Ξάνθη: Επαγρύπνηση για τον εντοπισμό ακρίδων στις καλλιέργειες
Οι πρώτες «κηλίδες» κάνουν την εμφάνισή τους τον Απρίλιο
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Στον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών εκκόλαψης (πρώτες κηλίδες) ακρίδων σε χωράφια, οι οποίες αναμένονται περίπου στις αρχές Απριλίου, στοχεύει η ΔΑΟΚ Ξάνθης προκειμένου να γίνουν οι όποιες ενέργειες απαιτούνται και να αποφευχθούν οι ζημιές σε καλλιέργειες.
Οι ακρίδες είναι ιδιαίτερα πολυφάγα έντομα . Μπορούν να βρεθούν σε πλήθος αυτοφυών φυτών κτηνοτροφικών, ανθοκομικών, αρωματικών, σε καλλιέργειες σιταριού, αραβόσιτου, σικάλεως, μηδικής, φασολιού, φακής, πατάτας, ντομάτας καθώς και άλλα είδη κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.
Σχετικά με τις ακρίδες
Οι ακρίδες είναι κυρίως μοναχικά έντομα και συνευρίσκονται μόνο για την αναπαραγωγική σύζευξη. Όταν οι συνθήκες ζωής όσο αφορά την διατροφή τους , είναι ευνοϊκές πολλαπλασιάζονται και παραμένουν «ακρίδες, μοναχικής συμπεριφοράς».
Όταν όμως η ανεύρεση τροφής δυσκολεύει και κυρίως την μητρική γενιά, τότε η θυγατρική γενιά που θα εκκολαφθεί θα έχει κάποιες μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Η νέα γενιά μετασχηματίζεται και σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής, τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, την απουσία μεγάλου αριθμού φυσικών θηρευτών, καθιστά πιο εύκολη τη μετανάστευση αυτής. Έτσι δημιουργούνται σμήνη ακρίδων που ψάχνουν περισσότερη τροφή και τότε αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τις καλλιέργειες.
Οι ακρίδες διαχειμάζουν ως αυγά προστατευμένα μέσα στο χώμα. Τα αυγά εναποτίθενται από τα θηλυκά άτομα είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες συνήθως μέσα στο έδαφος.
Αυτή την περίοδο, την άνοιξη πραγματοποιείται η εκκόλαψη των αυγών, ενώ οι ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωσή του εντόμου. Συνήθως μεταναστεύει είτε στο στάδιο της νύμφης, είτε στο στάδιο του ακμαίου οπότε και γίνεται ιδιαίτερα επιζήμιο. Η διάρκεια ζωής του ενήλικου μπορεί να φτάσει έως και τρεις μήνες.
Αντιμετώπιση των ακρίδων
Για την μείωση του πληθυσμού της επόμενης χρονιάς, όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ Ξάνθης, επιβάλλεται η καλλιέργεια του εδάφους μετά το τέλος της περιόδου εμφάνισής τους (φθινόπωρο) ώστε να καταστραφούν τα διαχειμάζοντα αυγά που έχουν εναποτεθεί μέσα στο έδαφος.
Προσοχή, αν ο αγρός συνορεύει με ακαλλιέργητες εκτάσεις πχ αγρανάπαυση , μπορεί να παραμείνουν θέσεις ωοθεσίας σε αυτές τις εκτάσεις και την επόμενη χρονιά όταν εμφανισθούν τα έντομα να μετακινηθούν σε καλλιεργούμενους αγρούς δημιουργώντας πάλι πρόβλημα.
Η επιτυχία της καταπολέμησης των ακρίδων εξαρτάται από τον έγκαιρο εντοπισμό των νεοεμφανιζόμενων πληθυσμών εντόμων , συναθροισμένων τοπικά σε κηλίδες «ακριδοκηλίδων» (συνήθως σε βραχώδεις και ανήλιες περιοχές) και από την έγκαιρη καταπολέμησή τους πριν αρχίσουν να πετούν.
Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στον εντοπισμό τόσο των κηλίδων όσο και στον ψεκασμό τους καθιστά δυσχερή και αναποτελεσματική την καταπολέμηση του εντόμου. Πρέπει να γίνεται έρευνα για «κηλίδες» σε περιοχές που είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια.
Η χημική καταπολέμηση πραγματοποιείται νωρίς την άνοιξη, αμέσως μετά την εμφάνιση των νεαρών νυμφών, όταν οι πληθυσμοί της ακρίδας, βρίσκονται ακόμη σε ανήλικο στάδιο και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν σε σμήνη σε μακρινές αποστάσεις.
Την περίοδο αυτή μπορεί να γίνει ψεκασμός μόνο των σημείων που εμφανίζεται υψηλός πληθυσμός νεαρών νυμφών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον έλεγχο εκτάσεων που δεν καλλιεργούνται και είναι κοντά με καλλιεργούμενους αγρούς καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εκεί σημεία με υψηλό αριθμό ατόμων.
Η χημική καταπολέμηση στο στάδιο του ενηλίκου είναι δύσκολη καθώς τα έντομα έχουν μεγαλύτερη διασπορά και μικρότερη ευαισθησία στο εντομοκτόνο σκεύασμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις