Ξεκινά ασκήσεις με διηπειρωτικούς πυραύλους η Ρωσία
Η Ρωσία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ασκήσεις με διηπειρωτικούς πυραύλους
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ασκήσεις με το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) Yars και αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, κάτι που είναι πιθανό να θεωρηθεί ως άλλη μια προσπάθεια της Μόσχας να επιδείξει την πυρηνική της ισχύ.
«Συνολικά, πάνω από 3.000 στρατιωτικοί και περίπου 300 κομμάτια εξοπλισμού συμμετέχουν στις ασκήσεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Τετάρτη.
Πού στοχεύει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ως στόχο να καταστήσει το πυραυλικό σύστημα Yars, το οποίο αντικατέστησε το σύστημα Topol, μέρος των «αήττητων όπλων» της Ρωσίας και τον βασικό πυλώνα του επίγειου τμήματος του πυρηνικού της οπλοστασίου. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα κινητά συστήματα Yars θα πραγματοποιήσουν ελιγμούς σε τρεις ρωσικές περιοχές, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να προσδιορίσει τις περιοχές.
«Οι άνδρες που χειρίζονται τους στρατηγικούς πυραύλους θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων για καμουφλάζ και την αντιμετώπιση των σύγχρονων μέσων εναέριας αναγνώρισης σε συνεργασία με σχηματισμούς και μονάδες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο.
Τα χαρακτηριστικά του Yars
Υπάρχουν λίγα επιβεβαιωμένα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά της κινητής συστοιχίας διηπειρωτικών πυραύλων Yars, ο οποίος φέρεται να έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 12.000 χιλιομέτρων (7.500 μίλια) και να μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με στρατιωτικά blogs, τα συστήματα μπορούν να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές με ανεξάρτητο στόχο και μπορούν να τοποθετηθούν σε φορτηγά οχήματα ή να αναπτυχθούν σε σιλό.
Οι Ρώσοι δεν ενημερώνουν τις ΗΠΑ πια για τις δοκιμές των πυραύλων
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και δεν θα ενημερώνει πλέον την Ουάσιγκτον εκ των προτέρων για τις πυραυλικές της δοκιμές.
Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα είχε πει αρχικά ότι θα συνέχιζε να ενημερώνει για σχεδιαζόμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των βαλλιστικών πυραύλων την Ουάσιγκτον, αλλά τα σχόλια του Ριαμπκόφ αποκαλύπτουν μια αιφνίδια αλλαγή πορείας από τη ρωσική ηγεσία.
Η προειδοποίηση Πατρούσεφ στις ΗΠΑ
Η συνθήκη New START επέτρεπε στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου να επιθεωρούν η μία το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης, αλλά ο Πούτιν την ανέστειλε τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να δεχθεί τις αμερικανικές επιθεωρήσεις αφού η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει ανοιχτά ως στόχο τους την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα τόνισε ότι δεν αποχωρεί εντελώς από το σύμφωνο και θα συνεχίσει να σέβεται τα ανώτατα όρια για τον αριθμό των πυρηνικών όπλων βάσει της συνθήκης.
Ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους την Τρίτη να μην τρέφουν ελπίδες για ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ρωσία είναι υπομονετική και δεν προσπαθεί να τρομάξει κανέναν με τη στρατιωτική της ανωτερότητα. «Ωστόσο, διαθέτει μοναδικό, σύγχρονο οπλοστάσιο, ικανό να καταστρέψει οποιονδήποτε αντίπαλο ακόμα και τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξή της», ανέφερε σε απειλητικό τόνο ο Πατρούσεφ.<p>
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις