Σε ακαδημαϊκή «ομηρεία» χιλιάδες απόφοιτοι
Στις ουρές οι νέοι απόφοιτοι των 5ετών νέων Γεωπονικών Τμημάτων της χώρας (πρώην ΤΕΙ) σε μια νέα αυστηρή διαδικασία για να τα αποκτήσουν
Στις ουρές της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αλλά και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ) θα στοιβαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι απόφοιτοι των 5ετών νέων Γεωπονικών Τμημάτων της χώρας (πρώην ΤΕΙ) που βρίσκονται σε ακαδημαϊκή «ομηρεία», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με μια νέα αυστηρή διαδικασία για να τα αποκτήσουν.
Κι αυτό γιατί μόνο με πιστοποιήσεις από τους δύο αυτούς φορείς αλλά και αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία θα μπορέσουν να πάρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα για να διεκδικήσουν – εάν το επιθυμούν – μια θέση στο δημόσιο (ή ιδιωτικό) τομέα της χώρας.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν τη συνέχεια του ελληνικού κράτους μόνο σε επίπεδο… προχειρότητας. Τη βιαστική «πανεπιστημιοποίηση» χωρίς μελέτες βιωσιμότητας ή σκοπιμότητας που έκανε προ 4ετίας στα τμήματα ΤΕΙ ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διαδέχτηκε η αδυναμία των νυν υπουργών Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους.
Και κυρίως, τα παραπάνω δείχνουν την ανυπαρξία της Αρχής των ΑΕΙ (ΕΘΑΑΕ), η οποία επίσης μέσα σε 4 χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε αντιστοιχήσεις προγραμμάτων σπουδών των πρώην ΤΕΙ με τα υπόλοιπα τμήματα γεωπονικών σπουδών της χώρας, πιστοποιήσεις ή πρόταση για απόδοση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Εκπρόσωποι της ΕΘΑΑΕ επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού, κάτι που όμως όπως φαίνεται δεν φρόντισαν να κάνουν σαφές στους πολιτικούς προϊστάμενους τους ή να αναζητήσουν λύση.
Αποτέλεσμα αυτού είναι το να βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε ένα νέο «φαινόμενο ΔΟΑΤΑΠ (συμβούλιο αναγνώρισης τίτλων σπουδών εξωτερικού)», στο οποίο οι αιτούντες περίμεναν την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους… επί χρόνια. Στην κατάσταση αυτή έχουν εγκλωβιστεί ήδη χιλιάδες απόφοιτοι των τμημάτων αυτών που δεν έχουν τα δικαιώματα ούτε πτυχιούχων ΤΕΙ (τα οποία καταργήθηκαν), ούτε όμως και ΑΕΙ (καθώς η πολιτεία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχεια της φυσιογνωμίας των τμημάτων αυτών).
Τι προβλέπει η διάταξη
Ετσι, στη διάταξη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ορίζεται (όπως έγραψαν ήδη «ΤΑ ΝΕΑ»), ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των νέων πενταετών Τμημάτων Γεωπονίας (Integrated Master) του κλάδου θα δίνονται μετά από κοινή απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας που θα εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του κάθε ΑΕΙ κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
Στο φόντο αυτό, οι καθηγητές ακαδημαϊκών Τμημάτων Γεωπονίας (όπως εκείνου των Ιωαννίνων) τελούν υπό παραίτηση μέχρι να λυθεί η εκκρεμότητα, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε ήδη στη Βουλή, όπου η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα. Είχε προηγηθεί βέβαια το 2021 προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσει το θέμα (χωρίς την παρέμβαση της ΕΘΑΑΕ), η οποία όμως δεν προχώρησε τελικά σε νέο νόμο επί του θέματος.
Τα παραπάνω αφορούν περίπου 7.000 άτομα, ενώ από την πλευρά του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζήτησε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να υπάρξει οριζόντια μείωση των εισακτέων στα αντίστοιχα τμήματα για να μην οδηγηθούμε σε κορεσμό στην αγορά εργασίας και να εξειδικευτούν τα διπλώματα ανά τμήμα. Φυσικά καμία απάντηση επί του θέματος δεν δόθηκε ακόμη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Ναυάγιο στη Νότια Κορέα: Αλιευτικό «αναποδογύρισε ξαφνικά», δύο νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι
- Ζάχαρη: Υπάρχει τρόπος για να την αποφύγουμε;
- Παναθηναϊκός: Πληγή ότι του …γυρίζουν αγώνες
- Συνταγή: Συκώτι με μουστάρδα ριγανάτο και πουρέ γλυκοπατάτας
- Το γκολ του Ελ Κααμπί το ζήλεψαν πολλοί σέντερ φορ στην Ευρώπη
- Χαμάς: Καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη