Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η μαύρη λίστα των προέδρων των ΗΠΑ που μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα

Η μαύρη λίστα των προέδρων των ΗΠΑ που μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα

Το κατηγορητήριο του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει ένα νέο και διαβόητο κεφάλαιο στη λίστα των προεδρικών σκανδάλων τα τελευταία 233 χρόνια.

Αν και δεν είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που εμπλέκεται σε σκάνδαλα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει τώρα μια μοναδική θέση στην ιστορία ως ο πρώτος κατηγορούμενος για ποινικές κατηγορίες.

Άλλοι δύο, όπως ο Τραμπ, βρέθηκαν σε παραπομπή από το Κογκρέσο – ο Μπιλ Κλίντον επειδή είπε ψέματα για τη σχέση του με μια ασκούμενη στον Λευκό Οίκο και ο Άντριου Τζόνσον επειδή πέρασε τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας του σε μια σκληρή μάχη εξουσίας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε ντροπιασμένος για τον ρόλο του στη διαβόητη διάρρηξη του Γουότεργκεϊτ. Και τα ονόματα των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Οδυσσέα Γκραντ συνδέθηκαν για πάντα με σκάνδαλα στα οποία διώχτηκαν στενοί συνεργάτες, αν και κανένας από τους δύο πρόεδρος δεν κατηγορήθηκε ποτέ, όπως γράφει το Fortune.

Οι πρόεδροι που μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα

Μπιλ Κλίντον

Ο Κλίντον πέρασε περισσότερο από το ήμισυ της προεδρίας του υπό έλεγχο σε έρευνες που κυμαίνονταν από αποτυχημένες συμφωνίες ακινήτων μέχρι τη σχέση του με μια ασκούμενη του Λευκού Οίκου.

Οι αρχές εξέτασαν διεξοδικά τις επενδύσεις του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον στην προβληματική επιχείρηση ακινήτων Whitewater. Ο Ανεξάρτητος Εισαγγελέας Κένεθ Σταρ, ο οποίος διορίστηκε να επιβλέψει την έρευνα το 1994, δεν βρήκε κανένα στοιχείο για αδικήματα των Κλίντον. Όμως δύο στενοί συνεργάτες τους, ο Τζιμ και η Σούζαν ΜακΝτούγκαλ, κατέληξαν να καταδικαστούν για το Whitewater. Το ίδιο και ο Τζιμ Γκάι Τάκερ, ο διάδοχος του Κλίντον ως κυβερνήτης του Αρκάνσας.

Ακολούθησε η έκθεση του Σταρ το 1998 η οποία ήταν γεμάτη με λεπτομέρειες για τη σχέση του Κλίντον με τη Λεβίνσκι. Καθώς ανακρινόταν στο πλαίσιο αγωγής για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει η πρώην πολιτειακή υπάλληλος του Αρκάνσας Πόλα Τζόουνς, ο Κλίντον είχε αρνηθεί ότι είχε «σεξουαλικές σχέσεις» με τη Λεβίνσκι.

Ο Σταρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κλίντον είχε πει ψέματα ενόρκως και είχε παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη. Αυτό οδήγησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει την παραπομπή του Κλίντον στις 19 Δεκεμβρίου 1998. Η Γερουσία τον αθώωσε, επιτρέποντάς του να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2001.

Ρόναλντ Ρίγκαν

Μπορεί ο Ρίγκαν δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με κατηγορίες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της προεδρίας του, όμως η υπόθεση «Ιράν-Κόντρας» τον κυνηγούσε πολύ καιρό αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Το 1986, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνησή του είχε εγκρίνει μυστικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν, επιδιώκοντας παράλληλα την ιρανική βοήθεια για την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν στο Λίβανο.

Μέχρι και 30 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις όπλων εξετράπησαν, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, για να βοηθήσουν αντάρτες που πολεμούσαν την αριστερή κυβέρνηση της Νικαράγουας. Ο Ρέιγκαν επέμεινε ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις όπλων διοχετεύθηκαν στους αντάρτες Κόντρα της Νικαράγουας χωρίς να το γνωρίζει.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του, Τζον Πόιντεξτερ, παραιτήθηκε και ένας βοηθός του ο αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ, απολύθηκε. Και οι δύο καταδικάστηκαν επίσης για εγκλήματα που προέρχονταν από προσπάθειες εξαπάτησης και παρεμπόδισης του Κογκρέσου. Οι καταδίκες τους ανατράπηκαν αργότερα. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, διάδοχος του Ρίγκαν, έδωσε χάρη σε έξι άλλους εμπλεκόμενους.

Ρίτσαρντ Νίξον

Ο Νίξον παραιτήθηκε από το αξίωμά του τον Αύγουστο του 1974 προκειμένου να μην αντιμετωπίσει την κατηγορία της παραπομπής για τη συγκάλυψη της εμπλοκής της κυβέρνησής του σε διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον.

Η διάρρηξη στο κτίριο γραφείων του Γουότεργκεϊτ είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών σε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην βοηθοί του Λευκού Οίκου. Πέντε από τους κατηγορούμενους του Γουότεργκεϊτ δήλωσαν ένοχοι – δύο καταδικάστηκαν σε ποινικές δίκες.

Η διάρρηξη το 1972 δεν εμπόδισε τον Νίξον να επανεκλεγεί λίγους μήνες αργότερα. Υπέμεινε την καταιγίδα μέχρι που η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το 1974 τρία άρθρα μομφής που τον κατηγορούσαν για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, κατάχρηση εξουσίας και περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Πριν προλάβει να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής, κυκλοφόρησε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία στην οποία ο Νίξον ακουγόταν να εγκρίνει ένα σχέδιο για να πιέσει το FBI να σταματήσει την έρευνα για το Γουότεργκεϊτ. Ο Νίξον παραιτήθηκε αφού έχασε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου. Ο αντιπρόεδρός του, Τζέραλντ Φορντ, έγινε πρόεδρος και απένειμε χάρη στον Νίξον ένα μήνα αργότερα.

Οδυσσέας Γκράντ

Αν και ποτέ δεν κατηγορήθηκε προσωπικά για εγκλήματα ούτε κατηγορήθηκε επίσημα για παραπτώματα, ο Γκραντ ως πρόεδρος τορπίλισε μια υπόθεση διαφθοράς που διώχθηκε από την ίδια του την κυβέρνηση. Ο άνθρωπος που δικάστηκε ήταν ο προσωπικός γραμματέας του στον Λευκό Οίκο. Το 1875, μια έρευνα που ξεκίνησε από τον υπουργό Οικονομικών οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις για ένα σύστημα γνωστό ως «Κύκλωμα του Ουίσκι», στο οποίο οι αποσταγματοποιοί, οι εφοριακοί και οι συνωμότες τους έκλεψαν εκατομμύρια δολάρια από φόρους.

Ο στρατηγός του Εμφυλίου Πολέμου που έγινε πρόεδρος βρέθηκε σε αντιπαράθεση με την έρευνα όταν ο στρατηγός Όρβιλ Μπάμπκοκ κατέληξε να κατηγορηθεί ως συνωμότης. Ο Μπάμπκοκ δεν ήταν μόνο ο προσωπικός γραμματέας του προέδρου, αλλά και φίλος του από τον πόλεμο. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν αποκαλύψει τηλεγραφήματα που έστειλε ο Μπάμπκοκ στους πρωτεργάτες για να βοηθήσει το σχέδιό τους.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο Γκραντ επέμεινε να καταθέσει για την υπεράσπιση του βοηθού του.

Για να αποφύγουν το θέαμα της εμφάνισης του προέδρου στη δίκη, οι δικηγόροι ανέκριναν τον Γκραντ ενόρκως στον Λευκό Οίκο στις 12 Φεβρουαρίου 1876. Ένα αντίγραφο της κατάθεσής του διαβάστηκε αργότερα στο δικαστήριο του Σεντ Λούις. Οι ένορκοι αθώωσαν τον Μπάμπκοκ, μια απόφαση που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ακλόνητη υπεράσπιση του Γκραντ.

Άντριου Τζόνσον

Ο Αντριου Τζόνσον έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός πρόεδρος ο οποίος υπέστη επίπληξη. Το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, γνωστό ως Tenure of Office Act, σύμφωνα με το οποίο απαγορευόταν ο πρόεδρος να κάνει οποιαδήποτε απόλυση προσώπου που κατέχει υψηλή θέση πολιτικής σημασίας δίχως να έχει την έγκριση της Γερουσίας.

Ο Τζόνσον όμως απέλυσε έναν υπάλληλο του γραφείου του, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς την πολιτική ανασυγκρότησης της κυβέρνησης. Απέφυγε την καθαίρεση όταν στη Γερουσία επτά Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ψήφισαν κατά.

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο