Εκλογές: Μια εξίσωση με τρεις αγνώστους
Τι φέρνουν οι εκλογές στις 21 Μαΐου - Το παρασκήνιο για τη πρωθυπουργική ανακοίνωση
Με την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι «οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» και με πρόταση αυτοδύναμης διακυβέρνησης, απέναντι σε «σενάρια παραλυσίας», που κατά το Μαξίμου, προβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 21η Μαΐου ως την ημερομηνία της κάλπης της απλής αναλογικής με ορίζοντα της πιθανής δεύτερης αναμέτρησης τη 2α Ιουλίου.
Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γίνονται εκ διαμέτρου διαφορετικές ερμηνείες (του πολιτικού τοπίου) και εκτιμήσεις (για τις εκλογικές επιδόσεις), εξού και οι στρατηγικές τους δεν συναντιούνται.
Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε εκ νέου την απλή αναλογική ως «παγίδα ακυβερνησίας», επιμένοντας στη θέση ότι στις 21 Μαΐου θα κριθεί το «ποιος θα κυβερνήσει», ενώ «η δεύτερη κάλπη θα κρίνει το πώς».
Και ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Κουμουνδούρου αδυνατεί να πετύχει «ανατροπή», η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι εξανεμίστηκε η προοπτική της γαλάζιας αυτοδυναμίας και ποντάρει σε πρωτιά ώστε να προκύψει «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» από τις 22 Μαΐου.
Στο φόντο υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις που έτρεξαν μετά τα Τέμπη – αν και το βλέμμα στρέφεται στο νέο κύμα που θα δημοσιοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Αυτές έχουν δώσει μια εικόνα για την «αφετηρία» του κάθε επιτελείου. Γκάλοπ της MRB (Open) έδωσε στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων στη ΝΔ 30,4%, στον ΣΥΡΙΖΑ 27,2%, στο ΠΑΣΟΚ 10%. Η Metron Analysis (Mega) αποτυπώνοντας την εκτίμηση ψήφου έδωσε στη ΝΔ 33,7%, στον ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, στο ΠΑΣΟΚ 11,8%.
Η Pulse (Σκάι) στην πρόθεση με αναγωγή έδωσε στη ΝΔ 30%, στον ΣΥΡΙΖΑ 26%, στο ΠΑΣΟΚ 10% και αντίστοιχα η GPO (Star) έδωσε στη ΝΔ 35,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ 30,7% και στο ΠΑΣΟΚ 10,8%. Κοινός παρονομαστής η μη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, παρά τις δεδομένες απώλειες για το κυβερνών κόμμα. Προβάδισμα που προς το παρόν δεν αμφισβητείται επικαλούνται και κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για δεδομένα από κυλιόμενες μετρήσεις, οι οποίες δίνουν επιπλέον εικόνα ανακοπής των απωλειών, επιτρέποντας αισιοδοξία για «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων.
Τι θα κρίνει τις εξελίξεις
Με βάση αυτά η εξίσωση της 21ης Μαΐου αποτελείται από τρεις «αγνώστους» που θα κρίνουν τις εξελίξεις:
1 Στα… κομπιουτεράκια των επιτελείων μετρούν όλα και στην κάλπη της απλής αναλογικής άπαντες επιδιώκουν ισχυρό ποσοστό, αναγνωρίζοντας ότι είναι αυτό που θα επηρεάσει την επόμενη μέρα. Και, άρα, το εύρος των κινήσεών τους. Είναι δεδομένο ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, όπως είναι η επιδίωξη της ΝΔ, θα διαφανεί στην πρώτη κάλπη. Εξού και το γαλάζιο στρατόπεδο ξορκίζει «απερίσκεπτα μηνύματα», σύμφωνα με τα πρωθυπουργικά λόγια, που θα κρατούσαν τη ΝΔ εκτός τροχιάς αυτοδυναμίας, αναγκάζοντάς την σε επαναξιολόγηση των επιλογών της.
2 Κομβικό δεν είναι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά επιπλέον εκείνο του τρίτου ιδίως σε ό,τι αφορά τον «γρίφο» που έχει προκύψει από τον όρο του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πολιτικό πρόσωπο» στη θέση του πρωθυπουργού. Αυτός έχει ήδη δημιουργήσει προσκόμματα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτουν την πασοκική προϋπόθεση.
3 Επιπλέον, από τη στιγμή που ένας μεγάλος συνασπισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολιτική βάση, το ερώτημα είναι εάν από τις επιδόσεις των κομμάτων θα μπορούσαν να υπάρξουν σχηματισμοί συνεργασίας που θα υπερβαίνουν τις 150 έδρες. Για την ώρα όλα τα σενάρια είναι αδύναμα.
Η απόφαση για την ημερομηνία
Σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός ορίζοντας καθάρισε αφού ο Μητσοτάκης επέλεξε «αποκαλυπτήρια» της ημερομηνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η απόφαση για την 21η Μαΐου δεν ελήφθη χθες, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, «έπρεπε πια να» κοπεί το γαϊτανάκι της… ημερομηνιολογίας, αφού προ εβδομάδος ανακοινώθηκε ο Μάιος και έκτοτε άρχισαν να διατυπώνονται μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα. Προτού ανάψει η κάμερα του Υπουργικού, ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν στη Σερβία, ενώ στο Μαξίμου ακολούθησε αναλυτική συζήτηση – οκτώ υπουργοί θέλησαν να τοποθετηθούν σχετικώς – για τα χρονοδιαγράμματα, τις εκλογικές προκλήσεις και τις αγωνίες.
Τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της 21ης αντί της 28ης Μαΐου, στην οποία στοιχημάτιζαν τελευταία κυβερνητικοί παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου στα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου στα ΓΕΛ. Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι ότι «όποιος ξεκινήσει τη διαδικασία πρέπει να την τελειώσει» (είτε η νυν Παιδείας Νίκη Κεραμέως εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο είτε ο υπηρεσιακός υπουργός) ώστε να μη διαταραχθεί με διαδοχές στο Παιδείας. Αυτό διασφαλίζεται με την κάλπη σε απόσταση δεκαημέρου από την έναρξη των εξετάσεων, καθώς από τις παραμονές μέχρι τη λήξη τους θα βρίσκεται στο υπουργείο το ίδιο πρόσωπο. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στη Λιθουανία. Εκλογές πιο αργά τον Μάιο θα έσπρωχναν αργότερα και την πιθανή δεύτερη αναμέτρηση με ορατό το ενδεχόμενο εκπροσώπησης από υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο τρίτος λόγος αφορά την τουριστική σεζόν, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει να πληγεί η είσοδος της χώρας στο «βαθύ» καλοκαίρι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις