Εκλογές στην Φινλανδία: Κρίσιμη μάχη δίνει η Σάνα Μαρίν
Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στην Φινλανδία
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε λίγες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Φινλανδία. Η Σάνα Μαρίν διεκδικεί την ανανέωση της θητείας της, με τις δημοσκοπήσεις μέχρις στιγμής να προβλέπουν θρίλερ μεταξύ της κεντροδεξιάς του Πέτερι Όρπο και της νυν πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το BBC, το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του Πέτερι Όρπο προηγείται σήμερα με ποσοστό λίγο πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις. Αλλά όχι πολύ πιο πίσω, το δεξιό, λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών της Riikka Purra βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροαριστερά της κας Marin. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται εν μέσω πρωτοφανούς διεθνούς προσοχής, καθώς η Κυβέρνηση έχει υποβάλλει την αίτηση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής
Η θητεία της Φινλανδής πολιτικού, που έγινε το 2019 η νεότερη πρωθυπουργός, στην ηλικία των 34 ετών, σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η μοντέρνα, φεμινίστρια πολιτικός, που τα λέει σταράτα, έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, σημειώνει το BBC.
Ακόμη, η κριτική που δέχθηκε πέρυσι στη Φινλανδία μετά τη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο που έδειχνε τη Μαρίν να χορεύει προκλητικά με γνωστή influencer και φίλους σε πάρτι, δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητά της παρά την άνοδο της Κεντροδεξιάς και των δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις.
64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε ότι η Μαρίν έκανε «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» δουλειά ως πρωθυπουργός, ποσοστό το οποίο έφθασε το 69% μεταξύ των γυναικών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση.
Η οικονομική διαχείριση του κράτους
Η Φινλανδία είναι γνωστή για τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες της – το 29% του ΑΕΠ της δαπανήθηκε για τη δημόσια πρόνοια το 2022 – αλλά η εξισορρόπηση των βιβλίων έχει γίνει ένα μεγάλο ζήτημα στην πορεία προς την ψηφοφορία.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια η Φινλανδία δανείστηκε περισσότερα χρήματα πέρυσι για να ενισχύσει την άμυνά της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό ώθησε το κρατικό χρέος στα 144 δισ. ευρώ (126 δισ. λίρες, 152 δισ. δολάρια).
Η κ. Μάριν έχει απορρίψει τις περικοπές στα επιδόματα, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, χαρακτηρίζοντάς τες «πικρό φάρμακο που δεν αποδίδει». Το κόμμα της θα βασιστεί στην οικονομική ανάπτυξη και την «περικοπή των φορολογικών παραθύρων» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα δημόσια οικονομικά.
Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο η Φινλανδία
Όταν η Μαρίν έγινε πρωθυπουργός ήταν μία από τις πέντε γυναίκες αρχηγούς κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας. Στους εταίρους της περιλαμβάνονταν το κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι και η Αριστερά.
Και λόγω του πολυκομματικού συστήματος της Φινλανδίας, είναι πολύ πιθανό κανένα κόμμα να μην κερδίσει πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων, λέει η κ. Karimaki. Έτσι, όποιος κερδίσει θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα να συμμετάσχουν, προσθέτει. «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουν». Αλλά, λέει, αυτό μπορεί να κάνει το έργο της κας Purra το πιο δύσκολο – αν το Κόμμα των Φινλανδών βγει πρώτο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις