Πώς και ποιοι θα πάρουν μπόνους στο Δημόσιο
Θα καταβληθεί σε όσους σχετίζονται με την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης των υπουργείων και σε 6.000 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» - Οι συντελεστές βαρύτητας και οι προϋποθέσεις που θα ληφθούν υπόψη
Η Δημόσια Διοίκηση βρέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν και το τελευταίο μετά την ανακοίνωση των εκλογών από τον Πρωθυπουργό.
Το πεδίο εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων ήταν το θέμα που ξεχώρισε από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στις εισηγήσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμαναν πως το μπόνους προορίζεται για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων καθώς και για 6.000 υπαλλήλους που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Αναλυτικά η διαδικασία
Αξίζει να σημειωθεί πως η κατανομή του χρηματικού μπόνους θα συνδέεται άμεσα τόσο με την επίτευξη στόχων, όπως αυτοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα έργα και ορόσημα στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης κάθε υπουργείου και καθορίζονται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και με την ολοκλήρωση κατ’ ελάχιστο 12 εκ των 20 έργων που έχουν καθοριστεί στην αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Τέσσερις συντελεστές βαρύτητας λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση της ανταμοιβής των υπαλλήλων: ο βαθμός δυσκολίας του έργου, που έχει βαρύτητα 30%, το ποσοστό απορρόφησης του έργου, με βαρύτητα 50%, ο επιπρόσθετος συντελεστής «επιβράβευσης» των φορέων, με βαρύτητα 10%, και τέλος το ποσοστό που προκύπτει από το πηλίκο του ποσού των εγκεκριμένων πιστώσεων του έργου προς το συνολικό άθροισμα των πιστώσεων όλων των έργων που πληρούν τα κριτήρια, με βαρύτητα 10%.
Οπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης ορίζει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα λάβουν πρόσθετη ανταμοιβή και εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των έργων.
Σημειώνεται ότι το 40% του μπόνους κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους και το υπόλοιπο 60% κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το συνολικό ποσό ανταμοιβής που λαμβάνει ο υπάλληλος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το χρηματικό μπόνους θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Μέσα Απριλίου τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πορεία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, με τη συμμετοχή σχεδόν 77.000 υποψηφίων σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 Περιφερειακές Ενότητες. Οπως ξεκαθάρισε, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αναμένονται στα μέσα Απριλίου, πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.
Ο γραπτός διαγωνισμός αφορά περίπου 12.000 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 6.000 είναι από τον προγραμματισμό προσλήψεων 2022-2023 ενώ οι υπόλοιπες από τον προγραμματισμό του 2024.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»
- Ολυμπιακός: Το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ και η ομάδα που παραμονεύει…
- Συρία: Έφτασαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας – Θα συναντηθούν με τον αλ Σάρα