Ζάκερμπεργκ: «Στις απολύσεις μέσω email καθρεφτίζεται μια κακή ηγεσία» – Η δριμεία κριτική στο αφεντικό της Meta
Για ανήθικη συμπεριφορά κάνει λόγο διακεκριμένη συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, κρίνοντας την πρακτική απολύσεων του Ζάκερμπεργκ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μπορεί οι επενδυτές να υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες έναν ακόμη γύρο 10.000 απολύσεων στις οποίες έγινε γνωστό ότι προχωρά η Μeta, προφανώς, όμως, δεν συνέβη το ίδιο και με τους εργαζόμενους οι οποίοι ενημερώθηκαν μέσω email.
Για τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις απολύσεις, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον «πολύ» κύριο Ζάκερμπεργκ, αλλά και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας πρώτης γραμμής, όπως η Amazon και το Twitter, η Χάιντι Κ. Γκάρντερ, σύμβουλος επαγγελματικής ηγεσίας και διακεκριμένη συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
H κα Γκάρντερ δεν μάσησε τα λόγια της και, μιλώντας στο CNBC, χαρακτήρισε «απολύτως φριχτές» τις απολύσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια μέθοδος η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι και μια αντανάκλαση της κακής ηγεσίας.
«Κάθε ηγέτης που αυτοαποκαλείται ηγέτης, που πληρώνεται σαν ηγέτης, που έχει αποδεχτεί αυτόν τον τίτλο του ηγέτη έχει την ευθύνη να επιδεικνύει ηθική ηγεσία», είπε η Γκάρντερ κατηγορώντας… κομψά για ανηθικότητα τα αφεντικά που κάνουν τέτοιες επιλογές . «Και το να αποτυγχάνεις να επικοινωνήσεις με κάποιον με ειλικρίνεια, διαφάνεια και ανθρώπινα προτού τεθούν σε ισχύ αυτές οι αποφάσεις είναι ντροπή», κατακεραύνωσε το αφεντικό του Facebook.
Μια ομάδα πρώην υπαλλήλων της Meta μίλησε σε μέσα ενημέρωσης και έκανε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόλυση μέσω email τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για παρόμοιες απολύσεις σε Amazon και Twitter. Καμία από αυτές τις εταιρείες, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο αίτημα για σχολιασμό που τους απευθύνθηκε από το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Η Τζένιφερ Χέινς, από τους απολυμένους της Meta, βιντεοσκοπήθηκε να πληροφορείται την απόλυσή της μέσω email σε πραγματικό χρόνο. «Ο διαχειριστής σας έχει αναστείλει τον λογαριασμό σας στο Meta Dropbox. Δεν έχετε πλέον πρόσβαση στον λογαριασμό [ή] αρχεία», διάβασε από το φορητό υπολογιστή της, σε ένα βίντεο TikTok που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου.
Η Χέινς ήξερε ότι θα πληροφορούνταν εκείνη την ημέρα εάν θα παρέμενε ή όχι στη δουλειά, καθώς ο Ζάκερμπεργκ έστειλε μια επιστολή στους υπαλλήλους την προηγούμενη μέρα, καθορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το πότε θα έφταναν σε κάθε τμήμα τα «μπιλιετάκια».
Αυτή είναι μια χρήσιμη στρατηγική, παραδέχεται η Γκάρντερ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι όταν πρόκειται για γνωστοποίηση απόλυσης, το να γίνει μέσω email ισοδυναμεί και με μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι είναι απλώς «πιόνια σκακιού που μπορούν να μετακινηθούν και να απορριφθούν κατά βούληση». Τόνισε, δε, πως «[οι υπάλληλοι που έμειναν πίσω] πρέπει να γνωρίζουν, με σαφήνεια, πώς αντιμετωπίζονται οι αποχωρούντες υπάλληλοι, γιατί αυτό είναι ένα απίστευτα ισχυρό, σαφές μήνυμα για το πόσο η εταιρεία [και] οι ηγέτες νοιάζονται για τους εργαζόμενους».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του Ζάκερμπεργκ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πέρυσι, ο ανώτερος συνεργάτης τού Harvard Business School, Bill George, είπε στο CNBC ότι το αφεντικό της Meta «εκτροχιάζει» την εταιρεία, μετά την δαπανηρή αναστροφή στην ανάπτυξη της εταιρείας και την αποτυχία να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι σε ανταγωνιστές όπως το TikTok.
Η startup έγινε γίγαντας
Αλλά από τότε που λανσαρίστηκε το Meta, γνωστό τότε ως Facebook, ο Ζάκερμπεργκ μετέτρεψε σταθερά την startup που ανέπτυξε στη φοιτητική εστία του Χάρβαρντ, σε έναν τεχνολογικό γίγαντα με κεφαλαιοποίηση 532,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιτυχία του συνέβαλε στη δημιουργία της σημερινής βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οποία χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά και αποτιμάται παγκοσμίως στα 231,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την The Business Research Company.
Ικανοποιημένοι επενδυτές
Στην ανακοίνωσή του, ο Ζάκερμπεργκ έγραψε ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων θα έκανε τη Meta πιο αποτελεσματική, βοηθώντας στη βελτίωση της «οικονομικής της απόδοσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον».
Μετά από αυτό η μετοχή της σκαρφάλωσε στα 205,53 δολάρια από τα 180,9 δολάρια,
«Σαφώς, αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τη Wall Street», σχολιάζει η Γκάρντερ, η οποία καταλήγει πως: «φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι ο CEO δίνει προσοχή στη χρήση των πόρων με σύνεση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις