Δικάζεται εκ νέου ερήμην η Πινάρ Σελέκ στην Τουρκία – Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταφύγει στη Γαλλία
Η 51χρονη Πινάρ Σελέκ, η οποία συνελήφθη το 1998 για τις εργασίες της σχετικά με την κουρδική κοινότητα, κατηγορήθηκε στη συνέχεια για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η τουρκάλα κοινωνιολόγος και συγγραφέας Πινάρ Σελέκ, η οποία έχει καταφύγει εδώ και 15 χρόνια στη Γαλλία για να διαφύγει από τις διώξεις των οποίων είναι στόχος στη χώρα της εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, δικάζεται και πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Φεμινίστρια, ακούραστη υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, η Πινάρ Σελέκ θα παρακολουθήσει την ακροαματική συνεδρίαση από την έδρα του Συνδέσμου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Παρίσι.
Η 51χρονη ερευνήτρια, η οποία συνελήφθη το 1998 για τις εργασίες της σχετικά με την κουρδική κοινότητα, κατηγορήθηκε στη συνέχεια για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, και μετά ότι συμμετείχε σε μια «επίθεση» – στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια έκρηξη που είχε προκληθεί κατά λάθος και είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους το 1998 στην αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης.
«Συνέχεια του καταπιεστικού καθεστώτος»
Στη δίκη της, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία μιας μεγάλης επιτροπής για την υποστήριξή της, θα την εκπροσωπήσουν ο πατέρας της, ένας 93χρονος δικηγόρος, και η αδελφή της, η οποία έγινε δικηγόρος για να την υπερασπιστεί.
Περίπου 100 άνθρωποι, που έχουν φθάσει από τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία… -κοινοβουλευτικοί, αιρετοί αξιωματούχοι, δικηγόροι, εκπρόσωποι οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί…- ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να μπουν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτή η δίκη, η οποία άρχισε προ (της ανόδου στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και διαρκεί εδώ και 25 χρόνια, δείχνει τόσο τη συνέχεια του καταπιεστικού καθεστώτος όσο και τους νέους μηχανισμούς αυτού του καθεστώτος», είχε δηλώσει η Πινάρ Σελέκ σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, όπου διδάσκει κοινωνιολογία από το 2016.
Έπειτα από δυόμισι χρόνια στη φυλακή και τις πολλές φορές που καταδικάσθηκε και αθωώθηκε -το 2006, το 2008, το 2011 και το 2014-, δεν περίμενε ότι η υπόθεσή της θα επανέλθει για μια ακόμη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης.
Γιατί δεν θα παραβρεθεί στο Δικαστήριο
Όμως πέρυσι τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το σύνολο των αθωώσεών της και στη συνέχεια εκδόθηκε τον Ιανουάριου νέο διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή της, σε συνδυασμό με εντολή για την άμεση φυλάκισή της.
Αυτό την έπεισε να μην παρευρεθεί σ’ αυτή την πολλοστή ακροαματική διαδικασία που αρχίζει σήμερα σε βάρος της.
«Αυτή η πολιτικοδικαστική επίμονη αγριότητα της τουρκικής εξουσίας, η οποία διαρκεί 25 χρόνια, εντάσσεται σ’ ένα πλαίσιο αδιανόητης καταπίεσης με στόχο όλα τα πρόσωπα που υπεραπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της υπέρ της Πινάρ Σελέκ.
Λιγότερο από 50 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, θα είναι και πάλι υποψήφιος, η κοινωνιολόγος θέλει να κερδίσει αυτή τη δίκη δίχως τέλος «πρώτα για τη δικαιοσύνη», λέει, και «για τους φυλακισμένους στην Τουρκία».
Η ακροαματική συνεδρίαση πρόκειται να αρχίσει στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις