταν απαιτείται, ενώ χρειάζεται και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, κάτι το οποίο στη χώρα μας έχει αργήσει χαρακτηριστικά…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις