Οι εγκαταστάσεις στην πλειονότητα των νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένες. Η συντήρηση είναι ελλιπής, ενώ η προληπτική συντήρηση πολυτέλεια (!).

Την ίδια ώρα, μεγάλα έργα όπως η αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης – αποχέτευσης ματαιώνονται, οι εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου στα εργαστήρια… εκπέμπουν σήμα κινδύνου, τα δίκτυα ατμού είναι σε πολλές περιπτώσεις σάπια, οι ανελκυστήρες λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση, ενώ τα δίκτυα των ιατρικών αερίων ξεπερνούν τα 30 χρόνια…

Αυτά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), ηλεκτρολόγος-μηχανικός Δημήτρης Πετρόπουλος.

Τα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ένας χώρος όπου συνυπάρχουν ασθενείς με γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι… οργανισμοί που για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση.

Και δυστυχώς, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, «όλες αυτές οι ελλείψεις που παρατηρούνται αποτελούν ένα «ιδανικό» μείγμα για να οδηγηθούμε σε ένα σοβαρό ατύχημα και μετά θα ψάχνουμε τις αιτίες…». Μέχρι τώρα οι περισσότερες διεκδικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία αφορούσαν κυρίως προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας έκανε πολλούς να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα/ελλείψεις στις υποδομές και το έλλειμμα ασφάλειας που τα συνοδεύει.

Λύσεις ανάγκης…

«Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πολλοί συνάδελφοί μας οδηγούνται σε λύσεις ανάγκης» επισημαίνει η γενική γραμματέας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αρχιτέκτων μηχανικός Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Σημαίνει πως τεχνικοί εκτελούν βάρδιες με επαγγελματικές άδειες χαμηλότερης τάξης από τις απαιτούμενες, ενώ νυχτερινές ή απογευματινές βάρδιες μένουν κενές εξαιτίας έλλειψης προσωπικού ή καλύπτονται όλες οι ειδικότητες από έναν τεχνικό (!)» συμπληρώνει η Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου.

Και συνεχίζει: «Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ειδικότητες με έναν μόνο τεχνικό και όταν αυτός παίρνει άδεια δεν υπάρχει καθόλου βάρδια για μέρες. Οι βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού δεν βγαίνουν, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις προσωπικού αυξάνονται».

40λεπτο μπλακ άουτ…

Από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στέκονται ιδιαίτερα στο τελευταίο μπλακ άουτ που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας, τον Ευαγγελισμό, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, με τη Γενική Εφημερία να είναι σε εξέλιξη και εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα τμήματα και στις ΜΕΘ, το νοσοκομείο ξαφνικά βυθίστηκε στο σκοτάδι για 40 λεπτά (!).

«Και αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά» συνεχίζει ο Δημήτρης Πετρόπουλος. «Οι ασθενείς πανικόβλητοι προσπαθούσαν να βγουν «στα τυφλά», αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έτρεχε να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου τους ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου ορόφου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχθηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατούσαν στη ζωή…».

Και υπάρχει και συνέχεια. «Τα μόνιτορ παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά μόνιτορ που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους. Στο μεταξύ, ασθενείς και συνοδοί εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Μπαλάκι οι ευθύνες…

«Ο εργολάβος προφασίζεται πως δεν τον πληρώνει το νοσοκομείο και το μπαλάκι των ευθυνών πάει πέρα-δώθε, ενώ την πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι και το νοσοκομείο, που στερείται υπηρεσιών με το αντίκρισμα που έχει αυτό στους ασθενείς. Οι προαναφερόμενες εργασιακές συνθήκες, αλλά, κυρίως, ο φόβος για ατύχημα μεγάλης κλίμακας από την αδιαφορία υπουργείου-διοίκησης και εργολάβου, οδηγούν συχνά το παλιό και έμπειρο προσωπικό σε παραίτηση και στην αναζήτηση εργασίας ακόμη και σε άλλον κλάδο» υποστηρίζει ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Οσο περισσότερες δικλίδες ασφαλείας έχεις τόσο μειώνεις την πιθανότητα να συμβεί ατύχημα. Και η ανανέωση των εγκαταστάσεων, η σωστή συντήρηση μαζί με το απαιτούμενο/εκπαιδευμένο προσωπικό αποτελούν δικλίδες ασφαλείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»