Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται»: Η αρχηγός των Pussie Riot προστέθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων εγκληματιών της Ρωσίας

«Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται»: Η αρχηγός των Pussie Riot προστέθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων εγκληματιών της Ρωσίας

Μια παράσταση κατά την οποία καίει ένα ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα NFT μιας Παναγίας σε σχήμα γυναικείου κόλπου, μάλλον ενόχλησε.

Η Νάντια Τολοκονίκοβα, η ιδρύτρια της ρωσικής καλλιτεχνικής και ακτιβιστικής κολεκτίβας Pussy Riot, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων της Ρωσίας, αφού το Κρεμλίνο κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον της νωρίτερα φέτος για προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona ανακάλυψε χθες ότι η Νάντια περιλαμβάνεται πλέον στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, αν και η καταχώρηση δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι κατηγορίες.

Σε απάντηση, η Τολοκονίκοβα αναφέρει σε δήλωσή της: «Μας απειλούν, αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε φόβο. Θα χρησιμοποιήσω τα εργαλεία που έχω ως καλλιτέχνης και λάτρης της κρυπτογράφησης για να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Δεν είμαι στρατιώτης, είμαι καλλιτέχνης, η τέχνη είναι το όπλο μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται».

Photo: Instagram

«Χουλιγκανισμός με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος»

Η κριτική που ασκεί η Τολοκονίκοβα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στις όλο και πιο υπερβολικές προσπάθειες λογοκρισίας και καταπίεσης που καταβάλλει, εκτείνεται περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2012, η ίδια και δύο άλλα μέλη των Pussy Riot καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος» για μια αυτοσχέδια συναυλία με τίτλο Punk Prayer στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, η οποία προέτρεπε την Παναγία να γίνει φεμινίστρια και κατέληγε με μια έκκληση για την εξορία του Πούτιν.

Ωστόσο, οι νέες κατηγορίες φαίνεται ότι προκλήθηκαν από την τελευταία παράσταση τους, Putin’s Ashes (2022), την οποία κινηματογράφησε τον Αύγουστο και δείχνει την ίδια και άλλες έντεκα γυναίκες που φορούν μπαλακλάβες να πυρπολούν ένα πορτρέτο του Πούτιν ύψους τριών μέτρων στην έρημο. Η Tολοκονίκοβα μάζεψε τις στάχτες από το καμένο πορτρέτο του και τις εξέθεσε μαζί με την ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια της πρώτης ατομικής της έκθεσης στην γκαλερί του Jeffrey Deitch στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο.

«Στον Πούτιν μάλλον δεν άρεσε αυτό… Υποθέτω ότι τραβήξαμε αρκετή προσοχή για να τον τρομάξουμε, καθώς συγκεντρώσαμε συμμάχους στη Δύση που ήταν πρόθυμοι να του αντισταθούν και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία» λέει η ίδια.

Πάει ο λογαριασμός στο Instagram

Μέσα σε μια εβδομάδα από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λος Άντζελες, η Τολοκονίκοβα λέει ότι ο λογαριασμός της στο Instagram εξαφανίστηκε «συμπτωματικά» και ανακοινώθηκε η νέα ποινική υπόθεση. «Η αστυνομία συνέλαβε φίλους και συγγενείς και οι δικηγόροι μου μού έστειλαν τα έγγραφα που βρήκαν» προσθέτει.

Τα δικαστικά έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρονται επίσης σε ένα NFT που κυκλοφόρησε η Τολοκονίκοβα το 2021, με τίτλο Virgin Mary, Please Become A Feminist (μια γραμμή που προέρχεται από το Punk Prayer).

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, το NFT, το οποίο περιλαμβάνει μια εικόνα της Παναγίας σχεδιασμένη σε σχήμα γυναικείου κόλπου, αποτελεί «έκφραση προφανούς ασέβειας σε σχέση με την εικόνα της Παναγίας, που απεικονίζεται με άσεμνη μορφή, έτσι ώστε η εικόνα να γίνεται αντιληπτή ως εξωτερικά παρόμοια με τις ανατομικές λεπτομέρειες των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων».

Το έργο, υποστηρίζουν τα έγγραφα «εκφράζει έτσι ασέβεια, περιφρόνηση για την εικόνα που τιμάται στον Χριστιανισμό».

Η Τολοκονίκοβα πιστεύει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η «πρώτη φορά που η τέχνη από ένα NFT χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο για να προσπαθήσουν να ρίξουν κάποιον στη φυλακή».

Μιλώντας στην εφημερίδα The Art Newspaper όταν το NFT κυκλοφόρησε το 2021, η καλλιτέχνης και ακτιβίστρια σημείωσε πως «διάλεξε αυτή τη μάχη» για να φέρει «περισσότερη θετικότητα, αποδοχή και δημοκρατικά δικαιώματα στον κόσμο» προσθέτοντας: «Δεν σταματάει με τον Πούτιν. Αντιμετωπίζουμε συστημική καταπίεση, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα».

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από το theartnewspaper.com

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024