Μητσοτάκης: «Λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε η κατασκευή του φράχτη»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η κατασκευή του φράχτη αποτελεί «εθνική επιταγή» για την θωράκιση των συνόρων μας.
«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στα σύνορα του Έβρου.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η κατασκευή του αποτελεί εθνική επιταγή για την θωράκιση των συνόρων μας, αλλά και λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε, με κεντρικό σχεδιασμό από την Πολιτεία, με έναν εξαιρετικό συντονισμό στρατού, αστυνομίας, ΕΥΠ, συνοριοφυλακής, με εκπαίδευση σε σύγχρονα μέσα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης».
Κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα του 2020, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τρία χρόνια πριν, στην ίδια περιοχή που σήμερα γίνεται η εκδήλωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιδίωκαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος – κυρίως στις Καστανιές, η περιοχή είχε μετατραπεί σχεδόν σε περίο μάχης.
»Αυτό που ζήσαμε ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεκινούσε στην Ευρώπη», σημείωσε.
Και προσέθεσε πως «η Ελλάδα αυτή τη μάχη την κέρδισε, ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων.
»Τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση, κάλεσε όλη την ηγεσία της Ευρώπης και τότε, στην πράξη και όχι στα λόγια, τα σύνορά μας έγιναν και σύνορα της Ευρώπης».
«Θα κατεδαφίσει τον φράχτη ο κ. Τσίπρας;»
«Το νέο τμήμα του τεχνητού εμποδίου του Έβρου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «θα προσθέσει 35 ακόμη χιλιόμετρα από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά», ενώ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν οι συνοριοφύλακες κατά 250.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος «στην τροπολογία Παπαδημούλη» για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να αναρωτήσω τον κ. Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει;
Και τόνισε πως «η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της ‘μικρής Μαρίας’, που ψάχναμε να βρούμε και όταν βρέθηκαν (οι μετανάστες) καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έπλητταν το κύρος της χώρας».
«Να σταματήσει η εργαλειοποίηση και από την Τουρκία»
Με την Τουρκία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη «η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών να σταματήσει – και να σταματήσει και από τη γειτονική χώρα».
Και σχολιάζοντας το θετικό κλίμα των ημερών με την Τουρκία, τόνισε πως «η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα».
«Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα», είπε προσθέτοντας ότι προσδοκά μετά τις εκλογές «να ‘ξαναπιάσουμε το νήμα’, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αλλά υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν επαναπαυόμαστε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις